Ash: Merkez enflasyonda ‘güven boşluğu’nu kabul etti

0
38

Nomura stratejisti Tim Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bugün Ankara’da  banka ekonomistlerine yaptığıı sunumu, müşterileri için hazırladığı bilgilendirme notunda değerlendirdi. 

>> Merkez Bankası: Eylül’de enflasyon yükselecek

Ash, Merkez Bankası’nın enflasyonun Eylül ayından itibaren kur geçişkendliğinden ve gıda fiyatlarındaki artıştan dolayı artış göstermesini beklediğini ve enflasyon hedefi ile 24 aylık enflasyon beklentisi arasındaki farkın bir “güven boşluğu”nu işaret ettiğini söyledi

Ash, Merkez Bankası’nın enflasyonun bulunduğu yer dikkate alındığında, politikasının sıkı olduğu argümanını yaptıı zaman, yatay getiri eğrisine, yüzde 9 ortalama fonlama oranına ve yüzde 10.75’teki borç verme faizine baktığını kaydetti.

Ash, ayrıca, Merkez Bankası’nın enerji ithalatının önümüzdeki 12 aylık dönemde 10 ila 35 milyar dolar düşmesini beklediğini söyledi.

Ash bilgilendirme notunda, “İç talepte beklenen yavaşlama, Avrupa’dan gelen talepteki artışla birlikte, cari işlemler açığı 30 milyar doların altına inebilir ve GSYİH’nın yüzde 3-4’üne gerileyebilir. Bu aşağı yönde bir sürpriz olabilir” dedi.

Ash, öte yandan, Banka’nın şu anda politika faizleri konusundaki belirsizliğin bir sorun olduğunun farkında olduğunu hissettiğini kaydetti.

Ash, Merkez Bankası, Fed’in faiz artırımının ardından gerçekten politikasını sadeleştirme yönünde adım atacağını da ifade etti.