ABD yatırımcı programını değiştiriyor

    0
    24

    Amerika EB-5 Yatırımcı Programı, her yıl 1 Ekim tarihinde 1 yıllık süre ile Amerikan Meclisi’nde yenileniyor. Bu yıl yenileme süresi 1 yıldan yaklaşık 2 aya indirildi. 1990 yılından bugüne kadar yatırım tutarı 500 bin ABD Doları olan programın yatırım miktarının artırılması için uzun süredir mecliste çalışmalar yürütülüyordu. 1992’dan beri uygulanmakta olan Amerika EB-5 Yatırımcı Programı’nın 9 Aralık 2016 tarihinde sona ermesi bekleniyor.

    “Geçtiğimiz aylarda senatörler tarafından iki ayrı yasa teklifi verildi. Bu tekliflerden birisinde yatırım miktarının 800 bin ABD Doları’na çıkarılması, diğerinde ise 1 milyon 200 bin ABD Doları’na çıkarılması öneriliyor. Bu teklifler henüz yasalaşmadı, ancak bu sene EB5 yatırımcı programının 1 yıl yerine, kısa süreli olarak yenilenmiş olması endişelere yol açıyor. EB5 yatırımcı programı bu sene sadece 9 Aralık tarihine kadar geçerli olacak. Sektörde beklenti, Amerika’daki başkanlık seçimleri sonrasında bu konunun ele alınacağı ve seçilecek yeni başkanın kararına göre ya yatırım tutarının artırılacağı ya da programın durdurulacağı yönünde” açıklamasında bulunan Yeni Bir Hayat Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Akaydın, 9 Aralık 2016 tarihinden önce bu programa başvuru yapan kişilerin değişikliklerden etkilenmeyeceğinin altını çizdi. Bundan dolayı son haftalarda başvurularda önemli bir artışın yaşandığını kaydeden Akaydın, Türkiye’den her yıl ortalama 100 yatırımcı programı başvurusunun alındığının bilgisini verdi.

    2008 yılından itibaren genel olarak tüm dünyadan artan bir talep gören programda yıllık 10 bin Green Card veriliyor. 2008 yılında bin 360, 2012 yılında 4 bin 20, 2014 yılından itibaren ise her yıl 10 bin Green Card onaylanıyor. Bu programda yatırımcı, Amerika’da bölgesel merkezlerde yer alan bir inşaat projesine 500 bin ABD Doları tutarında yatırım yapıyor. Karşılığında ise kendisi ve ailesine öncelikle geçici, sonrasında ise kalıcı Green Card veriliyor. Yatırımını ise 5 yıllık bir süre sonunda geri alıyor. Kişi Green Card aldıktan sonra eğer Amerika’da 2 buçuk yıl geçirirse Amerikan pasaportu almaya hak kazanıyor.