Bono Getirilerindeki Durgunluk 1800’leri Çağrıştırıyor

    0
    53

    Yatırım piyasaları araştırma kuruluşu TS Lombard’a göre tahvil getirilerindeki durgunluk 1800’lerin sonlarında yaşanan uzun süreli buhran dönemiyle önemli benzerlikler içeriyor.

    Geçen yıl ABD’nin iki yıllık ve 10 yıllık Hazine bono getirilerindeki eğride çok fazla tepetaklak durumlara ve rekor düzeyde düşüşe tanık olundu.

    ABD’de kısa vadeli Hazine bonolarının getirisi uzun vadeli olanlara göre daha yüksek olduğunda tersine bir getiri eğrisi oluşuyor ve bu da ekonomi için alarm zili olarak görülüyor.

    TS Lombard mevcut düşük faiz oranı dengesi ve piyasadaki gecikmişliği Bank of England’ın tarihsel veri tabanıyla karşılaştırarak geçmişteki “faiz buhranları”nı analiz etti ve bunları nelerin tetiklediğini mercek altına aldı.

    TS Lombard’da Global Makro Direktörü Dario Perkins, tarihte bir dönemin beki de bugünlerle en çok paralellik arz eden zaman dilimi olduğunu ve bunun da 1800’lerin sonuna denk düştüğünü kaydediyor.

    1873 yılında finansal panikle başlayan Uzun Buhran yirmi yıl boyunca üretimin gerilemesine, deflasyonist fiyat dinamiklerine, orta sınıf gelir düzeyinin durağanlaşmasına ve küreselleşme karşıtlığıyla beraber popülizmin yükselişine tanık oldu.

    Perkins, “popülizm özellikle refah devletinin oluşumunda ve işçilerin sendikalarda örgütlenmesinde önemli bir rol oynadı” diyor. “Marksist devrim gerçekleşmedi ancak ‘sosyalizm’ korkusu gelir dağılımında ciddi bir yön değişikliğine neden oldu.”

    Sonuç olarak, Modern Para Teorisi’nin cazibesi bazı yatırımcıların kafasını karıştırabilir ancak Perkins’e göre “sol bunu fırsata çevirebilir.” (Kaynak: cnbc.com)