Çin’deki krizin faturası gazeteciye kesildi

    0
    25

    Çin’de bir ekonomi gazetecisi, spekülatif haberler yapmak suretiyle mali piyasalarda “panik ve kaos”a yol açmakla suçlanıyor.
     
    “Le Monde” gazetesinin Çin resmi haber ajansına dayandırdığı habere göre, Caijing dergisinin muhabiri Wang Xiaolu, Çin para piyasalarında kısa süre önce yaşanan fırtınanın ardından, yalan ve provokatif haber yapmak suçundan tutuklandı.

    Gazeteci Wang, temmuz ayında yayımlanan bir haberinde, Çin Sermaye Piyasaları Kurulu’nun devlete ait fonları piyasadan çıkarma olasılığını değerlendirdiğini yazmıştı. Kurul ise gazetecinin iddialarını hemen yalanlayarak Wang’ı “sorumsuzluk”la suçlamıştı.

    Çin haber ajansına göre, Wang “yanlış bilgilerinin borsada panik ve kargaşaya yol açtığını” itiraf etti. Ancak Caijing internet sitesinde bir bildiri yayınlayarak, “gazetecilerin yasalara uygun şekilde haber yapma hakkını savunduğunu” belirtti.

    Öte yandan, Çin’de Sermaye Piyasaları Kurulu’nun bir yöneticisi ve üst düzey dört sorumlusunun da borsada “kuralları ihlal etmek”ten dolayı tutuklandığı kaydedildi.