Bu çikolata barı 260 dolar!

0
171

300 dolarlık bir çikolatayı nasıl tüketmek gerekir? Çikolatanın üreticisi olan To’ak Chocolate’ın ortak kurucusu Jerry Toth, neredeyse servet değerindeki çikolatanın yanına bir bardak viski, konyak ya da rom öneriyor. Peki bu çikolatanın sırrı ne?
 
Çikolatanın üreticisi olan Toth, Wall Street’te yatırım bankacısıyken, bu işi sıkıcı bulup çevreci bir çikolata imalatçısına dönüşmüş birisi.
 
Kendisi Wall Street deneyiminden sonra,  yağmur ormanı koruma organizasyonunda çalışırken Güney Amerika’ya yerleşmeye karar veriyor. Burada da Ekvatorlu bir kızla tanışıyor; ikisi Ekvator’da 400 bin metrekarelik bir orman koruma alanı geliştirip, bir yandan da meralarına kakao ağaçları dikmeleri için de civardaki çiftçilere yardım etmeye başlıyorlar.
 
Aynı zamanda, Toth ve kız arkadaşı kendi tarım ve ormancılık alanlarında da kakao ağaçları dikiyorlar ve bunların meyvelerini toplayıp, kurutarak kendi çikolatalarını üretiyorlar. Toth bu çikolatanın çok farklı bir tada sahip olduğunu hemen fark ettiklerini kaydediyor. “Bir süre sonra, Ekvator’un bu bölgesinde yetişen kakao çekirdeklerinin dünyadaki en değerli kakao çeşidi olduğunu anladık” diyor.
 
Toth ve arkadaşı Carl Schweizer kendi çikolata barlarını üretmek üzere en iyi kakao çekirdeklerini bulmaya çalıştıklarında, bu kakao çekirdeklerinin yetiştiği toprak ve iklime özellikle dikkat ediyorlar çünkü kakaonun lezzet özellikleri yöreye göre değişim gösteriyor.
 
Ancak  Toth “Cadı Süpürgesi” adlı salgın bir hastalığın Ekvator’un ulusal hazinesi olan yerli kakao ağaçlarının büyük bir kısmını yok ettiğini sonradan öğreniyor. Halihazırda ülkede yetiştirilen ağaçların büyük bir bölümü aslında farklı kakao türleriyle harmanlanmış hibrid türler.  Ülkenin asıl mirası olan kakao ağaçlarından çok azı geriye kalmış ve bunların çoğu da ülkenin çok uzak yerlerinde bulunuyor.
 
İşte bu ağaçları bulmak için Ekvator’un en ücra yerlerine yolculuğa çıkan Toth ve Schweizer bazılarının 100 yaşında olduğu kakao ağaçları keşfediyorlar. İşte sonunda,  değerli çikolata için gereken kaynağı bulunmuş oluyor.
 
Ancak bu ücra alanlardan elde edilen bütün çekirdekler de sınavı geçmiyor. Toth, çekirdeklerin elle seçimle altı aşamadan geçtiğini ve her aşamada da çok küçük, yeterince olgunlaşmamış ya da fazla olgun veya yetersiz fermante edilmiş çekirdekleri ayırdıklarını söylüyor. Çekirdeklerin tek tek ayıklandığı ve uygun olup olmadıklarına dair nihai kararın verildiği süreç ise tam üç gün sürüyor. Toth, bu yıl içinde 900 çikolata barı ürettiklerini ancak yüzeyinde kusurlar belirledikleri bazılarını ayırmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Bunun sonucunda da geriye kalan 574 bar ambalajlanıp, pazara sunuluyor. 2015 yılı için hedef ise bunun iki katı, 1200 civarı çikolata barı üretmek.
 
Toth kakao çekirdeklerinin bu derece değerli, çikolatanın ise bu derece sert olmasının nedeninin, kakao çekirdeklerinin yetiştiği bölgeden kaynaklı zorluk ve denge olduğunu söylüyor.
 
260 dolarlık To’ak çikolataları yanında tavsiye edilen konyak, rom ve viskiyle ikili olarak Şikago, Los Angeles ve San Franciscoda’daki belli perakende mağazalarında satılıyor. İçkinin eşlik etmediği, 50 gramlık tek çikolata paketleri ise To’ak web sitesinden alınabilir. Her bir çikolata barı, siyah çikolatanın nasıl yeneceğine dair kılavuz niteliğinde 116 sayfalık bir kitapçıkla beraber tahta bir kutuda paketlenmiş halde pazarlanıyor.