Altın yatırımcılar için artık parlamıyor

0
45

Uluslararası yatırımcılar açısından altın eski cazibesini yitirmiş durumda.
 
Bloomberg’te yer alan haberde, hedge fonların ve diğer spekülatörlerin beş haftada dördüncü kez altın bahislerini azalttığına dikkat çekiliyor.

Altın bu yılın başında çarpıcı kazançlar sağladıktan sonra ivme kaybetmeye başladı. ABD ekonomisinin yükselişe geçmesiyle Ağustos ayında fiyatlar yaklaşık yüzde 1 oranında geriledi. İstihdam piyasasındaki ücretler temmuz ayında artarken, tüketici harcamalarının 2016 yılının ikinci yarısında da sağlam bir grafik sergileyeceğine dair beklentiler arttı.

ABD Vadeli Emtia İşlem Komisyonu’nun 9 Ağustos’ta sona eren hafta için yayınladığı verilere göre, altın vadeli işlemler ve opsiyonlardaki uzun vadeli pozisyonlar yüzde 4,3 oranında azalarak 255,773 kontrata geriledi.
Altına yönelik ilgi azalırken sermaye piyasaları ise yükselen bir grafik çizmeye başladı. Standard & Poor’s 500 Endeksi geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Dünyanın en büyük altın destekli borsası olan SPDR Gold Shares’te ise varlıklar son beş haftanın üçünde inişe geçti.

ABD’de işsizlik başvuruları son kırk yılın en düşük düzeyinden seyrederken, istihdam pazarındaki bu pembe tablo ekonominin FED’in olası faiz artırımına hazırlıklı olduğu şeklinde yorumlanıyor. Faiz artışı altının cazibesini azaltan bir durum.

Analistlere göre FED’in 2017 yılı boyunca üç kez faiz artışına gitmesi olasılığı altının yeniden zirveyi test etmesini zorlaştırıyor. 401 milyar dolarlık bir fon olan Pictet Group’un analistlerinden Luc Luyet, külçe altın fiyatının 1,430 dolar üzerine çıkmayacağı ve 1,250 dolar ila 1,300 dolar aralığında hareket edeceğini tahmin ediyor.