Borusan ENBW Enerji’nin Yatırım İştahı

0
166

Borusan ENBW enerji Saroz ve Kırklareli’de 235 milyon dolar yatırımla rüzgar enerjisi santralleri kuruyor. 2020’de devreye alınacak bu işletmeler ile şirketin kurulu gücü 495MW’tan 710 MW’a çıkacak. Önümüzdeki dünemde 400 MW’lık 10 yeni santral daha kurmaya hazırlanan şirket rüzgarda pazar liderliğine oynuyor… ERSAN ÇIPLAK

Borusan ENBW enerji, şirket satın alma ve yeni santraller kurarak iki koldan yatırım atağı başlattı. Borusan EnBW Enerji’nin geleceğe yönelik hedef ve stratejileri sadece bunlarla sınırlı değil elbette. Örneğin, Borusan EnBW Enerji henüz Türkiye’de olmayan teknoloji tabanlı ürün ve hizmetleri pazara sunmaya hazırlanıyor. Enerji depolama sistemleri bunlardan ilki. Diğeri ise elektrikli otomobillerle ilgili. Borusan EnBW Enerji, ilk kez otomobil şarj istasyonu pazarına adım atmaya hazırlanıyor. Şirket bunların yanı sıra Türkiye’de henüz emekleme aşamasında olan “dağınık enerji üretimi” olarak adlandırılan yeni bir alana giriyor. Dağınık enerji üretimi özellikle Avrupa ülkelerinde çok yaygın kullanılan bir iş modeli. Bu kavram evlerinin çatılarında ufak rüzgar türbini ya da güneş enerjisi paneli kuranları kapsıyor. Borusan EnBW Enerji işte bu tarz, küçük ölçekli üretim yapan mikro girişimcilerin ürettikleri elektrik enerjisinin satışına aracılık edecek teknolojik bir altyapı kuruyor.

1.4 TWh ELEKTRIK ENERJISI ÜRETTI

Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü, Mehmet Acarla, “Portföyümüzü geliştirmek için yeni projelerimizi adım adım yaşama geçiriyoruz. Geçtiğimiz birkaç yıl aslında söz konusu projelerin bir hazırlık yılı oldu” diyor. Borusan EnBW Enerji, 2018’de 1.4 TWh elektrik enerjisi üretti. Şirketin 2018 cirosu ise 100 milyon dolar. Şirketin sekiz rüzgar enerjisi, bir hidroelektirik ve iki güneş enerjisi santrali olmak üzere toplam 11 faal santrali bulunuyor. Borusan EnBW Enerji, yeni enerji santralleri kurmak için adeta soluk almadan çalışıyor. Sessiz sedasız büyük montanlı projelerini faaliyete geçiren şirket son dört yılda beş büyük projeyi tamamladı. İhaleleri alınan yeni projelerin inşası için gerekli olan izin süreçleri devam ediyor. Rüzgar enerjisi alanında iki büyük projenin inşasına devam eden Borusan EnBW Enerji aynı zamanda 10 yeni santral için 400 MW’lık bağlantı kapasitesi hakkı kazandı.

IKI BÜYÜK SANTRAL KURUYOR

Borusan EnBW Enerji’nin yeni santralleri Çanakkale ve Kırklareli’de kuruluyor. Çanakkale’deki Saroz Rüzgar Enerji Santrali ve Kırklareli’deki Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali kullanılan teknoloji ve kule özellikleriyle Türkiye ilklere imza atacak önemli projeler arasında gösteriliyor. 2020’de devreye girmesi hedeflenen Saroz Rüzgar Enerji Santrali için 155 milyon dolarlık yatırım yapılacak. Bu tesis tamamlandığında Türkiye’nin kanat çapı en uzun olan (158 metre) rüzgar enerji santrali olacak. Saroz Rüzgar Enerji Santrali’nin rüzgar türbinlerinin kuleleri Türkiye’de üretilecek. Bu tesisin kurulu gücü 138 MW olacak. Yıllık toplam enerji üretimi ise 530 GWh olacak. 190 bin hanenin enerji ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 297 bin ton karbon salımı engellenecek. Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali’nin yatırım tutarı ise 80 milyon dolar. 72 MW kapasiteli bu tesis de 2020’de devreye alınacak.

11 SANTRALİ VAR

Borusan EnBW Enerji’nin işletmedeki tesislerinin kurulu gücü 495 MW. Şirketin mevut tesislerinin tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşuyor.

Borusan EnBW Enerji’nin sekiz rüzgar enerji santrali, iki güneş enerjisi santrali ve bir hidroelektrik santrali var.

Borusan EnBW Enerji’nin rüzgar santralleri Trakya, Güney Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerine dağılmış durumda. Şirket, rüzgâr enerjisinde ilk yatırımı olan Bandırma Rüzgâr Enerji Santrali, 2009’da yılında devreye almıştı. Bu tesis daha sonra yapılan kapasite artışlarıyla 89.7 MW kurulu güce ulaştı. Borusan EnBW Enerji bu önemli tesisin ardından Balabanlı Rüzgâr Enerjisi Santrali’ni kurdu. Tekirdağ’ın 16 km kuzeydoğusunda yer alan Balabanlı Rüzgâr Enerji Santrali’nin toplam kurulu gücü 61.4 MW. Şirketin üçüncü yatırımı olan Koru Rüzgâr Enerjisi, Çanakkale’nin Lapseki İlçesi bulunuyor. 2015 tarihinde devreye alınarak ticari üretime başlayan bu santralin kurulu gücü 52.8 MW. Mersin’in Mut İlçesi’nde kurulan Mut Rüzgâr Enerji Santrali’nin kurulu gücü ise 52.8 MW. Bu tesis 2015’ten bu yana ticari üretime devam ediyor.

Borusan EnBW Enerji’nin yine 2015’te faaliyete aldığı büyük işletmelerden biri de Bursa’nın Karacabey İlçesi’nde yer alan Harmanlık Rüzgâr Enerji Santrali. Bu işletmenin kurulu gücü 52.8 MW. Diğer santrallerden biri de İzmir’in Kemalpaşa, Bayındır ve Torbalı ilçeleri yakınlarında kurulan Fuat Rüzgâr Enerji Santrali. 2015’te işletmeye alınan bu tesisin kurulu gücü 33 MW. Şirketin bu alandaki önemli yatırımlarından biri de Gaziantep’in Nurdağı İlçesi’nde bulunuyor. Buradaki Kartaldağı Rüzgâr Enerji Santrali aynı zamanda Gaziantep’in ilk rüzgar enerji santrali olma özelliğini taşıyor. Bu tesisin kapasitesi ise 65.55 MW. Kartaldağı Rüzgâr Enerji Santrali 2017’de devreye alınmış. Borusan EnBW Enerji 2017’de bir tesis daha kurdu. Kırklareli Vize İlçesi’ndeki Kıyıköy Rüzgar Enerji Santrali’nin kurulu gücü 28 MW. Ancak bu tesisin kapasitesi yeni proje ile 72 MW’a çıkarılacak.

özel sektör yatırımlarıyla hızla büyüdüğüne dikkat çeken Acarla, “Sektörde yerli ve yabancı büyük yatırımlar yapıyor. Sadece yatırım miktarı değil aynı zamanda yatırım yapılan enerji kaynaklarının çeşitliliği artıyor” diyor. Yenilenebilir enerji sektöründe dünyadaki en son teknoljiler, tesis verimliliklerini artırırken, yatırım maliyetleri düşürüyor. Bu durum enerji alanına yapılacak yatırımları daha cazip hale getiriyor. Dünyada yaşanan ekonomik çalkantılara rağmen enerji talebinin artmaya devam edeceğini belirten Acarla, “Örneğin elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla şarj istasyonları yakın zamanda zorunlu bir ihtiyaç haline gelecek” diyor. Bu ve benzeri yeni pazarlarda yatırım planları olan Borusan EnBW Enerji, şu sıralar henüz Türkiye’de olmayan yenilikçi teknoloji tabanlı yatırım planları yapıyor. Bunlar enerji depolama ve küçük ölçekli elektrik üreticileri tarafından üretilen fazla enerjinin ulusal pazarda satışıyla ilgili. Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanılması, yeşil elektrik enerjisi üretiminin gelişmesi için çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Acarla, “Elektrik satış ve ticaretinde değişen enerji piyasasında tüketiciler için yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Yeni iş modellerimizi yakın zamanda duyuracağız. Bu konularla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diyor.

EKİBİ GÜÇLENDİRİYOR

Borusan EnBW Enerji, diğer yandan işletmelerinin verimliliğini, kesintisiz üretimini en üst düzeye çıkarmak amacıyla Yalın 6 Sigma ve Ar-Ge projeleri geliştirmeye devam ediyor. Acarla, “İşletmelerimizin merkezi olarak yönetilmesini sağlayan ve bu alanda sektörde bir ilk niteliği taşıyan bir sistem üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” diyor. Bunların yanı sıra şirket önemli iş süreçlerinin dijitale dönüşümünü sağlamak amacıyla çalışmalar yapıyor. Bu arada ekibin güçlendiren Borusan EnBW Enerji, bu yıl sonuna kadar 28 kişiyi daha bünyesine katarak çalışan sayısını 164’e çıkaracak.