Cari açık mayısta yükseldi

0
19

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mayıs 2017 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini açıkladı. 
Cari işlemler açığı, mayısta bir önceki yılın aynı ayına göre 2 milyar 129 milyon dolar artarak 5 milyar 242 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 35 milyar 340 milyon dolar oldu. 

Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1 milyar 817 milyon dolar artarak 5 milyar 645 milyon dolara ve birincil gelir dengesi açığının 521 milyon dolar artarak 956 milyon dolara yükselmesi etkili oldu.

Diğer taraftan hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 181 milyon dolar artarak 1 milyar 213 milyon ABD dolarına yükseldi.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 502 milyon dolar artarak 882 milyon doları oldu.

Bir önceki yılın aynı ayında 30 milyon doları net çıkış gösteren ikincil gelir dengesi, bu yılın aynı ayında 241 milyon dolar net giriş kaydetti.

AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, mayıs ayı cari işlemler açığının 4,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşeceği tahmininde bulunmuştu.

Portföy yatırımlarından kaynaklanan net girişler mayıs ayında 5 milyar 528 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı) bir önceki yılın aynı ayına göre 425 milyon dolar artarak 944 milyon dolar tutarında gerçekleşti.

Portföy yatırımları 5 milyar 528 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 272 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 921 milyon dolar net alım yaptığı görüldü.

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak Genel Hükümet ve bankalar, sırasıyla 1 milyar 750 milyon dolar ve 2 milyar 754 milyon dolar net borçlanma gerçekleşti.

Diğer yatırımlarda, 444 milyon ABD doları tutarında net çıkış (net varlık artışı) gerçekleşti.
Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları ile yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları sırasıyla 4 milyar 7 milyon dolar ve 1 milyar 690 milyon dolar tutarında net artış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankacılık sektörü sırasıyla 129 milyon dolar ve 1 milyar 2 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 525 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.
Resmi rezervlerde 2 milyar 447 milyon dolar artış gözlendi.