Asya’da dolar satış dalgası, dünyanın ihracat üssü olan bir bölgenin devasa ticaret fazlasını ABD varlıklarına yatırma geleneğinin sorgulanmaya başlandığını gösteriyor.
Tayvan dolarında cuma ve pazartesi günlerindeki rekor ralli şimdi artık başka ülkelere de yayılmış durumda; Singapur, Malezya, Çin ve Hong Kong para birimleri değerleniyor.
Bu yönelim, paranın büyük ölçüde Asya’ya kaydığı ve doları destekleyen önemli bir kaidenin sallantıda olduğuna dair uyarı işaretleri içeriyor.
Tayvan para biriminde iki günlük yüzde 10 oranında olağanüstü bir değerlenmenin ardından belli bir istikrar sağlansa da, Hong Kong doları güçlü bir oran test etti ve Singapur doları da on yıldan beri ilk kez en yüksek değere ulaştı.
Analistler bunu bir tür tersine Asya krizi şeklinde yorumluyorlar. 1997 ve 1998 yıllarında, Tayvan’dan Endonezya’ya, Güney Kore’ye sermaye çıkışları bölgeyi dolar toplamaya zorlamıştı.
Asya krizinden beri Asya’da sadece devasa miktarda para toplanmakla kalmayıp, bunlar aynı zamanda ABD tahvillerine yatırıldı. Ancak bu yönelim şimdi birdenbire tersine dönmüş durumda.
Dolarda kaçışın asıl nedeninin ABD Başkanı Donald Trump’ın agresif gümrük vergisi politikası olduğu söyleniyor.
Birincisi, özellikle Çin’deki ihracatçılar vergiler yüzünden ABD’li müşterilere ulaşmakta zorlanacaklarından, dolar alımı azalacak. İkincisi, ABD’de ekonomide aşağıya doğru gidişat ABD varlıklarının getirileriyle ilgili kuşkular yaratıyor.
Bazı spekülasyonlara göre ise, Trump özellikle doların değerini düşürmeye çalışıyor.
Asya’da Çin, Tayvan, Güney Kore ve Singapur’un elinde toplamda trilyonlarca dolar var.
Yalnızca Çin’de, çoğunun dolar olduğu ve ihracatçılara ait yabancı para birimi mevduatı mart ayı sonunda 959,8 milyar dolar olarak hesaplandı; bu rakam son üç yılın en yüksek düzeyi. Bu paranın önemli bir bölümü de ABD hisselerine, emekli ve sigorta tahvillerine yatırılmış bulunuyor.
Ancak dolarla ilgili olumlu görüşlerin değiştiğine dair çok işaret var. Goldman Sachs notunda, yatırımcı müşterilerinin kısa süre önce, kısa yuan pozisyonundan uzun pozisyonlara geçtiklerini yazdı. Başka bir ifadeyle, yatırımcılar doların daha da zayıflayacağını düşünerek ellerindeki dolar varlıklarından kurtuluyorlar.
Hong Kong ‘un de facto merkez bankası da, portföyünde bulunan ABD Hazine bonolarındaki vadeleri kısaltıp, ABD dışı varlıklardaki para birimlerini çeşitlendiriyor. Asya tahvil pazarlarındaki ralliler de ihracatçıların ve uzun vadeli yatırımın artık ülkelerine döndüklerinin işareti şeklinde yorumlanıyor