Beypiliç kanatlanıyor

0
762

Türkiye’de uzun yıllardır önemli sıkıntılar yaşayan kanatlı et sektörü oyuncuları, yeni stratejileriyle farklı çıkış yolları arıyor. Kuş gribi, terör olayları ve Habur Sınır Kapısı’nın kapanmasıyla zorluklar yaşayan sektör, ihracatta da bu yıl ilk dört ayında yüzde 30’lara varan kayıplar yaşadı.

2015 yılında Türkiye’de kişi başına et tüketimi 37,5 kilogram olarak gerçekleşti ve 43,4 kilogram olan dünya ortalamasının altında kaldı. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı ve Beypiliç Genel Müdürü Dr. Sait Koca, Türkiye’de piliç eti üretiminin artmasıyla ithal et tüketiminin azalacağını vurguluyor ve kırmızı et ithalatının karşısında beyaz etin büyük bir açığı kapatacağını söylüyor.

Koca, Beypiliç ile ilgili olarak ise 2015 yılında 177,3 bin ton piliç eti üretimi yanında 2,8 bin ton damızlık eti, 5 bin ton tavuk ayağı üretimi gerçekleştirildiğini söylüyor. Sektördeki rekabet gücünü sağlamlaştırmak için ise yeni yatırımlar devrede. Sene sonuna kadar 25 milyon euro yeni yatırım yapılması planlanıyor. Koca, 2016’da günlük 1,5 milyon adet sofralık yumurta üretimi kapasitesine sahip tesislerin devreye gireceğini söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Değeri 25 milyon euro dolayında olacak yatırımı, uzun zamandan beri geciktirmemizin sebebi, çevre konusundaki hassasiyetimizdi. Üretim sırasında ortaya çıkacak gübrenin enerjiye dönüştürülmesi ve çevreye olumsuz hiçbir etkisi olmaması konusunda tüm önlemleri eksiksiz şekilde gerçekleştirdik.”

HEDEF SAATTE 27 BİN PİLİÇ
1986 yılında Ankara’nın Beypazarı ilçesinde karma yem üretimi yapmaya başlayan Beypi, Bolu-Göynük’te açtığı kesimhane ile piliç eti üretimine geçti. Bugün geldiği noktada hedeflerini büyüttüğünü söylemek mümkün. 2017’de saatte 27 bin adet piliç kesim kapasitesine sahip yeni kesimhaneyi hayata geçirmek planlar arasında. Koca konuyla ilgili olarak, “Üretim kapasitemizi yaklaşık yüzde 110 artıracak projemizle ilgili teknik çalışmalarımızı tamamladık. Bu projenin maliyeti yaklaşık 65 milyon euro. Şu an 2 bin 788 kişi istihdam ediyoruz. Yeni yatırımlarımızla birlikte 2020 yılında 7 bin kişi istihdam etmeyi hedefliyoruz” diyor.

Beypiliç aynı zamanda “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikasının da sahibi. Yetiştirme çiftliklerinin tamamında “İyi Tarım Uygulamaları” sertifikasına sahip tek firma. Bu konuda da tarımın en önemli enstrümanlarını kullanıyor.
Piliç eti üretiminde kullanılan yem ve hammaddelerin kanatlı sektörü için önemine değinen Koca, en çok mısır kullanıldığını söylüyor ve şöyle devam ediyor: “Mısır ihtiyacımızı yurt içinden karşılıyoruz. Mısırdan sonra kullandığımız diğer önemli hammadde grubu yağlı tohumlar ve küspeleri. Burada da ağırlık soya fasulyesi ve küspesinde. Bu hammaddelerde ise tamamen dışa bağımlıyız.”
 
DÜNYA MARKALARINA ÜRETİM YAPIYOR

Beypiliç’in, yatırım ve tarım uygulamalarının dışında sağlıklı ve hijyenik üretim koşullarıyla dikkat çektiği bir başka konu da dünya markaları için üretim yapması. Burger King, Popeyes, Arbys, Little Ceasars ve Sbarro markalarının kendilerine özgü piliç ürünleri Beypiliç tarafından üretiliyor. Öyle ki Burger King dünya standartlarında üretim yaptığını düşündüğü Beypiliç’i Avrupa’da yetkili markalardan biri olarak tescillemiş.
Bu başarıya rağmen tavukçuluk sektörünün çok düşük kâr marjlarıyla çalışmasının en önemli sorun olduğunu söylüyor Sait Koca. “En kötü yıldı” dediği 2015’in ardından 2016’nın da kötü başladığını, hükümetten başta ihracat olmak üzere birçok alanda destek beklediklerini sözlerine ekliyor.