Dijital Ekosistemde Büyüyor

0
256
Hitit Genel Müdürü Nur Gökman

1994 yılında kurulan Hitit Bilgisayar Hizmetleri, sektörün hızla büyüyen oyuncularının karmaşık ihtiyaçlarını karşılayan yeni nesil havayolu, havaalanı ve seyahat yazılım ürünleri ve servisler genelinde hizmet veriyor. Yerli yazılımlarla büyüyen Hitit, 5 kıtadan 40 ülkeden 50 havayolu şirketine yazılım ihracatı yapıyor. Gelecek dönem için havacılık sektörüne ilave yenilikler getirerek, yeni pazarlarda yatırımcılarla büyümeyi hedefliyor. ŞULE LALELİ

Hitit, 1994 yılında Nur Gökman ve Dilek Ovacık tarafından kuruldu. İstanbul Üniversitesi Matematik ve Fizik bölümlerinden mezun olan Gökman, iş hayatına Türk Hava Yolları’nda bilgisayar programcısı olarak başladı. THY’de Bilgi İşlem, Ürün Geliştirme, Yazılım Geliştirme Departmanları’nda uzun yıllar yöneticilik
yaptı. THY’deki son görevi ise Eğitim Bölüm Başkanlığı’ydı. Akabinde THY’den çalışma arkadaşı Dilek Ovacık’la birlikte 1994 yılında Hitit’i kurdu. 1994’ten bu yana firmanın Yönetim Kurulu Başkanlığı, Genel Müdürü ve CEO görevini yürütüyor.

27 yılda çok önemli başarılara imza atan Hitit, pandemi öncesinde kendi sektöründeki global sıralamalarda ilk beşte yer alıyor. Hitit, başta havayolu şirketleri olmak üzere, havayolu ve seyahat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalara yeni nesil havayolu ve seyahat yazılım çözümleri üretiyor. Sektördeki firmaların rezervasyon, biletleme, check-in, yolcu kalkış kontrolü, ekip planlama, sadakat yönetimi, gelir muhasebesi, gider muhasebesi, tarife planlama, operasyon kontrolü, ekip planlama, tur operatörü/charter yönetimi, geniş kapsamlı performans ölçümü ve kargo ihtiyaçlarına Crane markalı yazılım çözümleri ile hizmet veriyor.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Nur Gökman, pandemi döneminde etkileşimde oldukları havacılık ve seyahat sektörünün tamamen durma noktasına geldiğini ve bunun negatif etkilerini de yaşadıklarını söylüyor. Bu durumdan etkilenen havayolu firmalarının ayakta durmak için dijital altyapılarının çok sağlam olması gerektiğine dikkat çekiyor. Konuyla ilgili olarak Gökman şu bilgileri veriyor:

“Yeni güvenlik önlemlerinin geldiği ve uluslararası regülasyonların uygulanmaya başladığı yeni düzende global uçuş yapan havayollarının yeniliklere hızlı adapte olması kaçınılmaz. İşte bu noktada Hitit, yazılım çözümleri ile dünyada birçok havayolunun dijital dönüşümünü sağladı. Pandemi döneminde müşteri sayımız %38, çözümlerimizi ihraç ettiğimi ülke sayısı ise % 41 arttı. Pandemiye sektörünün global bir isim olarak giren Hitit, yaklaşık iki yılını geride bıraktığımız bu süreçte dünyadaki üçüncü büyük havacılık teknolojileri firması oldu. Şu anda 40 ülkeden 50 havayolu firması Hitit’in teknolojisi ile uçuyor.”

BEŞ KITADA TEKNOLOJİSİ KULLANILIYOR

Crane markası ile yeni nesil havayolu konusunda fark yaratmaya çalıştıklarını söyleyen Gökman, Crane’in “turna kuşu” manasına geldiğini söylüyor. Turna kuşunun özelliğinin en bilinen göçmen türlerden biri olduğunu ve sürü halinde dünyanın hemen her yerine göç ettiklerine değiniyor ve şöyle devam ediyor: “Biz de Crane markasını çıkartırken Türkiye’deki vizyoner Türk beyinlerinin ortaya çıkartacağı teknolojinin dünya markaları ile rekabet edebilecek kalitede olacağı inancını taşıdık. Bugün çok mutluyuz ki, beş kıtada teknolojimizin kullanım alanı çok büyük bir hızla genişliyor.”

1994 yılında Hitit ilk teknoloji çözümünü, havayolu sadakat sistemleri alanında gerçekleştirdi. THY’nin sadakat program Miles&Smiles bu ilklerden biri. Daha sonra dünyanın en büyük beş yıldızlı havayolu şirketlerinin tercih ettiği bu çözüm, 2012 yılında dünyada en çok kullanılan sadakat sistemi oldu. Bu sayede havacılık yazılım alanında dünyada Crane ismi öne çıktı. Bunun dışında Crane, yeni kurulan havayollarından düşük maliyetli havayolları, hibrid ve bayrak taşıyıcı havayollarına kadar geniş yelpazedeki sektör oyuncularına hizmet veriyor. Gökman verdikleri hizmetlerin farklılığını ise şöyle açıklıyor:

“Çözümlerimizi havayolları ve seyahat sektörü paydaşlarına SaaS dediğimiz, hizmet olarak yazılım yani bağlan kullan şeklinde sunuyoruz. Halen yerinde kurulum önerilen çözümlerin de var olduğu düzende hem maliyet hem de yönetim açısından faydalar sağlıyor. Hitit’in bir başka ayırt edici özelliği ise, küçük kar marjları ile çalışan havayolu şirketlerine; şeffaf fiyatlandırma seçeneği sunması, esnek ve bağımsız bir satış kabiliyeti vermesi ve böylelikle satışlarını özgürce istediği kanallardan yapabilme imkanına kavuşturması.”

Hitit son üç yıldır Türkiye’nin en büyük turizm yazılım ihracatçısı. Türkiye’nin yazılım ihracatında başarılı
olması için yurt dışında görünürlüğünün artması gerektiğine dikkat çeken Gökman, teşviklerin zenginleştirilerek, yurt dışı pazarlama faaliyetlerinin çok daha fazla desteklenmesinin ve bu desteklerden yararlanacak firmaların yurt dışı ofis sayılarının arttırılmasının çok önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca yazılım şirketlerinin, ilgili Bakanlık ve STK’larla güç birliği yaparak küresel platformlardaki varlıklarını arttıracak projelere imza atmaları gerektiğini söylüyor. Bugün 300 kişilik bir ekiple İTÜ Teknokent’teki merkezinden dünyaya teknoloji ihraç eden Hitit, gelecek dönem için farklı coğrafyalarda yerel işbirlikleri ile genişlemeyi planlıyor. 2022’de ise halka arz planları var. Yeni yatırımlarla havacılık sektörüne ilave yenilikler getirerek, yeni pazarlarda yatırımcılarla büyümek şirketin en büyük hedefi.