“Bulut’a Geçişte Geri Kalıyoruz”

0
864
Plus Clouds Yönetim Kurulu Başkanı Barış Bulut

Yazılım şirketi Plus Clouds Yönetim Kurulu Başkanı Barış Bulut, “Türkiye’de bulut sistemine geçiş henüz istenen düzeyde değil. Teoride herkes bulut’a geçti, ancak bilgi sistemleri maliyetleri azalmıyorsa, yapılan bu geçişler maalesef bulut’a değildir” diyor. 

Şirketlerin bu alana yaptıkları yatırımların sadece 50 milyon dolar düzeyinde olduğunu savunan Plus Clouds Yönetim Kurulu Başkanı Barış Bulut, “Bulut bilişim’e bir sektör olarak bakarsanız, maalesef yabancı araştırma kuruluşlarının, gerçekte bulut ile ilgili olmayan konuları da bu pazara sokmasıyla 500 milyon dolar gibi bir büyüklüğünün olduğu görülüyor ancak gerçek anlamda bulut kullanımı maalesef henüz 50 milyon doları bile geçmiş değil” diyor. Şirketlerin maliyetlerinin yüzde 90 oranında arttığını ifade eden Bulut, bunun gerçek anlamda buluta geçilmediğinin kanıtı olduğunu söylüyor. Bulut, “Teoride herkes bulut’a geçti, ancak bilgi sistemleri maliyetleri dramatik bir biçimde azalmıyorsa, yapılan bu geçişler maalesef bulut’a değildir. Eğer bir firma gerçek anlamda bulut bilişim kullanıyor olsaydı; alt yapı maliyeti yüzde 20 ile 40 arasında düşerdi.  Bakım onarım ve güncelleme maliyeti yüzde 75 oranında azalırdı. Ölçeklendirme sırasında ihtiyaç olan personel sayısı yüzde 60 ile 80 arasında düşerdi. Güncelleme sırasında, sistemlerin durması yüzde 50 oranında azalırdı. Uzaktan çalışma imkanı verildiğinden, ofis giderleri yüzde 20 ile 30 arasında azalırdı. Güvenlik ve koruma giderleri yüzde 20 ile 50 arasında azalırdı. Yeni servislerin ve yazılımların şirkete uyarlanması yüzde 30 ile 50 oranında daha hızlı olurdu.  Enerji kullanımı 50 oranında azalırdı” değerlendirmesinde bulunuyor. Şirketlere bulutla ilgili olarak önlerine sunulan servislerin ne olduğunu anlamalarını öneren Bulut,  şunları söylüyor: “Şirketler bulut hakkında eğitimleri artırsınlar. Müşteri ilişkilerini birinci sıraya koysunlar. Müşteri deneyimi ve hizmet kalitesi yukarı çıktıkça gelirlerde otomatik olarak artacaktır. Dijital dönüşüm için danışman yardımı alsınlar. Esnek olsunlar. Farklı servisleri ve farklı ürünleri denesinler. Bulutun robot ve yapay zeka tarafındaki nimetlerinden faydalansınlar. Örneğin bu bültenin yüzde 60’ı yapay zeka tarafından yazıldı.

“CİROMUZ ÜÇ KAT ARTTI”

PlusClouds’un temellerinin 2007 yılında birden fazla sistem üzerinde aynı yazılımı, aynı anda senkronize bir şekilde çalıştırma ihtiyacı üzerine kurulduğunu da kaydeden Bulut, “İnsan hatalarını ortadan kaldırmak amacıyla basit küçük uygulamalar yazarak insan hatasını en aza indirmeye başladık. Büyümemizi hızla sürdürüyoruz. 2022 ciromuz bir önceki yıla göre üç kat arttı. Bu yıl da yine aynı oranlarda bir artış hedefliyoruz.  Doğrudan pazarlama yaparak içerisinde olduğumuz 7 farklı ülkedeki satışlarımızı arttırmak ve döviz cinsi gelirlerimizi bu yıl için en az 10 kat arttırmayı hedefliyoruz. Bunu için şirketin temelde yaptığı tüm işi ve geliştirmeyi pazarlama ve pazarlama otomasyonuna çevirmiş durumdayız. Buluta geçişle şirketlere inanılmaz bir verimlilik sağlanıyor. Örneğin tek başına biz bize normalde 250 kişinin yürütmesi gereken bir operasyonu 5 kişiyle yönetebiliyoruz. Hiçbir veri merkezimizde, o veri merkezini yönetmek için personel çalıştırmıyoruz. Yine cihazların bakım ve onarımı için de personel çalışmıyor.  Dolayısıyla hata olmayan yerde iş sürekliliği de en üst seviyede oluyor. Firmanın personellerinin firmaya olan güvenci artıyor. Sahada veya yurt dışında satışlar ciddi oranda artıyor ve giderlerle gelirler arasındaki fark açılıyor, böylelikle firmalar ciddi oranda karlı hale geliyor” şeklinde konuşuyor. Bulut kullandığını düşünen ama gerçekte bulut kullanmayan firmaların personel sayısında azalma olmadığını belirtiyor.