ABD’de TÜFE temmuzda değişmedi

    0
    47

    ABD’de TÜFE temmuz ayında değişmedi. TÜFe yıllık olarak yüzde 0,8 arttı, analistlerin beklentisi artışın yüzde 0,9 oranında gerçekleşmesiydi. Gıda ve Enerji dışı TÜFE aylık bazda %0.1 artarak beklentinin altında kaldı. Beklenti %0.2 artıştı.  

    Erkan: Enflasyon görünümü zayıf
    ABD’den gelen TÜFE verilerini değerlendiren KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Dudley’in açıklamalarını da yorumladı.

    Erkan, “ABD’de Temmuz ayında manşet TÜFE aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %0,8 artış ile piyasa beklentisi olan %0,9’un altında kaldı. Gıda ve enerjinin dışarıda bırakıldığı çekirdek TÜFE ise aynı dönemde aylık %0,1, yıllık ise %2,2 artışla beklentileri karşılayamadı. Veriler ABD’de Temmuz ayı itibarıyla enflasyon görünümünde zayıflamaya işaret etmektedir.Gelen verilerle beraber manşet – çekirdek TÜFE makasının çekirdek verilerin lehine arttığını gözlemlemekteyiz. Enflasyon görünümündeki zayıflamanın Fed’i faiz artırımından en azından Aralık’a kadar alıkoyacağını düşünüyoruz. Her ne kadar William Dudley aksini belirtmiş olsa da, veri setinin Eylül’de bir faiz artırımı için yeterince güçlü olmadığını söyleyebiliriz.
     
    Haziran ayında enflasyon artışı yoğun şekilde benzin ve kira artışından kaynaklanmıştı. Temmuz ayında bu etkinin geçmesiyle beraber yeniden ivme kaybı olduğu görülmektedir. Karşılaştırmalı dönemde düşen enerji maliyetleri manşet enflasyonu uzun süre hedef olan %2’den uzakta tutacak görünüyor. Enerji maliyetlerinin tüketici fiyatları üzerindeki etkisinin, beklenenden de fazla sürdüğü ortada. Gıda fiyatlarının da etkisi minimal düzeyde, Temmuz’da da gıda kaleminde aylık bazda herhangi bir değişim gerçekleşmemiştir. Gıda fiyatları Mayıs ve Haziran aylarında, iki ay üst üste gerilemişti ve halen enflasyona pozisit fyönde bir katkı yapamamaktadır.
     
    Çekirdek göstergelerde en önemli katkının aylık bazda %0,5 artan sağlık hizmetleri ve %0,3 artan konut sektörü fiyatlarından geldiği görülmektedir. Bu kalemlerdeki güçlü artışa rağmen, çekirdek enflasyon aylık bazda %0,2 ile ılımlı bir yükseliş gerçekleştirebilmiştir.
     
    USD’de keskin toparlanmaların olabilmesi için veri setinin Fed’e faiz artırımı konusunda daha fazla arguman sunması gerekliliği geçerliliğini koruyor. Mevcut senaryolar içerisinde, geniş vadedeki faiz beklentilerini etkileyecek bir durum görememekteyiz. Dolayısıyla veri anındaki yüksek oynaklıktan ziyade, sonraki piyasa eğiliminin daha önemli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. USD’deki keskin harekete düzeltme gelecektir. DXY’nin ana bant bölgesini koruyacağını düşünmekteyiz, hatta açıklanacak herhangi bir olumlu veri USD’de tekrar toparlanmayı beraberinde getirebilir. Major verilerde artık piyasa daha fazla ilk reaksiyon hareketi yapacaktır. İlerleyen dönemde Fed üyelerinin “sözlü yönlendirme”lerinin de etkinlik kazanacağını düşünmekteyiz.
     
    Piyasada faiz artırımının zamanlamasına ilişkin beklentilerin de aşırı derecede oynamasını beklemiyoruz. Dudley’nin açıklamaları da Eylül ihtimalini fazla kuvvetlendirmez. Halen fiyatlanan faiz artırım beklentileri Eylül için %22, Kasım için %24, Aralık için %48 seviyesindedir” değerlendirmesini yaptı.

    KONUT BAŞLANGIÇLARI
    ABD’de Temmuz ayında konut başlangıçları artarken, inşaat izinleri hafif düşüş gösterdi. 
       
    Ticaret bakanlığı verilerine göre Temmuz ayında konut başlangıçları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 artarak 1 milyon 211 bin oldu. Konut başlangıçları Haziran ayında yüzde 5,1 artmıştı. 
       
    Yılın ilk 7 ayında ise konut başlangıçları yüzde 6,7 arttı. 
       
    Ekonomistler, Temmuz ayında konut başlangıçlarının 1,18 milyon adet olmasını bekliyorlardı.
       
    Temmuz ayında inşaat izinleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 azalarak 1 milyon 152 bin oldu. 
       
    Yılın ilk 7 ayında inşaat izinleri yüzde 2,2 azaldı.