Başarıya Yürüyen Kadınlar

0
3084

Kurumsal yönetimin temel ilkeleri olan; etkililik, tutarlılık, şeffaflık, objektiflik, hesap verebilirlik, katılımcılık ve sorumluluk ilkelerinin tüm yönetim kademesinde benimsenmesini ve uygulanmasını sağlayan ve denetleyen Türk iş dünyasının kadın başkanları, yöneticileri ve CEO’ları, pek çok ilkeye rehberlik ediyorlar. Kurumun politika, vizyon, misyon, temel değerleri ve stratejisinin belirlenmesine ve çalışanların bu ilkeleri benimsemesine destek verirken, şirket performansını takip ederek şirketin başarısını artırıcı kararlara da imza atıyorlar. Fortune Türkiye’nin bu yıl 13’üncüsünü yayınladığı Fortune Türkiye En Güçlü 50 Kadın Listesi, bu yıl da sürdürülebilirliği tüm iş yapış biçimlerine adapte eden, fırsat eşitliğine inanan ve geleceği ve dönüşümü iyi okuyabilen kadın liderlerden meydan geldi. Organizasyonların, ekosistemlerin, yeteneklerin sürdürülebilirliği için dijitalleşme, inovasyon ve girişimciliği destekleyen kadın liderler, Fortune Türkiye’nin “En Güçlü 50 Kadın Listesi ile bir kez daha öne çıktı.

JAKLIN GÜNER VAKKO CEO’SU
‘MEGA TRENDLERİ TAKİP EDİYORUZ’

“Vakko,neredeyse 90 yıldır Türk moda ve lüks perakende sektörlerine yön veren öncü bir marka.
O yüzden bana ve tüm yönetim ekibine düşen en önemli görev, markayı her zaman güncel tutarak daha da ileriye taşımak. Perakendenin mega trendlerine bakarak değişen dinamikleri takip ediyoruz, tüketici alışkanlıklarındaki değişimi irdeliyoruz. Süreç optimizasyonu, karbon üretimindeki şeffaflık, yenilenebilir ürün stratejileri gibi başlıklar sürekli masamızın üzerinde. Amacımız tüm teknolojileri daha sürdürülebilir bir müşteri deneyimi yaratmak için kullanırken çevreye vereceğimiz zararı en minimal düzeye indirmek. Tüm Vakko grubu yatırımları ve şirketlerini de aynı duyarlılık çizgisinde yönetirken sürdürülebilirliği grubun genel prensibi olarak görüyoruz. Malzemelerin döngüselliğini savunuyoruz. Tüm markalarımızda geri dönüşüm (recycling) ve ileri dönüşüm (upcycling) çalışmaları da yürütüyoruz ve stratejimizin ayrılmaz bir parçası haline getirmiş durumdayız.”

LEYLA ALATON ALARKO YÖNETIM KURULU ÜYESI

‘DİJİTALLEŞMEYE ÖNEM VERİYORUZ’

“Tüm iş kollarımızda ülkemiz ve ekonomi için değer yaratmaya devam ederken, en önemli iki kriterimiz kaynak ve insan yönetimi oldu. Her zaman nakit akışına değer veren kültürümüzü koruyarak, kriz dönemini en hafif şekilde atlattık. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde, kadın çalışan ve yönetici sayımızı artırmak için çalışıyoruz. Holding yönetim kurulunda kadın oranı yüzde 25’e yakın olup, kadın çalışan sayımız yüzde 45, yönetici oranımız yüzde 31 seviyesinde. Son olarak dijitalleşmeye verdiğimiz önemle tüm iş kollarımızda çevresel etkilerin azaltılmasını ve verimliliğin artırılmasını hedefliyoruz.

IŞIL HASDEMIR DELL TECHNOLOGIES TÜRKIYE GENEL MÜDÜRÜ

‘TEKNOLOJİDE ERİŞEBİLİRLİĞİ ÖNEMSİYORUZ’

“Sürdürülebilirlik gündemimzde. BM’nin 2030 Kalkınma Planıyla aynı paralelde takip ettiğimiz Progress Made Real hedeflerimiz var. Birincisi, kapsayıcılık hedefimiz doğrultusunda kurumumuzda cinsiyet eşlitliğini sağlamak. Bu noktada Dell Technologies olarak çalışanlarımızın yüzde 50’sinin, yöneticilerimizin de yüzde 40’ının kadın çalışanlardan oluşturulması hedefimiz var. Türkiye ekibi olarak bu hedeflere şimdiden yaklaşmış durumdayız. Bir diğer stratejik başlığımız, doğaya borçlu olduklarımızı geri verdiğimiz sürdürülebilir bir teknoloji sektörü inşa etmek. Ürünlerimizin çoğunluğunda ve tedarik zincirimizde 2050’ye kadar sıfır emisyon hedefimiz var. Üçüncüsüyse teknoloji ve dijital dönüşümde erişilebilirliği ve yaygınlığı artırmak.”

SUZAN SABANCI DINÇER AKBANK YÖNETIM KURULU BAŞKANI
‘SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANA MOTTOMUZ’

“Gelecek dönemde sürdürülebilir stratejiler doğrultusunda gündemimizde olacak dört değer alanı belirledik. Sürdürülebilir finansman, insan ve toplum, ekosistem yönetimi ve iklim değişikliğinden oluşan bu değer alanlarında kendimize ölçülebilir uzun vadeli hedefler koyduk. Bu alanlardaki etkin, odaklı çalışmalarımızla, çevresel ayak izimizi azaltırken, toplumumuza ve doğaya olumlu etkilerimizi daha da artırmayı arzu ediyoruz.”

PROF. AYTÜL ERÇIL VISPERA EŞ-CEO’SU
‘VERİLERİN ÇEŞİTLİLİĞİ VE DERİNLİĞİNE ODAKLIYIZ’

“Chicago,Londra ve Amsterdam gibi yurtdışındaki ofislerimizle geliştirdiğimiz teknolojileri bu bölgelerin FMCG, yani hızlı tüketim ürünleri üreticilerinde ve perakendecilerinde yaygınlaştırmak. Müşterilerimizin operasyonel maliyetlerini çok daha uygun hale getirmek ve ürettiğimiz perakende raf ve ürün verilerin çeşitliliği ve derinliği ile müşterilerimize yeni satış fırsatları sağlamak gelecek dönem en önemli üç başlığımız olacak.

PROF. DR. YASEMIN AÇIK SEZA ÇIMENTO YÖNETIM KURULU BAŞKANI
‘YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI GÜNDEMİMİZDE’

Deprem felaketinin ardından önceliğimizi bölgede kalıcı konutların, iş yerlerinin, kurumların, sosyal donatıların inşa edilmesine katkı sağlamak olarak belirledik. Bu konuda kamu ve meslek örgütleri ile iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Eş zamanlı olarak gerek Seza Çimento gerekse içinde bulunduğum
STK’lar aracılığıyla bölge halkının tüm ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgedeki kadınların çok yönlü güçlendirilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Seza Çimento olarak Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi yaptırımlara gerek kalmaksızın, yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda fabrikamızın öz tüketimi için geçen yıl devreye aldığımız 21 MWp kapasiteli GES’e ek olarak 50 MWp kapasiteli bir santral daha kuracağız. Ayrıca GES üretimi için 45 MWp, depolama için de 300 MWp olmak üzere iki ayrı yatırımımız daha olacak. 2016 yılında Endüstri 4.0 odağında kurduğumuz fabrikamızda, prosesin kontrolü, kararlılığı ve optimizasyonunu sağlamak için de teknolojiden yararlanıyor, çeşitli sistemler kullanıyoruz. Bu yıl itibarıyla makinelerin birbiriyle haberleştiği, iletişim içinde olduğu bu sistemleri bir adım ileri taşıyarak, Endüstri 5.0’a uyumlu hale getirmeyi yani insan-robot etkileşimini artırmayı hedefliyoruz.”

DR. PELIN ERIŞTIREN INCESU ASTRAZENECA ORTA DOĞU VE AFRIKA (MEA) VE TÜRKIYE BÖLGESINDEN SORUMLU BAŞKAN

‘SAĞLIK ÇÖZÜMLERİNE ERİŞİMİ ARTIRACAĞIZ’

Dünya genelinde 83 bin 100 çalışanı bulunan AstraZeneca’nın 2022 yılı küresel toplam geliri, tüm tedavi alanlarında büyüme ile yüzde 25 artarak 44 milyar dolara ulaştı. Sorumluluğumda olan Orta Doğu, Afrika
ve Türkiye Bölgesi’nde 2.300 çalışanımız bulunuyor. Bu bölgede 2022 yılında 1 milyar doların üzerinde ciro ve çift haneli büyümeye ulaştık. AstraZeneca bilim odaklı bir sağlık şirketi. Sağlık hizmetlerini dönüştürmek, milyarlarca insanın hayatını daha iyi hale getirmek ve insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük sağlık sorunlarına çözüm geliştirmek istiyoruz. Global stratejimiz 2030 yılına kadar 20 yeni ürünümüzü sağlığın hizmetine sunarak sektör lideri bir büyüme gerçekleştirmek. Bu stratejimize paralel şekilde gelecek dönemde sağlık hizmetlerine erişim, inovasyon ve iş birlikleri alanlarına odaklanmayı sürdüreceğiz. Yatırım planlarımıza da bu doğrultuda yön veriyoruz. AstraZeneca olarak yenilikçi ilaçlar geliştirmenin ve sağlığın hizmetine sunmanın ötesinde sağlık alanında iş birlikleri ile çözüm sunmayı, baştan sona hasta yolculuğunun önemli bir çözüm ortağı olmayı ve bunu yaparken en yeni teknolojileri kullanmayı hedefliyoruz. 2023 yılında da paydaşlarımızla ‘hastalar önceliğimizdir’ ilkemiz doğrultusunda tanıdan tedaviye ve takibe kadar her aşamada iş birliği içinde çalışarak; her zaman olduğu gibi bilim insanları, hükümetler, uluslararası ve ulusal kuruluşlar ve üreticilerle iş birlikleri yaparak sağlık çözümlerine erişimi artırmayı sürdüreceğiz.”