Ağbal’dan ‘süper teşvik’ müjdesi

0
26

Maliye Bakanı Naci Ağbal, NTV’de açıklamalarda bulunuyor. “Dün ve bugün piyasada meydana gelen hareketin nedenini global gelişmeler ve ekonomik datalar üzerinden okumak gerekiyor” diyen Ağbal şöyle devam etti:

“OVP’nin piyasa için olumlu etki yaptığını düşünüyoruz. Türkiye’nin temelleri sağlam, günlük piyasa hareketleri ile ekonomiyi değerlendirmek doğru olmaz. OVP’de bir dolar varsayımı var, şu an bir kur rakamı vermem doğru olmaz. Döviz kuru ile ilgili bunlar bir tahmindir, bir kur belirlememiz asla söz konusu değildir.

Önümüzdeki dönemde ekonomide istikrarın devam edeceğini, dış finansman ihtiyacını karşılayacak gerekli reformları yapacağımızı, döviz kurunun ekonomik istikrara katkı verecek bir seviyede kalacağını düşünüyoruz. OVP’de 2016 için yüzde 3,2’lik bir yıl sonu büyüme tahminini koyduk, bu revizeyi yapmamızı gerekli kılan dış koşullar var, iç koşullar var. 3. ve 4. çeyrek için bütün kanallarda teknik analizler yaptık, bütün analizler OVP’de ortaya koyduğumuz büyümeyi işaret ediyor. Özellikle 4. çeyrekte daha hızlı bir toparlanma gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Yüzde 3,2 ihtiyatlı bir tahmindir, üzerinde gelme ihtimali de vardır.

Turizmde ortaya çıkan belirsizlikler oldu, biz daha olumlu beklenti içindeydik, tarım sektörü ile ilgili büyüme anlamında beklentilerimiz daha yüksekti. Turizm sektörü tek başına büyüme oranında yüzde 1 aşağı yönde etkili oldu. Tarım sektörü de yüzde 0,3 aşağı yönlü bir etki yaptı.

2017 yılında gerek özel sektörü yatırımları almış kararlar neticesinde daha iyi bir performans gösterecek, turizm sektörü 2016’dan daha iyi geçecek diye düşünüyoruz. İhracatın büyümeye katkısı negatif olacak. İhracatın büyümeye katkısı önümüzdeki yıl artacak. Büyümeyi sürükleyen en önemli husus tüketim kanalı, 2017’de tüketimde olumlu bir büyüme öngörüyoruz. Yatırım harcamaları istikrara önemli ölçüde bağlıdır, 2017’de belirsizliklerin ortadan kalkması ile 2016’dan çok daha iyi bir ortamda artacağını düşünüyoruz. Ekonominin sürdürülebilir, kalıcı büyümesinin ardkasında reformlar var, bunlara devam edeceğiz.

Bir kısım yasal düzenlemelerin hazırlıklarını hemen hemen tamamladık, Adalet Bakanlığı yatırım konusunu iyileştirecek kapsamlı bir çalışmayı hazırlamış durumda. OVP’yi hazırlarken mali disiplini sürdürme anlayışımızı her şeyin başına koyduk. Bütçe disiplinine son derece önem veriyoruz. 2017 yılı adete bir yatırım yılı olacak, bunları yaparken bütçe disiplininden taviz vermeyeceğiz. 2017 yılı bütçesinde kurumların mal ve hizmet alımlarında azaltıma gittik. Personel için de bu geçerli, personelde de olabildiğince ihtiyaçlarımızı mevcut personelle sağlamaya çalışacağız. 2017 yılında kamuya alacağımız personel sayısında 2016 yılına göre azaltıma gidilecek.

Önümüzdeki günlerde bir Bakanlar Kurulu kararı daha yayınlanacak, süper teşvik ile ciddi imkalar getireceğiz. Vergide yapılandırma başvurusu şu ana kadar 13 milyar TL oldu. “