ABD’de sanayi endeksleri beklentinin üstünde

    0
    34

    ABD’de mayıs ayına ilişkin ISM İmalat Sanayi Endeksi 52,5 ve PMI İmalat Sanayi Endeksi 54 ile beklentinin üstünde gerçekleşti.

    >> Türkiye HSBC PMI yılın en yükseğinde

    ABD Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan mayıs ayı İmalat Sanayi Endeksi, bir önceki aya göre 1 puan artışla 52,5 oldu. Bu sonuçla,son iki yılın en düşük seviyesini geride bırakan endeksin 52’ye yükselmesi bekleniyordu. 

    Analistler, beklentilerin üstünde gerçekleşen endeksini, sanayi sektörünün güçlenen dolar ve düşen enerji fiyatlarının olumsuz etkisini atlatmaya başladığı şeklinde değerlendirdi.

    ISM İmalat Sanayi Endeksi, perakende, inşaat, kamu, sağlık ve finansal hizmetleri de içeren, toplamda 18 sektörden 300’ü aşkın şirket yöneticisiyle yapılan anket sonuçlarına göre hesaplanıyor. Endeksin, 50 ve üzerinde değerler alması genişlemeye, 50’nin altında kalması ise daralmaya işaret ediyor.

    Yine bugün açıklanan mayıs ayı PMI İmalat Sanayi Endeksi ise 54’e gerileyerek son 4 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Geçen ay 54,1 olarak ölçülen endekse yönelik mayıs beklentisi 53,8 seviyesindeydi. 

    Bu arada, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan ABD piyasaları, açıklanan verilerin ardından satış ağırlıklı bir seyir izliyor.