Avrupa’da 60 Milyon İşsiz, Ekonomik Toparlanma 2023’te

    0
    59

    COVID 19 virüsü küresel sağlığın yanı sıra ekonomiyi de yıkıma sürüklüyor. Uzmanlar, virüsün tüm dünyada ticari faaliyetleri durdurmasıyla ABD’de 1930’larda yaşanan Büyük Buhran’dan beri en büyük felaketle karşı karşıya olduğumuza dikkat çekerken, Mc Kinsey & Company danışmanlık kuruluşunun araştırmasına göre, Avrupa’da yaklaşık 60 milyon kişi işsiz kalma riskiyle karşı karşıya. Bu da kıtadaki toplam istihdamın yüzde 26’sına denk düşüyor.
    Araştırmadaki bulgular salgının istihdam üzerindeki etkilerinin şimdiden hissedildiğini ortaya koyuyor. Buna göre, AB’nin ve dünya ekonomisinin de lokomotifi olan Almanya’da 26 Nisan itibariyle 10 milyon kişi yarım zamanlı çalışan statüsüne kaydırıldı. Bu da istihdamın yüzde 25’ine denk düşüyor. Yine AB’nin bir diğer büyük ekonomisi olan Fransa’da da 22 Nisan itibariyle 10 milyon kişi yarı zamanlı istihdama geçti.
    Salgından en çok etkilenen sektörler toptan ve perakende, otelcilik & restoran, imalat ve inşaat oldu. Rapordaki dikkat çekici bir önemli nokta da, işsizliğin özellikle düşük eğitimli ve düşük gelirli kesimi etkilemesi.
    Mc Kinsey’nin raporuna göre, en büyük yıkım ise İngiltere’de meydana geldi. İngiltere’de 6 – 19 Nisan tarihleri arasında işgücünün yaklaşık yüzde 22’si ya da 9 milyon kişi geçici olarak işten çıkarıldı.
    Öte yandan, sıkıntı yalnızca geçici ya da daimi olarak işten çıkarılanlarla da sınırlı değil. Yüksek işsizlik çalışanlar arasında da ciddi bir endişeye yol açıyor.
    İlk toparlanan Çin olacak

    Salgından ilk etkilenen ülke olan ancak aldığı sıkı tedbirlerle kısa vadede normal hayata dönebilen Çin’de GSYİH 2019 yılının son mali çeyreği ila 2020 yılının ikinci mali çeyreği arasında yüzde 5,7 oranında daraldı. Çin ekonomisinin 2020 yılı genelinde yüzde 4,4 oranında daralacağı öngörülüyor. ABD için bu rakamlar sırasıyla yüzde -11,2 ve yüzde -8,1; avro bölgesi için yüzde -14,6 ve yüzde -11,1; dünya geneli için ise yüzde -8,4 ve yüzde -6,5 olarak hesaplanıyor.
    En erken toparlanan ise tahminlere göre, yine virüsün etkilediği ilk ülke Çin olacak. Çin GSYİH’sinin 2021 yılının dördüncü mali çeyreğinde kriz öncesi seviyeye dönmesi bekleniyor. Avrupa için en erken toparlanma 2023 yılının üçüncü mali çeyreği olarak görülüyor. ABD’yle ilgili ekonomik iyileşme öngörüsü 2023 yılının birinci mali çeyreği. Bu rakamlardan yola çıkarak dünya ekonomisinin 2022 yılının üçüncü mali çeyreğinde kriz öncesi seviyeye dönebileceği hesaplanıyor.