Babacan konut ve enerjide iddialı olacak

0
40

2000’li yılların başında cep telefonu ithalatı işini yapan Babacan ailesi, İstanbul’da istedikleri gibi bir ev bulamayınca, kendileri yapmaya karar verir. Daha sonra ithalat işinden çıkarak gayrimenkul sektörüne yönelen aile, arazi geliştirme, turizm, lojistik, gayrimenkul ve enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketleri çatısı altında bulunduran Babacan Holding’i kurar. “Bugün hâlâ konut inşa ederken burada yaşar mıyım?” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, 2018 yılının kendileri için hem gayrimenkulde hem de enerjide büyüme yılı olacağını söylüyor. Enerji sektöründe şu anda Aydın Söke’de yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Babacan Holding, hidroelektrik santrallinde bir yıl içinde 50 MW kapasiteye ulaşmayı planlıyor. Bunun için Balıkesir, Afyon ve Çanakkale’de çalışmalar yapıyor. İbrahim Babacan, “İnşaat kadar enerji piyasalarında da aktif rol almayı planlıyoruz” diyor.

Babacan, genellikle orta ve orta üst gelir grubuna yönelik projeler geliştiriyor. Grubun konut projelerinin yanı sıra apart otelleri de bulunuyor. İbrahim Babacan, apart otellerinde Miami ve Dubai’deki modelleri örnek aldıklarını söylüyor. Yılın belli bir döneminde kullanılan bu gayrimenkuller, kullanılmadığı dönemde kiralama yöntemiyle sahiplerine bir gelir sağlıyor. İstanbul Basın Ekspres Bölgesi’ndeki apart otele Ortadoğu ve Azerbaycanlı yatırımcıların ilgi gösterdiğini belirten İbrahim Babacan, Beylikdüzü’ndeki konut projelerine Japonların yatırım yaptığını söylüyor. Basın Ekspres Bölgesi’ndeki apart otelin yüzde 51’inin mülkiyeti Babacan grubunda, yüzde 49’u ise yabancılara satılmış. Esenyurt’ta ikinci bir apart otel yapılmış. Bunun da tamamına yakını Ortadoğululara satılmış.

Grubun devam eden projeleri arasında yer alan Esenyurt’taki 250 konutluk Babacan Premium’un metrekare fiyatı 4 bin-4 bin 500 TL arasında değişiyor. Atatürk Havalimanı’nın karşısında bulunan 800 konut ve 50 işyerinin yer alacağı Babacan Port Royal’in metrekare fiyatı ise 6 bin 500- 7 bin TL arasında. Beylikdüzü’ndeki bin konut ve 45 mağazanın yer aldığı Babacan Palace’ın metrekare fiyatı ise 3 bin 800 TL. Bu projenin yüzde 60’ı satılmış. Grup, 2018 yılında Gaziantep’te de 150 konutluk bir projeye başlayacak. Son yılların gündeminde yer alan Fikirtepe’deki projeye de 2018 yılında başlayacaklarını belirten İbrahim Babacan, bu projenin metrekare fiyatının ise 9 bin ile 12 bin TL arasında olduğu bilgisini paylaşıyor. Fikirtepe projesi Babacan Holding’e 3,5 yılda 10 milyon TL’ye mal olmuş. Babacan, “Fikirtepe’deki projenin yüzde 70’ini aldık, yüzde 30’unu alamayınca iş tıkandı. Hem kâr, hem zaman kaybımız oldu.2018’de projemize başlayacağız” diyor.

Bu arada geçmiş yıllarda olduğu gibi konut satışları hız kesmiyor. TÜİK verilerine göre, bu yılın ilk 7 ayında 770 bin 232 konut satıldı. Yabancılara da bu yılın ilk 7 ayında 11 bin 434 konut satışı yapıldı. Ülke uyruklarına göre bakıldığında, ilk sırada Iraklıların, ikinci sırada Suudi Arabistanlıların, üçüncü sırada ise Kuveytlilerin geldiği görülüyor. İbrahim Babacan’a göre, konut piyasasındaki hareketlilik önümüzdeki dönemde de devam edecek. Çünkü, gayrimenkul hâlâ iyi bir yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor.