Akçansa’da Enerji Rüzgarı Hazırlığı

0
392
Akçansa Genel Müdürü Zeki Kanadıkırık

Türkiye çimento ihracatının yüzde 10-11’ini gerçekleştirilen, üç fabrikasındaki çimento üretiminin de yüzde 40’ını ihraç eden Akçansa, ihracattaki payını da artırma hazırlığında. HAMİDE HANGÜL

İstanbul, Çanakkale ve Samsun’da kurulu üç çimento fabrikası, iştiraki Betonsa’yla 1998’de birleşmesi sonucu bugün 30’a yakın hazır beton tesisinde hizmet veren Akçansa, Türkiye’nin en büyük yapı malzemesi şirketlerinden. Yıllık 9 milyon ton çimento, 7 milyon ton klinker üretim kapasitesine sahip. Sabancı ve HeidelbergCement ortaklığında faaliyet gösteren şirkette, eşit oranda sahiplik oranı yüzde 79,4.

Kalan yüzde 20,57’lik oran da halka açık. Ambarlı’nın yanı sıra limanı bulunan Çanakkale fabrikasında, elektrik enerjisinin yüzde 20’sini kendisi üretiyor. Klinker ve çimento üretiminde 583 bin ton atığı alternatif kaynak olarak kullandı. Yenilenebilir kaynaklarından elektrik enerjisi üretimi de yatırım hedefleri arasında. Çanakkale fabrikasında düzenlenen basın toplantısında sürdürülebilirlik politikaları, yatırımları, çalışmalarını anlatan ve gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akçansa Genel Müdürü Mehmet Zeki Kanadıkırık, lisanslama konusuna da işaret ettiği yenilenebilir enerji için şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Bizim gibi enerji tüketen firmaların kendi enerjisini üretmek için hem güneşte, hem rüzgarda yaptığı yatırımlar teşvik edilmeli. Biz aldığımız lisanları büyütmek istiyoruz, burada kolaylık yapılabilir.”

BETON DAYANIMI ANLIK TAKİP EDİLDİ
Şirket, büyük ulaşım projelerinin de aynı zamanda çözüm ortağı. İstanbul’da Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ardından, 1,7 milyar Euro maliyetli 1915 Çanakkale Köprüsü için de özel bir beton geliştirmiş durumda. Genel Müdürü Zeki Kanadıkırık, “Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü özelliğine sahip 1915 Çanakkale Köprüsü’nde en az 100 yıl bakım gerektirmeyen çok özel bir beton var” diyor.

Türkiye çimento ihracatının yüzde 10-11’ini gerçekleştirilen, üç fabrikasındaki çimento üretiminin de yüzde
40’ını ihraç eden Akçansa, ihracattaki payını da artırma hazırlığında. İhracat gelirlerini, bu yılın ocak-mart döneminde TL bazında yüzde 180 artıran şirket, toplam üretimde ihracatın payını yüzde 50’ye çıkarmayı planlıyor. Ambarlı’nın yanı sıra Çanakkale Ezine tesisindeki liman, tam bir ihracat limanı. ABD, İspanya, İtalya, İsrail ve Afrika ülkelerine ihracat gerçekleştiriliyor. ABD’nin önemli tedarikçilerinden olduklarına işaret eden Kanadıkırık, ana pazarlarının ABD ve İsrail olduğunu söylüyor.

BU YIL 25 MİYON DOLAR YATIRIM PLANI
Sürdürülebilirlik çalışmaları da şirketin odağında. “Yatırımlarımızı sürdürülebilirliğe göre yapıyoruz ve her yıl artırıyoruz” diyen Zeki Kanadıkırık, inovasyon ve dijital dönüşüm yatırımlarına dikkat çekiyor. Bu kapsamda Çanakkale fabrikasındaki döner fırınlarda ve değirmenlerde yapay zekâ ve bulanık mantık algoritmaları destekli, sensör verileriyle insandan bağımsız operasyonlarla çimento üretimi otonom olarak yapılıyor. İlk aşamada yüzde 3 kapasite artışı, elektrik tüketiminde yüzde 1,1 düşüş sağlandı. Karbon emisyonunu da yıllık 28 bin 100 ton azalttı. Yatırımlarda hız kesmeyen ve 2021 yılında 150,8 milyon liralık yatırım yapan şirketin, bu yılki yatırım hedefi 25 milyon dolar. Enerji maliyetlerindeki artışa yönelik bir soru üzerine Kanadıkırık, kilovatsaatte 650 lira olan enerji maliyetinin, 2 bin 700-2 bin 800 lirayı bulduğunu söylüyor. Kanadıkırık, çimentonun inşaat maliyetindeki katkısının yüzde 3-3,5’i geçmediğini de sözlerine ekliyor.