Altın algısı net

0
50

ALTININ ONSU SON IKI YILDA reel bazda negatif getiri sağlamasına rağmen, Türkiye’de altın dolarla değerlendiği için yeni rekorlar kırdı. Dolar/TL kurunun hızlı hareketiyle birlikte Cumhuriyet altını yılbaşından bu yana yüzde 44 değerlendi. Altın fonları ise yüzde 65’e varan getiriler sağladı. Risklerin arttığı ortamlarda altın yatırımı her zaman tasarruf sahipleri için korunaklı liman olarak öne çıkıyor. Farklı piyasalarda yatırım yapma konusundaki birçok faktör ve hatta paranın tamamının kaybedilme olasılığı yatırımcıları hareket etme noktasında zorlarken altına dair algı oldukça net ve uzun vadede kaybettirme ihtimali seçenekler arasında bulunmuyor. Dünya Altın Konseyi’nin Temmuz 2018 verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye’nin temmuz ayı itibarıyla 238,3 ton resmi altın rezervi bulunuyor. Bu rakam Türkiye’nin toplam rezervlerinin yüzde 10,3’üne denk geliyor.
Söz konusu 238,3 tonluk resmi altın rezervi ile Türkiye, dünya ülkeleri arasında 19. sırada bulunuyor.
Türk hane halkının hâlâ altına yatırım yapmayı tercih etmesinin birçok nedeni var: Bunların başında insanların enflasyon karşısında birikimlerinin değer yitirmesini istememeleri geliyor. Öte yandan altın güvenli bir yatırım aracı olarak güçlü bir itibara sahip. Tipik olarak, bu duygu gelecek planları ve acil durumlar için altını öne çıkarıyor.  Kuyumcu  Remzi Bahar, yatırımla ilgili önyargılarının önceki nesillerden bu yana geldiğini söylüyor ve insanların bu önyargıları sorgulamaktan hoşlanmadıklarını düşünüyor. Bahar, “Özellikle yaşlılar risksiz yatırımlar konusunda tavsiyede bulunurken risk taşıyan diğer yatırımlardan uzak duruyor” diyor.
Altına yönelimi artıran  bir  başka neden ise gelecekteki getirilerden yoksun kalma kaygısı. Artan küresel riskler karşısında altının değerlenmesi ve oluşabilecek değer artışından yararlanamama çekincesi yatırımcıların altına yönelimi artırıyor. Bu durum birçok yatırımcının daha iyi performans gösteren yatırım enstrümanına geçme kararını alamamasında da önemli bir etken. Şüphesiz altının bu denli rağbet görmesini anlamlandıramayanlar da var. Küresel piyasalarda işlem yapan Aydın Taşdemir “Altın verimsiz bir varlıktır ve fiyatları tipik olarak belirsizlik zamanlarında artmaktadır” diyor. Taşdemir, belirsizliğe ya da kişisel kullanıma yönelik bir hedge olarak altını tahsis etmenin iyi olduğunu düşünse de ötesini anlamsız bulmakta.

Her ne kadar altınla ilgili farklı düşünceler olsa da Dünya Altın Konseyi tarafından, yayınlanan “Altın 2048” raporuna göre Çin ve Hindistan’da orta sınıfın güçlenmesi ve beklenen yüksek büyümenin, küresel bazda altına olan talebi artıracağı belirtilmekte. Analistler altına yatırımın uzun vadede güvenilir liman olarak görülmeye devam edeceğini düşünüyor. Yatırım için altınla ilgili bir tercih sıralaması yapmak gerektiğinde ise gram altın, Cumhuriyet altını ve  işçiliği  az olan bilezik ilk üçte yer alıyor.  Türk insanı için hâlâ önemli bir alternatif olan altın, aşırı değerlenmelerde azaltılarak düşüşlerde ise tekrar artırılarak getirinin çoğaltılmasına olanak tanıyacaktır