Büyükekşi: İhracatımızda önemli sıkıntılar yaşanıyor

0
29

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ile tüm bölgesel ve jeopolitik gelişmeler dikkate alındığında ihracat hedeflerinin düşürülmesinin beklentileri dahilinde bulduklarını, 2016 hedeflenen düzeyin üzerine çıkabilmek için tüm ihracat ailesi olarak var güçleriyle çalışacaklarını söyledi.
   
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, OVP hedeflerini şöyle değerlendirdi:
   
Parite ve komşu ülkelerdeki sıkıntılar etkili
   
Bugün açıklanan 2016-2018 dönemine ait Orta Vadeli Programa göre bu yılın tamamı için ihracat hedefi 143 milyar dolara, 2016 için ise 150 milyar dolara revize edildi. Doların tüm dünyada değer kazanmasıyla ve Dünya mal ticaretinde düşük emtia fiyatlarının neden olduğu olumsuz etkinin devam etmesi ile birlikte tüm dünya ticaretinin reel olarak yavaşladığı, ABD doları cinsinden ise gerilediği bir dönemde TİM olarak bizim de beklentilerimiz 143 milyar dolar civarında ihracata ulaşacağımız yönündeydi. En büyük ihracat pazarımız olan AB pazarında Euro/Dolar paritesinde yaşanan önemli düşüş nedeniyle değer bazlı yaşadığımız kayıplara ek olarak yakın komşularımızda ve Ortadoğu’da yaşanan siyasi çalkantılar sonrasında ihracatımızda önemli sıkıntılar yaşanıyor. Suriye ve Irak’ta yaşanan gerilimler, Türkiye’nin Ortadoğu pazarına ulaşımını da engelleyerek tüm bölgeye ihracatını olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ve Ukrayna pazarlarında siyasi gerginlik ve petrol fiyatlarının gerilemesi nedeniyle kayıplar var. Dolayısıyl    a ihracatçılarımızın dışında gelişen nedenlerden ötürü ihracatımız bu yıl istediğimiz performansı sergileyemedi.

“Pozitif bakışımızı koruyacağız”

Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen geleceğe dair pozitif bakışımızı koruyoruz. Bu bağlamda ihracatımızı miktar bazında artırmaya odaklanıyoruz ve önümüzdeki dönemde Türkiye’nin eski ihracat temposunu yakalayacağına inanıyoruz. Zira Türkiye’nin ilk 9 ayda tarım ve sanayi sektörlerinde kilogram bazında ihracatını yüzde 1,6 arttırması, AB’nin tüm dünyadan ithalatı Euro bazında yılın ilk 7 ayında yüzde 3 artarken, Türkiye’nin AB’ye ihracatını yüzde 11 arttırarak AB’de pazar payı kazanması önümüzdeki döneme ait iyimserliğimizi arttırıyor.

Katma değer artışı için çalışmalar sürecek

Bu anlamda ihracatçılarımızın 2016 yılında OVP’deki 150 milyar dolarlık ihracat hedefinin daha ötesinde bir performans sergileyeceğine inanıyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için, sanayinin ve ihracatın daha fazla desteklenmesi, sanayinin ve ihracatın katma değerinin arttırılması için Ar-Ge’ye,inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya daha fazla destek verilmesinin her zamankinden daha fazla önem kazandığının da altını bir kere daha çizmek istiyoruz. 71 bin ihracatçıyı temsil eden Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak biz bu farkındalığı her düzeyde artırmak için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da önemli görevler üstlenmeye ve katkı sağlamaya hazırız.