Destekleme ödemelerinde ‘kısa dönem’

0
34

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, çok uzun süre aldığını işaret ettiği desteklerin ödeme sürecini, ciddi ölçüde kısaltmayı hedeflediklerini belirterek, “Çalışmamızı bu ay içerisinde Turquality’den başlayarak, arkasından diğer destek programlarımızda uygulamaya koyacağız” dedi.

“Türkiye İnovasyon Haftası İzmir 2015” etkinliğinin ikinci gününün açılış törenine katılan Yıldırım, konuşmasında, geçen yıl ilk kez İzmir’den Anadolu’ya açılan etkinliğin gördüğü ilginin, sevindirici olduğunu söyledi.

Yıldırım, Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerine ulaşmada, bu tarz etkinliklerin önemine dikkati çekerek, “Bizi, bulunduğumuz liglerde şampiyon yapmamızı sağlayacak bu tür organizasyonları, olmazsa olmaz görüyoruz. Sadece maddi anlamdaki destekler yeterli değil. Daha önemlisi, kamuoyu oluşturmak, farkındalığı artırmak” diye konuştu.

“Tasarım desteği programı”yla moda ve endüstriyel ürün tasarımı alanlarında faaliyet gösteren firmalara verdikleri desteklere değinen Yıldırım, şunları kaydetti:

“Yeni destek paketimiz, tasarım ve ürün geliştirme projelerinin verdiği imkanlarla şirketlerin tasarım departmanı kurmaları, varsa da geliştirmeleri amaçlanıyor. Böylece şirketlerin tasarım ve inovasyonel kapasitelerinin artırılmasını, ihracata dönük katma değerli ürünler üretilmesini teşvik ediyoruz.”

Adnan Yıldırım, sadece “Turquality Destek Programı”nda, 100 şirketin 111 markasını desteklediklerine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Çok önem verdiğimiz bir çalışma içerisindeyiz. Sayın bakanımız talimat verdi. Desteklerimizin realize olması, ödenmesi, çok uzun süre alıyor. 6 ay, 9 ay, 1 yıl sonra destek ödenmesi, yapılacak ödemenin etkinliğini azaltan bir durum. Desteklerin ödenmesi sürecini, ciddi ölçüde kısaltacağız. 

Umarım bir ay içinde çalışmalarımızı sonuçlandırıp ikinci ayda hissedilir, görünür hale getireceğiz. Bunu çok daha kısaltacağız. Bu çalışmamızı bu ay içerisinde Turquality’den başlayarak, arkasından diğer destek programlarımızda uygulamaya koyacağız. Ekonomi Bakanlığı olarak dünya markası oluşturmak, endüstriyel tasarım harikaları ortaya çıkarmak, yenilikçi ürünlerle ekonomide yeni trendler oluşturmak isteyen tüm girişimcilerimizin yanındayız.”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de dört yıl önce başlattıkları etkinlikte, gençler, akademisyenler, girişimci ve sanayiciye, Türk toplumunun dünya medeniyetine katkıda bulunması vizyonu kazandırma hedefiyle yola çıktıklarını dile getirdi.

İnovasyonun, birlikte hareket edilerek başarılabileceğini belirten Büyükekşi, genç fikirlerin sanayiciyle buluşturulması iklimini oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Konferans, panel, sunum ve sergilerin gerçekleştirileceği etkinlik, bugün sona erecek.