AvivaSa ‘garaja’ girdi

0
39

Bireysel emeklilik ve hayat sigortasının önde gelen şirketlerinden AvivaSa, önümüzdeki dönemde tamamen dijital bir şirket olmayı planlıyor. Bu konuda şirketin oldukça iddialı hedefleri bulunuyor. Şirketin dijital ekibi hedeflerini, “2019 yılında sektörün dijitaldeki en iyi uygulamalarını yapan şirket olmak” olarak belirlemiş. AvivaSa Emeklilik ve Hayat CEO’su Meral Eredenk Kurdaş, dijitalin hem müşteri hem de şirket tarafındaki tüm dinamikleri değiştireceğine dikkati çekerek, bu yatırıma verdikleri önemi vurguluyor.

AvivaSa’nın yüzde 40 hissesine sahip İngiliz Aviva Group’un CEO’su Mark Wilson da geçtiğimiz şubat ayında direktörler toplantısı için Türkiye’ye geldiğinde grubun dünyada dijital bir atağa geçtiğini söylemiş, AvivaSa’nın da bu konuda iddialı sürprizleri olacağının ipuçlarını vermişti. AvivaSa’nın İstanbul Ümraniye’deki genel müdürlük binasının teras katında oluşturulan ve Dijital Garaj adı verilen yeni ofis de bu iddianın ciddiyetini ortaya koyuyor. Dijital Garaj’ı gezerken ilk izlenim klasik bir sigorta ofisine benzemediği. Bir teknoloji şirketindeki gibi rahat bir çalışma ortamı sunan ofisteki salıncak, rahat oturabilen koltuklar çalışanlara dizüstü bilgisayarlarını alarak istedikleri yerde rahat bir çalışma ortamı sunulduğunu gösteriyor. Dijital Garaj’ın 55 kişilik ekibi, şirketin teknolojik dönüşümünü de gerçekleştiriyor. Meral Eredenk Kurdaş, Dijital Garaj’ın 2017’de faaliyete geçeceğini söylüyor. TeamFores Mimarlık tarafından tasarlanan Dijital Garaj’la ilgili olarak Kurdaş, “Son trendlere uygun olarak rahat, konforlu, dinamik, ilham veren, renkli ve eğlenceli bir ofis ortamı yaratmaya özen gösterdik” diyor.
 
İNGİLİZ AVIVA STARTUP’LARA YATIRIM YAPIYOR
İngiliz Aviva, yaklaşık iki-üç yıl önce Londra’da Dijital Garaj projesini uygulamaya koymuştu. Dijital Garaj ana şirketten farklı bir şirket gibi konumlandırılarak, ayrı bir binada faaliyete başlamıştı. Takım elbise giymenin yasak olduğu bu yeni şirkete Google, Amazon gibi şirketlerde çalışanlar işe alındı. Mark Wilson, yaptıkları bu yatırımlarla dijital sigortacılıkla dünya lideri olduklarına dikkat çekmişti.
Aviva’nın Londra’daki Dijital Garaj’ına startuplar da geliyor. Elementer sigorta branşında bir-iki startup aldığı biliniyor. Bunlardan birinin hasar ödeme sürecini bir dakikaya kısaltan bir uygulama olduğu belirtiliyor. Bu gibi örneklerin çoğalması önümüzdeki dönemde sigorta sektörünün de dinamiklerini kökten değiştirecek gibi görünüyor.

AvivaSa da Aviva’nın izinden giderek dijital yatırımlarına ağırlık veriyor. Tabii bunda şirketin diğer yüzde 40’lık hissesinin sahibi yani Sabancı Holding’in iştiraki olan ve AvivaSa’nın poliçelerini satışını yapan Akbank’ın dijital yatırımlara verdiği önemin de payı var. Son dönemdeki dijital yatırımlarıyla dikkat çeken Akbank, geçtiğimiz aylarda 600 Fintech’i incelediğini açıklamıştı. Teknoloji kullanarak finansal çözüm geliştiren Fintech’leri radarına alan Akbank, Paraşüt ve Compay ile işbirliği gerçekleştirmişti. Dolayısıyla, Dijital Garaj da Akbank’ın ilgi alanına giriyor.

Londra’daki gibi AvivaSa’nın da önümüzdeki dönemde startuplarla işbirliği yapıp yapmayacağı konusunda Meral Eredenk Kurdaş, “İlgileniyoruz” yanıtını veriyor. Tabii bu startuplar Akbank’ın da ilgisini çekecektir. Önümüzdeki dönemde Akbank’ın yaptığı yatırımların AvivaSa’ya da yansıması kaçınılmaz görünüyor. Aslında bütün bu yatırımların amacı ürünleri müşteriye daha rahat ulaştırmak… Çünkü, dünya değişiyor. İnternet kullanımı yaygınlaşıyor. Talepleri ve beklentileri değişen tüketici, daha kolay ve rahat ürün satın almak istiyor. Sigorta şirketi tarafından bakıldığında ise müşteriye doğru ürünü hızlı bir şekilde sunmak öncelik haline geliyor.
Meral Eredenk Kurdaş, startuplara yatırımı aynı zamanda sosyal sorumluluk olarak gördüklerini belirtiyor. Bir fikri emekleme döneminde desteklemenin önemine değiniyor. Dijital gelişmenin dünyada iş hayatının dinamiklerini değiştirdiğine dikkati çeken Eredenk, bu dönüşümün hem müşteri hem de şirkete faydası olacağını söylüyor: “Müşteriler daha hızlı ve ihtiyacına uygun ürünlere rahatlıkla ulaşabilirken, şirkette daha verimli ve kârlı iş yapma imkanı bulacak.”

Bilindiği gibi bireysel emeklilik şirketlerinin kârlılık sorunu bulunuyor. Bir şirketin kâra geçmesinin yaklaşık 10 yılı bulduğu belirtiliyor. Dijital platformlarla maliyetlerde de önemli ölçüde tasarruf sağlanabileceğine, satış ekiplerinin verimliliğinin iki katına çıkabileceğine dikkati çeken Meral Eredenk Kurdaş, kârlılık süresinin de beş yıla inebileceğini belirtiyor.

‘DİJİTALLEŞMENİN ACENTELERE DE FAYDASI OLACAK’
 Peki bu dijital dönüşüme acentelerin bakışı nasıl? Bilindiği gibi birçok acente, şirketlerin dijital yatırımlarını kendilerine rakip olarak görüyor. Ancak Kurdaş, dijitalleşmenin acentelere de faydası olacağını düşünüyor, “Acenteler müşteriye daha da yakınlaşacak. Ayrıca, onların müşteriye nasıl bir ürün sunması gerektiğini anlamalarını da kolaylaştıracağız” diyor.

PwC’nin “dijital sigortacılık” konusunda yaptığı bir araştırmaya göre, sigorta tüketicilerinin yüzde 70’i artık ürün veya hizmetleri satın almadan önce araştırma yapmak için dijital platformları kullanıyor. Araştırmada, ankete katılanların yarısından fazlasının sigortacıların kendilerine en uygun hizmeti sağlamaları karşılığında kendileriyle ve yaşam tarzlarıyla ilgili daha fazla bilgi sunmaya hazır oldukları da görülüyor. Kişiler artık en iyi teklifi almak için sigortacılarla kişisel iletişim de kurmaya hazır olduklarının vurgulandığı araştırma, şirketlerin bu konudaki yatırımlarının karşılığını da alacaklarını göstermesi açısından önemli.

Meral Eredenk Kurdaş da yaptıkları yatırımlarla müşterilerini daha iyi tanımak ve onlara ihtiyaç duydukları ürünü sunmayı planladıklarını kaydediyor. Yüzde 40’ar hisseye sahip iki büyük ortağının dijitale verdiği önemi ve yatırımlarını arkasına alan AvivaSa, 2017’den itibaren bu alandaki çalışmalarıyla gündemde olacak. Diğer sigorta ve emeklilik şirketlerinin de dijital yatırımlara ağırlık vermesi kaçınılmaz görünüyor.
 
 İşsizlik ürünlerine ilgi arttı
AvivaSa, bireysel emeklilik ürünlerinin yanı sıra hayat sigortası ve işsizlik sigortası ürünlerinin de satışını gerçekleştiriyor. Son dönemde işsizlik ürünlerine ilginin arttığını belirten Meral Eredenk Kurdaş, “İşini kaybetme korkusu; iş hayatına yeni başlayan bir çalışandan, üst düzey yöneticilere, kendi işini kurmuş olan serbest meslek sahiplerinden çocuklarının bakımını üstlenmiş bir ev hanımına kadar herkes tarafından yaşanıyor. Bu nedenle hayatın her döneminde bu risklerle yaşadığımızı bilip ona göre önceden önlem almamız gerekiyor. Bu yıl pazara yeni sunduğumuz “Ödeme Güvencesi Sigortası” ile müşterilerimizi, işsizlik durumunda ödemelerini yapamama endişesinden kurtarıyoruz” diyor. Şirket hayat koruma ürünlerinde 2016 yılının ilk altı aylık sonuçlarına göre, 114 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdi. Ferdi kaza sigortalarında ise yine 2016 yılının ilk altı ayında 28 milyon TL prim üretti. Şirketin bireysel emeklilik sisteminde 856 bin katılımcısı, 9 milyar 725 milyon TL fon tutarı bulunuyor.