Doğanay İçecek Japonya’ya açılıyor

0
145

Türkiye’yi cam-pet ile tanıştıran Doğanay İçecek Genel Müdürü Rafet Doğanay, Japonlara da şalgam suyu anlatacak. Şalgamın faydalarına yönelik Japonya’da tanıtımların yapıldığını belirten Doğanay, “Biz de destek olacağız ve ülkeye bayilik vereceğiz” dedi.

Türkiye’de şalgam pazarının yüzde 95’ini elinde bulunduran Doğanay İçecek, iki yılda gerçekleştirdiği 45 milyon euroluk yatırımla büyümesini sürdürecek. Doğanay İçecek Genel Müdürü Rafet Doğanay, şirketin hedeflerine yönelik Dünya’dan Merve Yiğitcan’a değerlendirmelerde bulunurken, şalgamla başlayan yolculuklarına limonata, sıkma portakal suyu ve sirkeyi de katarak devam ettiklerini söyledi. Ürün portföyüne önümüzdeki dönemde sıkma nar suyu, sıkma elma suyu, sıkma üzüm suyu ve sıkma mor havuç suyu da eklenecek. Doğanay İçecek’de ürün portföyünden de anlaşılacağı gibi konsantre değil ‘sıkma’ ürünler yer alıyor.
 
2 KİLOGRAM CAM İLE 1 MİLYON ŞİŞE
“Her zaman doğal lezzet ve sağlıklı üründen yanayız” diyen Rafet Doğanay, cam-pet şişeleri de bu yüzden tercih ettiklerini söyledi. Cam şişenin firmalara maliyet, vatandaşa kullanma ve saklama sırasında çeşitli sıkıntılar yaşattığından bahseden Rafet Doğanay, buna karşın pet şişenin de içerisindeki ürünün lezzetini değiştirdiğini, ürünü kullananlara da sağlık sorunları yaşatabileceğine değindi. “Cam-pette ise bu sorunlar ortadan kalktı” diyen Rafet Doğanay, şöyle devam etti:
 
“1 milyon pet şişeyi 2 kilogram cam ile cam şişeye dönüştürebilirsiniz. Nanoteknoloji sayesinde bu mümkün oluyor. Şişenin içi camla kaplandığı için ürün cama temas ediyor. Ancak dış yüzey pet. Böyle olunca ürün hem pet şişe hafifl iğinde ve dayanıklılığında hem de cam şişenin verdiği lezzette ve zararsız oluyor. Limonata ve portakal suyunu cam-pete koyduk. Yakında şalgamı ve sonrasında tüm ürünlerimizi cam-pete koyacağız.” Doğanay İçecek’in cam-petten sonraki en büyük yatırımı da aseptik doluma oldu. Aseptik dolumda Almanların geliştirdiği son teknolojiyi fabrikalarına kurduklarını belirten Rafet Doğanay, son iki yılda yaptıkları yatırımlarının maliyetinin 45 milyon euroyu geçtiğini söyledi. “Bu yatırmlarla kârımızdan yiyoruz” diyen Rafet Doğanay, şu ifadeleri kullandı: “Zaten pazar lideriyiz, ürünümüzü satıyoruz diyerek bu yatırımı yapmayabilirdik. Ancak markamızı tercih edenlere en iyisini sunmalıyız diyerek bu yatırımları gerçekleştiriyoruz.”
 
ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ
1997’de kurulan firma bugün Adana’da 50 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyor. Şalgamın merkezi diye bilinen Adana’da şalgam satmak pek kolay olmamış Doğanay İçecek için. “Çünkü Adana’da herkes evinde yapıyor, sokaklarda şalgam satılıyor. Dolayısıyla insanların şalgama daha ucuz ulaşması mümkün” diyen Rafet Doğanay, “Annem bile kendi şalgamını kendi yapıyor. Öyle alışmış çünkü. Ancak evde yapılan şalgamın kuruluşu doğru olmuyor. Doğru mayalama ve mikrobiyel temizliği evde yapmak mümkün değil” diye konuştu. Şalgamın sağlık için pek çok yararı olduğunu söyleyen Rafet Doğanay, şalgamla ilgili bu zamana kadar bir çalışma yapılmadığını da fark edip kolları sıvamış. Birkaç üniversite ile işbirliği yaptıklarını söyleyen Rafet Doğanay, şöyle devam etti: “Hocalarımız şalgamın faydalarını ispatlamak için çalışmalar yapıyor, makaleler yazıyor. Hedefimiz şalgamın kitabını yazmak. Hem de herkes bunun faydalarını bilsin istiyoruz. Eğer bunu anlatmada başarılı olursak, şalgam birkaç sene sonra eczanelerde satılır. Mesela Japonlar bunu fark ettiler ve çok sevdiler. Hatta araştırmışlar, faydalarını reklam kampanyalarıyla duyuruyorlar. Bizi de çağırıyorlar. Biz de Japonya’da yer alacağız. Bayilik açacağız.”
 
HEDEF 2017’DE 100 MİLYON LİTREYİ AŞMAK
Rafet Doğanay, bu yıl üretimde 70 milyon litreyi planladıklarını söylerken, 2017’de 100 milyon litreyi geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Sektörü de değerlendiren Rafet Doğanay, gazsız içecek sektörünün bu yıl iyi gittiğini, ancak geç gelen sıcaklar nedeniyle özellikle gazlı içecek sektörünün sıkıntılar yaşadığını kaydetti. Doğanay’a göre, sağlıklı yaşam furyası da gazlı içecek sektörünü olumsuz etkileyen faktörlerden.