Bir ülkenin interneti tamamen kesmesi mümkün mü?

0
285

Türkiye, mahkeme kararı olmadan internetin kesilmesini tartışırken, Kore’de erişimin kesintiye uğramasıyla topyekün kesilmesinin mümkünlüğü tartışılıyor.
 
Türkiye’de devletin sakıncalı gördüğü bir web sitesine mahkeme kararı olmadan erişimi kesebileceğine yönelik düzenleme tartışmalara yol açarken, Kuzey Kore’de de geçen pazartesi internete erişimin dokuz saatten fazla kesintiye uğramasının ardından, dünyada bir ülkede internet erişiminin topyekün kesilmesinin mümkün olup olmadığı tartışmaları yaşanmaya başlandı. İnternet, bir devletin bazı şeyler işine gelmediğinde basıp akışı durdurabileceği bir düğmeye sahip değil. Bununla birlikte, bazı yöntemler büyük ölçekli kesintilere yol açabilir. Nitekim Kuzey Kore’den önce Suriye, Mısır ya da Çin’de de büyük çaplı kesintiler yaşanmıştı.
 
Uzmanlar,  şebekelerin hem yoğun olduğu hem de devlet kontrolü altında bulunduğu yerlerde geniş çaplı ve uzun süren kesintilerin meydana gelebileceğine dikkat çekiyorlar. Nitekim, 2012’de de Dyn Research’ten araştırmacılar kesinti riskinin “ciddi” ya da “önemli” olduğu 130 ülke belirlemişlerdi.
 
Bu tür ülkeler arasında internet kesintisine en açık olan ülke ise Kuzey Kore. Ülkedeki dört şebeke, China Unicom’un operatörlüğünü yaptığı kablolarla Çin’den besleniyor. Bir kurtarma ağı ise aktif değil. İnternet emir üzerine ülke içinden kesilebiliyor ya da kabloların geçiş yolunun bazı noktalarına saldırmak kesinti için yeterli.
 
Web hep sanal bir şey gibi sunulsa da, veri akışının sağlandığı altyapı gerçek. İnternet kara ve denizden geçen, birbiriyle bağlantılı on binlerce fiber optik ağından oluşuyor. Altyapının sağlam olduğu Fransa gibi ülkelerde, bir hat üzerinde arıza ya da başka bir sorun ortaya çıktığında, veriler başka bir yolu deneyebiliyorlar. Dolayısıyla bu tür ülkelerde tüm bu yolları birden nötralize edip, interneti topyekün kesme olasılığı hemen hemen sıfır.  İnternet ciddi bir esnekliğe sahip.

Ancak internet altyapısının oturmamış olduğu ülkelerde durum farklı. Nitekim Mart 2011’de, Gürcistan ve Ermenistan’da internet bağlantısı saatlerce kesintiye uğramıştı. Nedeni ise, kabloları kesip satmak isteyen 75 yaşındaki bir kadının, bölgede internet geçişi için temel olan fiber optik bir kabloyu devre dışı bırakmasıydı.