Almanya’da enflasyon beklentilerin hafif üstünde

    0
    12

    Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisan ayında bir önceki aya göre değişmezken, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0,5 arttı. 

    Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) açıkladığı nihai verilere göre, Almanya’da TÜFE nisanda aylık bazda değişmedi, yıllık bazda ise yüzde 0,5 yükseldi. Ülkede, yıllık enflasyon üst üste 3 ay artış gösterdi. 

    Piyasalarda aylık enflasyonun yüzde 0,1 gerilemesi ve yıllık enflasyonun da yüzde 0,4 artması bekleniyordu. Böylece  aylık ve yıllık enflasyon, piyasaların beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşti. Ayrıca, nisan ayı enflasyonuna ilişkin açıklanan nihai sonuçlar, 29 Nisan’da açıklanan öncü sonuçlarla paralellik göstermedi. Öncü sonuçlarda yüzde 0,4 olarak belirlenen yıllık enflasyon, nihai sonuçlarda yüzde 0,1 puan yukarı revize edildi.
    Ülkede nisan ayında yıllık bazda gıda fiyatları yüzde 1,1 artış kaydederken, enerji fiyatları yüzde 5,9 geriledi. Enerji hariç enflasyon oranı ise nisan ayında yüzde 1,2 olarak ölçüldü. 

    Almanya’da, Avrupa Birliği (AB) uyumlu TÜFE ise nisanda aylık bazda değişmedi, yıllık bazda yüzde 0,3 artış kaydetti. Piyasalarda AB uyumlu TÜFE’nin aylık bazda yüzde 0,1 azalması, yıllık bazda ise yüzde 0,4 artması bekleniyordu. 

    ALMANYA BEKLENTİLERİN ALTINDA BÜYÜDÜ
    Almanya’da bu yılın ilk çeyreğinde Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) çeyrek bazda yüzde 0,3, yıllık bazda ise yüzde 1,1 arttı. Ülkede büyüme beklentilerin altında gerçekleşti.

    Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre, 2015 yılının ilk üç aylık diliminde mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH artışı, yüzde 0,5’lik beklentinin altında kalarak yüzde 0,3 düzeyinde gerçekleşti. Ülkede 1. çeyrek GSYH yıllık bazda ise yüzde 1,3’lük beklentiye karşın yüzde 1,1 arttı.  

    Ülkede çeyrek bazda kıyaslandığında, büyümeye pozitif katkılar çoğunlukla iç talepten geldi. Haneler ve kamu yılın başında nihai tüketim harcamalarını artırdı. Sermaye oluşumu da artış gösterirken, dış ticaret ülkenin ekonomik büyümesi üzerinde aşağı yönlü bir etki yaptı. 

    2015 yılının ilk çeyreğindeki ekonomik performans yurt içinde istihdam edilen 42,4 milyon kişiyle gerçekleşti. Ülkenin söz konusu dönemde mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmamış büyümesi ise yüzde 1,1 olarak belirlendi. 

    Öte yandan, Avrupa’nın lokomotif ülkesi olarak görülen Almanya geçen yılı yüzde 1,6’lık büyümeyle kapatmıştı.