AdColony, yaratıcılığı Türkiye’ye bağladı

0
182

AdColony Kuzey Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Volkan Biçer, akıllı telefon ekranının küçük ama derinliği çok bir mecra olduğunu biliyor. Bu analizi yapabilecek durumda olması, kurdukları Mobilike’ı ayrıcalıklı bir konuma yükselterek AdColony’nin parçası haline getirmelerini sağladı.

Dünyanın en büyük bağımsız mobil reklam platformu AdColony, Volkan Biçer ve Şekip Can Gökalp tarafından 2009’da kurulan Türk markası Mobilike’i 2015’te satın alırken Nisan 2017’deki lansmanın ardından gelişmekte olan pazarları Biçer’e emanet etti. Gökalp ise, stratejiden sorumlu başkan sıfatıyla Londra’daki EMEA merkez ofis ine atandı. AdColony, en çok indirilen bin uygulamaya entegrasyon açısından bakıldığında ise ikinci büyük reklam ağı. AdColony SDK’sı dünya çapında Top 1000 uygulamaya entegre olma açısından Google’dan sonra ikinci sırada.

1,4 milyar kullanıcı erişimi ile dünyanın en büyük mobil reklam platformları arasında yer alan Adcolony, Fortune 500 içerisinde yer alan markaların ve dünyanın en çok kullanılan uygulamalarının yüzde 85’inin güvenini sağlamış durumda. Yüzde 100 Opera ASA iştiraki olan Adcolony, dünya çapında 20 ofisi ile beraber global bir organizasyon olarak hizmet veriyor.

Aslında AdColony, Opera ve Mobilike arasındaki satın alma ve birleşme ilişkileri son bir yıllık dönemde biraz kafa karıştırıcı bir durum ortaya çıkardı. Ancak gelinen noktada suların berraklaştığını söylemek mümkün.
Biçer ve ekibinin satın alma sonrası gösterdikleri performans Türkiye’yi 14 ülkenin merkez ofisi yaparken geçen aydan itibaren Danimarka, Norveç, İsveç, Yunanistan, Güney Afrika ve Dubai (Bahreyn, Irak, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri) ofisleri Türkiye’den yönetilmeye başladı. “Biz birleşmeye kadar Türkiye’de ilk mobil video reklam yayını, ilk mobil rich media reklam yayını, reklam kampanyalarında ilk cihaz temelli şarj durumu hedefleme, kulaklık takılı olup olmamasına göre reklam gösterimi gibi birçok ilke imza atmıştık” diyen Biçer, “İçinde bulunduğumuz mobil reklam alanında gelecek üç yılı yatırım ve istihdam anlamında çok iyi değerlendirmek istiyoruz” diyor. Yeni dönemde bağlı olan bu ülkelerin bütün müşteri yönetimi, operasyonu, kreatif projeleri ve yazılım ile geliştirme süreçlerinin tamamen Türkiye’den yapılacak olması, birleşme ile gelen büyümeyi net bir şekilde tanımlıyor.

Yeni yapılanma ile birlikte AdColony’nin Türkiye’ye yapacağı yatırımlar artarken 80 kişinin çalıştığı Türkiye ofisinde istihdam yılsonuna kadar iki katına çıkarılacak. Son iki yılda 1,5 milyon doların üzerinde yatırım alan şirkete 2018 sonuna kadar 1,5 milyon dolar daha yatırım yapacaklarını vurgulayan Biçer, 2016’da elde edilen yüzde 35’lik büyümeyi 2017’de de aynı hızda –en az yüzde 30sürdürmeyi planladıklarına işaret ediyor.
AdColony EMEA Genel Müdürü Andrew French’in, “Türkiye hem genç nüfusu hem de mobil cihaz dağılımı ve kullanımıyla mobil reklam anlamında çok ciddi bir potansiyel taşıyor. Biçer ve ekibinin bugüne kadar mobil reklam sektörüne katkıları oldukça değerli. Bu değerli bilgi ve birikimi gelişmekte olan pazarlarımız için de kullanmak AdColony için önemli. Önümüzdeki süreçte Türkiye bizim için istihdam ve yatırımımızı artıracağımız ve daha çok sorumluluk vereceğimiz bir ülke olacak” şeklindeki sözleri bu büyümenin Türkiye’de şu ana kadar yazılan hikayenin ötesine geçeceğine işaret ediyor.
 
Yaş ortalamasının 24 olduğu AdColony Türkiye’de Y kuşağı hakim. Buna bağlı olarak yetenekli çalışanları içeride tutmak en önemli konulardan biri haline geliyor. Biçer’in yaşının bu kuşaktan çok uzak olmaması, bu kuşağı anlamasında ve karşılıklı olarak anlaşmalarında kolaylık sağlıyor. Ofiste 800 metrekare çalışma alanına eşlik eden bin metrekarelik yaşam alanını ortaya çıkaranda bu denge. Spor salonu, kuaför, oyun alanı ve müzik stüdyosu kadar geniş bir alana yayılmış ofis alanında Biçer’in girişe uzak olan ofisine gitmek için işe yarayan scooter da bu Y kuşağının simgeleri. Bu işgücü, şirketin temelde mobile dayanan ama çok daha geniş bir alana yayılan faaliyet alanındaki en önemli rekabet araçlarından biri. Bunu bir kenara bırakıp işe odaklananınca ortaya aşağıdaki tablo çıkıyor.
 
MOBİL BÜYÜK GÜÇ
Türkiye’de şirketlerin yılda yaklaşık 1,6 milyar lira harcadığı dijital reklam pazarında en büyük paya sahip olan mobil reklam, Interactive Advertising Bureau (IAB) rakamlarına göre 2016’da 601 milyon liraya ulaştı. 2020 yılında Türkiye’de sadece mobil reklam yatırımlarının 1,6 milyar lirayı bulması bekleniyor. Bu büyüme, satın alma dinamiklerine de ışık tutuyor ancak dünyada mobil reklam harcamaları çok daha büyük bir pas ta oluşturuyor. e-Marketer’a göre geçen yıl dünyada mobil reklama yapılan 107 milyar dolarlık yatırım, 2020’de 250 milyar dolara ulaşacak.

Mobil dünya, oyunların çarpıcı etkisi ile damgasını vurduğu bir mecra oluşturuyor. Mobil oyunlar, gerek kullanım miktarları gerekse yarattıkları gelirler açısından mobil sektörde ses getirirken 2016’da mobil oyunlar tüm dünyadaki filmlerin izlenme gelirinden daha fazla gelir elde etti. Pokemon Go ve ilk üç günde 14 milyon dolar gelir elde eden Süper Mario Run gibi oyunlar, bunun geçici bir trend olmadığını ortaya koyuyor.
Mobil oyunlar sadece gelirleri ile değil kullanım yoğunlukları ile de mobile ağırlığını koymuş durumda ve sanılanın aksine sadece gençlerle sınırlı kalmayıp bütün yaş gruplarına yayılan bir etki söz konusu. Verto Analytics’e göre, dünya genelinde ayda mobil oyun oynama süresi 1 milyar saatin üzerinde. Bu durum, oyunların mobil reklam anlamında da ayrıcalıklı bir yere sahip olmasını getiriyor.
 
AMA DERİNLEŞTİKÇE DAHA DA GÜZELLEŞİYOR
AdColony Türkiye ofisinin mobil reklam alanında yaratıcı çalışmaları oyunları da kapsayan geniş bir etki alanı sağlıyor ancak ofisin satışını yaptığı mecralar işin içine katılınca bu alanın çok daha genişlediği görülüyor. Türkiye’de LinkedIn,    Foursquare,   Swarm, CNN Türk, Kanal D, Star TV gibi önemli haber ve içerik mecralarının mobil reklam alanlarının satış sorumluluğunu üstlenen ofis, AdColony Teknolojileri ile entegrasyonu sonucunda Türkiye’de 40 milyonun üzerinde tekil kullanıcıya ulaşan bir platform haline geliyor.

Instant-Play mobil video reklam teknolojisi:   Bu yeni ve Türkiye’de daha önce örneği olmayan teknoloji ile birlikte Türkiye’de reklamverenler HD kalitesinde mobil video reklamlarını, kullanıcılara sıfır gecikme ve yükleme sorunu olmadan, maksimum 30 saniye ile TV kalitesinde ulaştırabiliyorlar.

Foursquare ile lokasyon bazlı anlık erişim: Foursquare mecrası ile beraber lokasyon bazlı mobil reklam anlamında oldukça özel hedefleme imkanlarına sahip olan AdColony Türkiye ofisi, reklamverenlerin kullanıcılara onlar için en özel mekanlarda ulaşmasını sağlıyor.

LinkedIn ile profesyonel çalışan ağı: LinkedIn Türkiye özelinde aylık 5,7 milyon tekil kullanıcıyı mezun olunan üniversite, çalışılan yer, pozisyon gibi önemli verilerle hedefleyip reklamverenlerin maksimum fayda alabileceği bir platform sağlıyor.