AMB Başkanı Draghi: Geleceğe güven kolay bozulabiliyor

0
33

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Frankfurt’ta düzenlenen Avrupa Bankacılık Kongresi’nde, Euro Bölgesi’ndeki son ekonomik duruma ve ECB’nin para politikası tepkilerine ilişkin değerlendirmeler yaptı.
 
2,5 yıl önce, Avro Bölgesi’nin ekonomik açıdan çok kasvetli bir durumla karşı karşıya kaldığını dile getiren Draghi, “Parçalanmış bir finansal sistem, borç veremeyen bir bankacılık sektörü ve resesyona girmiş bir ekonomi vardı. O zamandan beri hükümetler ve ECB olarak parçalanmayı gidermek için çeşitli adımlar attık ve Euro Bölgesi’nde mali durum önemli ölçüde iyileşti” dedi.
 
Söz konusu iyileşmeye karşın finansal alanlardaki olumlu gelişmelerin henüz ekonomik alana tam olarak aktarılamadığını,  Avro Bölgesi’nde ekonomik durumun zor olmaya devam ettiğini dile getiren Draghi, Euro Bölgesi’nin 2013’ün 2. çeyreğinde resesyondan çıktığını ancak büyüme ivmesinin hala zayıf olduğunu vurguladı.
 
İşsizliğin çok yavaş gerilediğini ve genel ekonomik geleceğe ilişkin güvenin kırılgan ve kolaylıkla bozulabildiğini kaydeden Mario Draghi, “Nitekim, Euro Bölgesi’ne ilişkin son öncü satın alım endeksi gelecek aylarda güçlü bir toparlanmanın muhtemel olmadığını gösteriyor” dedi.
 
Euro Bölgesi’nde “çok düşük enflasyon” sorununa da değinen Draghi, şöyle devam etti:
 
“Euro Bölgesi’nde enflasyon da giderek daha zorlu hale geldi. Enflasyon geçen yıla oranla önemli ölçüde düştü. Enflasyonun bu aşağı yönlü hareketi, genel olarak enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı ancak çekirdek enflasyon da düşük. Enflasyonu geciktirmeksizin hedefe döndürmek gerekli ve para politikası bunu başarmak için üzerine düşeni yapacak.
 
Ancak para politikası ekonominin talep tarafında çalışırken, diğer politikalar bu süreçte yardımcı olabilir ya da en azından karşı olmamalıdır. Kısacası büyümeyi ve enflasyonu güçlü bir noktaya getirecek para politikaları kombinasyonumuz var ve buna ulaşmak için hepimiz üzerine düşen görevleri yerine getirmeli. Biz kendi açımızdan, sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam edeceğiz. Enflasyonu ve enflasyon beklentilerini olabildiğince hızlı şekilde artırmak için ne gerekirse yapacağız. Bugünkü yörünge üzerinde politikamız buna ulaşmak için yeterli olmazsa ya da enflasyon görünümünde daha fazla riskler ortaya çıkarsa, baskıyı artıracağız ve bununla mücadele ettiğimiz kanalları satın almamızın büyüklüğünü, hızını ve kompozisyonunu değiştirerek genişletebiliriz.”
 
Varlığa dayalı menkul kıymetler alımın yanı sıra ipotekli tahvil alımlarının portföy dengelemesi açısından gerekli etkilerin ulaşılmasına katkı sağlayacağını ifade eden Draghi, sözlerini, “Varlık alımının büyüklüğünü, hızını ve kompozisyonunu gerektiğinde yeniden ayarlama konusunda kararlıyız. Yönetim Kurulu’nun, ECB personelini ve ilgili Euro Sistem Komitesi’nin gerektiğinde ilave tedbirleri sağlama konusunda görevlendirmesinin sebebi de budur” diyerek tamamladı.