Üretken yapay zekanın günden güne gelişen yetenekleri, tekil görevleri yerine getiren yapay zeka araçlarını birbirleriyle etkileşime giren ve otonom hareket edebilen AI agent’lara dönüştürüyor. Deloitte’un verileri, 2027’ye kadar 2 şirketten birinin Agent AI dönüşümüyle tanışacağını öngörürken; yapay zeka aracılarını uçtan uca, sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir biçimde kurgulamak, stratejik önceliğe dönüşüyor. Yerli teknoloji şirketi ve Microsoft partneri PEAKUP, yönetişimi ve mimariyi önceliklendiren yaklaşımıyla teknoloji sağlayıcısı olmanın ötesine geçiyor.
Yapay zeka tekil görevleri yerine getiren araçlar olmaktan çıkarak karar alabilen, birbirleriyle etkileşime geçebilen dijital asistanlara dönüşüyor. Bu dönüşüm, iş dünyasında yeni bir dönemin, Agentic AI döneminin kapılarını aralıyor. Otonom yapay zeka aracıları, insan gözetimine gerek duymaksızın belirlenmiş görevleri uyum içinde gerçekleştirmek ve dijital sistemlerle etkileşim kurarak kendi kararlarını almak konusunda günden güne daha başarılı sonuçlar verirken, her iş biriminin kendi ihtiyacına yönelik birden fazla yapay zeka agent’ı geliştiriliyor.

13 yılı aşkın süredir toplumu teknolojiyle geleceğe hazırlama vizyonuyla Türkiye’nin dijital dönüşüm yolculuğuna öncülük eden teknoloji şirketi ve Microsoft’un yerli partneri PEAKUP’a göre bu durum, sayıları artan yapay zeka aracılarının yönetimini, koordinasyonunu ve veri bütünlüğünü bir soruna dönüştürüyor. PEAKUP, halihazırda insan kaynaklarından sürdürülebilirliğe, satıştan hukuk süreçlerine, farklı iş fonksiyonlarında hizmet veren AI Agent çözümlerini, yeni döneme özel olarak geliştirdiği çözüm mimarisiyle ele alıyor.
4 şirketten biri bu yıl yapay zeka agent’larını test edecek
Küresel araştırma ve danışmanlık şirketi Deloitte’un öngörüleri, 2025’te üretken yapay zeka kullanan dört şirketten birinin yapay zeka asistanlarını test edeceğini, bu oranın 2027’ye kadar yüzde 50’ye çıkacağını gösterdi.
PEAKUP’ın geliştirdiği AI Agent mimarisinin 2024 sonu itibarıyla hayata geçtiğini ve 2025’in başından bu yana çok sayıda kurumsal uygulamada aktif olarak kullanılmaya başlandığını söyleyen PEAKUP CSO’su KadirCan Toprakçı, “Agentic AI, kuruluşların iş yapış biçimlerini kökten etkileyen ve dijital organizmalarını şekillendiren stratejik yapı taşlarından birine dönüşüyor. Her iş birimi kendi yapay zeka asistanına sahip olduğunda şirket içi verimlilik ve organizasyonel çeviklik artıyor. Ancak bu kazanımların sürdürülebilirliği için AI Agent mimarisinin birlikte çalışabilirlik ve entegrasyon esaslarına göre yönetilmesi gerekiyor. Bu dönüşümü mimari ve yönetişim perspektifinden kurgulamak, tercihten öte bir zorunluluğa dönüşüyor” dedi.
BT’nin yeni gündemi: AI Agent yönetişimi
1.000’i aşkın müşterinin ve 1 milyonu aşkın kullanıcının teknolojiyle temas noktası olan PEAKUP’ın yapay zeka çözümleri ekibi, bugüne dek İK Asistanı, Sigorta Poliçe Destek Asistanı, Esenlik ve Mental Sağlık Asistanı, Hukuk ve Uyumluluk Asistanı, Kalite Süreçleri Asistanı, Satış Destek Asistanı ve Sürdürülebilirlik Asistanı gibi farklı iş alanlarına odaklanan yapay zeka agent’ları geliştirdi.

İş dünyasında dijital dönüşümün ve yeni teknoloji kullanımının bir numaralı önceliğinin sürdürülebilir verimliliği yakalamak olduğunu vurgulayan PEAKUP Yapay Zeka Çözümleri Lideri Yavuz Buruk, “PEAKUP Yapay Zeka Çözümleri ekibi tarafından geliştirilen ve her biri farklı iş problemlerine çözüm sunan yapay zeka agent’larımız, operasyon yükünü azaltan, zaman kazandıran ve çalışan memnuniyetini artıran aktif dijital çalışanlar hâline geldi. Geliştirdiğimiz AI agent’lar, hem web tabanlı sistemlerde hem de Microsoft Teams, WhatsApp gibi araçlara entegre bir şekilde, Türkiye’nin yanı sıra Ortadoğu ve Avrupa bölgesindeki pek çok şirkette görev alıyor. PEAKUP’ın geliştirdiği AI Agent mimarisi, bu dijital çalışanların orkestrasyonunu mümkün kılıyor. Bu agent’ların her biri merkezi bir yapıdan yönetilebiliyor, gerektiğinde birbirleriyle veri paylaşımı yapabiliyor. Diğer yandan IT ekipleri için güvenlik, erişim kontrolü, rol bazlı kullanım ve entegrasyon gibi yönetim araçları da bu mimari içinde sunuluyor. Bu sayede işletmeler, yapay zeka ekosistemlerini birlikte çalışabilir, kontrollü ve ölçeklenebilir bir şekilde yönetebiliyor” diye konuştu.
Agentic AI dönüşümü için altyapı, danışmanlık ve yönetişim desteği sunuyor
Yapay zeka devrimini araladığı yeni bir kapı olan Agentic AI dönüşümünden maksimum faydanın, agent’ların senkronize bir biçimde çalışmasıyla ortaya çıkabileceğinin altını çizen PEAKUP CSO’su KadirCan Toprakçı, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Tüm hizmetlerimizde rekabet avantajının kilit öğelerinden biri hâline gelen Agentic AI dönüşümünü yalnızca kodla değil, yönetişim modelleri, entegrasyon altyapıları ve kullanıcı deneyimi tasarımlarıyla uçtan uca kurguluyoruz. Kurumsal BT ekiplerinin, dijital dönüşüm liderlerinin, veri yönetişimi ve yapay zeka stratejisi ekiplerinin hayatını kolaylaştıran bütünsel bir yaklaşımla, teknoloji sağlayıcısı olmanın ötesine geçerek bir çözüm mimarı olarak konumlanıyoruz. Hızlı bir biçimde benimsenen Agentic AI döneminde işletmelerin agent ekosistemlerinin sürdürülebilir ve ölçeklenebilir bir şekilde yönetilebilmesi için altyapı, danışmanlık ve yönetişim desteği sağlıyoruz. İş dünyasının yeni dönemine maliyet etkin ve verimli başlangıç yapmak isteyen tüm liderleri, Londra, Dubai ve İstanbul ofisleriyle faaliyet gösteren ve Ar-Ge çalışmalarıyla inovasyonu toplumun teknoloji rotası hâline getiren PEAKUP’ın çözümleriyle ve yaklaşımıyla tanışmaya davet ediyoruz.”