Çin hisse senetleri “ayı piyasasına” yöneldi

0
24

Çin’de hisse senetleri, merkez bankasının nakit enjeksiyonunun ve istikrarlı yuan fiksinglerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine yönelik güveni artıramamasının etkisi ile ayı piyasasına girmeye yönelirken, devlet tahvillerinin faizi rekor seviyelere geriledi.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.8 kadar düştü ve Aralık ayındaki zirvesinden bu yana kaybını yüzde 20’nin ötesine taşıdı. Endeks aynı zamanda, Ağustos ayında hisse senetlerinin değerinde 5 trilyon dolarlık erimeye yol açan satış dalgası sırasında gördüğü en düşük seviyenin de altına indi. Traderlar, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) açık piyasa işlemleri yoluyla piyasaya Şubat 2015’ten bu yana en büyük miktarlı parayı enjekte etmesi sonrası paralarını devlet tahvillerine yöneltti ve bunun sonucu, 10 yıl vadeli tahvillerin faizi üç baz puan düşerek yüzde 2.70’e kadar indi. PBOC yuan referans kurunu üst üste beşinci günde de istikrarlı tutarken, yuan offshore işlemlerde yüzde 0.3 düştü ve Hong Kong doları Mart 2015’ten bu yana en düşük seviyesine indi.

Hisse senetlerinde satış dalgasının yeniden ortaya çıkması, geçen yaz dönemindeki çöküşün ardından 5.6 trilyon dolar büyüklüğündeki piyasayı daha önce görülmemiş büyüklükteki tedbirlerle destekleyen Çinli otoriteler için bir başarısızılığı işaret ediyor. Beijing’deki politika yapıcılar, sermaye çıkışlarında kısır döngüye girmekten kaçınmak ve düşen yuanın bu yıl 1990’dan bu yana en yavaş büyümesini göstermesi beklenen ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için adımlar atarak, yatırımcı güvenini yeniden güçlendirmeye çalışıyor.

Şanghay’da Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (China) şef finans piyasası analisti Li Liuyang, “Lokal yatırımcılar için, alım yapacak bir şey yok,” dedi ve “Hisse senetleri iyi performans göstermiyor, bu nedenle tahviller, güvenli olmalaarından dolayı, doğal yatırım hedefi haline geldi” şeklinde görüş bildirdi.

Hong Kong’da Citigroup Inc. stratejisti ken Peng, “Bu ortamda alıcı bulamazsınız,” dedi ve “Çin’in sürdürmeye çalıştığı çok ama çok kırılgan bir statüsko” şeklinde görüş bildirdi.