‘BIST’te temettü hisselerinin cazibesi artabilir’

0
25

Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, küresel piyasalardaki endişeler azalana kadar hisse piyasalarında aşağı yönlü risklerin artabileceğini söyledi. Bu dönemlerde, uzun vadeli temettü hisseleriyle kısmen daha güvende beklemenin, yatırımcıların faydasına olacağını ve temettü hisselerinin borsayı tutabileceğini belirtti.  

Türk şirketleri açısından 2015 yılını değerlendiren Alan Yatırım Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin, “2015 yılında Türk şirketleri kötü bir yıl geçirmedi. Özellikle petrol bazlı şirketlerin, düşük petrol fiyatları ile çok iyi bir yıl geçirdiğini gördük. Ayrıca otomotiv sektörü de rekor düzeyde satış hacmine ulaşarak, yılı iyi kapattı. Genel itibari ile sanayi şirketlerinin de iyi olduğunu söyleyebiliriz” dedi. 

Aşağı yönlü risk dönemlerinde temettü hisseleri öne çıkıyor
Gezgin piyasaların önümüzdeki dönemde FED’in ikinci faiz artırımını, Çin’in 2016 yılı ekonomik verilerini, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmayacağını, artık dünya geneline yayılan terör saldırısı ihtimallerini, Suriye’deki savaşın seyrini ve petrol üreticisi ülkelerin geleceğini fiyatlayacağını sözlerine ekledi. Birden fazla küresel riskin fiyatlanabileceği dönemde, özellikle borsadaki aşağı yönlü risklerin her şirket üzerinde baskı oluşturabileceğini ifade eden Gezgin, böyle dönemlerde temettü beklentilerinin belirsizliklerin ve risklerin kısmen dışında bir fiyatlama sağlayabileceğine dikkat çekti.

Temettüde çimento lider
Şirketlerin temettü verimliliklerini de değerlendiren Burçak Gezgin “BIST’te şu ana kadar yaklaşık olarak yüz şirket temettüye dair pozitif açıklamada bulundu. Bu şirketlerin 30 tanesi, 23 Mart tarihli kapanışa göre %5’in üzerinde temettü verimine sahip. Bu 30 hisse içerisinde ise 19 hisse, son 5 yıl içinde, her yıl temettü ödemesi yapmış. Özellikle düzenli temettü ödemesi yapan şirketler, uzun vadeli yatırımcılar için öncelikli olarak tercih edilmeli. Sektör bazlı baktığımızda çimento sektörünün temettü ödemesinde öncü olduğunu görüyoruz. Bu yıl %5’in üzerinde temettü veren 30 şirket arasında 6 şirketin, çimento firmaları olduğu görülüyor. Ayrıca bu 6 çimento şirketinin 5 tanesi de son 5 yıl içerisinde her yıl temettü ödemiş, bir tanesi ise; sadece 1 yıl temettü ödemesi yapmamış. 

Alarko Carrier, Bolu Çimento, Hektaş Ticaret, Akçansa Çimento, Çimsa, Nuh Çimento, FM İzmit Piston, Soda Sanayi, Brisa ve Tav Havalimanları, bu sene hem %5’in üzerinde temettü verimine sahip olan hem de her sene ödedikleri hisse başına net temettüyü artıran şirketler olarak ön plana çıkıyor. Görüldüğü üzere bu grupta da yine çimento sektörü firmalarının ağırlığını koyduğunu görüyoruz. 

23 Mart tarihli kapanışa göre en çok temettü verimine sahip üç hisse, Creditwest Faktoring, Doğan Gazetecilik ve Panora Gayrimenkul yatırım ortaklığı olarak gözüküyor. Bu şirketlerin de en az son üç yılda düzenli temettü ödemesi bulunuyor. Ayrıca Ünye Çimento, Doğuş Otomotiv, Aygaz, Pınar Et ve Un, Mardin Çimento, Aksa Akrilik Ereğli, Türk Traktör, Goodyear, Kordsa ve Pınar Süt ise; hem bu yıl %5’in üzerinde temettü verimi sağlayan hem de son 5 yılın en az 4’ünde düzenli temettü ödeyen şirketler olarak değerlendirilebilir” dedi.

Sonuç olarak, küresel piyasalardaki endişeler azalana  kadar hisse piyasalarında her zaman aşağı yönlü risklerin ön plana çıkabileceğini söyleyen Burçak Gezgin, “Aşağı yönlü risklerin arttığı dönemlerde temettüler, borsayı tutacak unsurlar olarak öne çıkabilir. Böyle dönemlerde uzun vadeli temettü hisseleri ile kısmen daha güvende beklemek, yatırımcıların faydasına olacak gibi gözüküyor.” dedi.