AB Türkiye İlerleme Raporu: Türkiye geriye gidiyor

0
37

Avrupa Birliği tarafından her yıl hazırlanan Türkiye İlerleme Raporu’nun metni medyaya sızdı. Türkiye’nin sert ifadelerle eleştirildiği raporda, bazı alanlar için övgüler de yer aldı.
   
“Die Welt” gazetesinde yer alan habere göre, AB Komisyonu’nca hazırlanan İlerleme Raporu’nda Türk hükümeti ülkedeki reform sürecini yavaşlatmakla suçlandı. Başta toplantı ve ifade özgürlüğü olmak üzere demokratik temel hakların hayata geçirilmesinde ciddi gerilemenin kaydedildiği vurgulandı. 
   
Deutsche Welle’in haberine göre Gazeteci, yazar ve sosyal medya kullanıcıları hakkında başlatılan polis soruşturmalarının “kaygı verici” olduğu vurgulandı. Gösteri ve yürüyüş hakkına karşı hoşgörüsüz tavrın arttığı, bu alandaki yasal düzenlemelerin “kısıtlayıcı bir yorumla uygulandığı” belirtildi. 
   
İlerleme Raporu’nda, “bağımsız adalet sisteminin yapılandırılması yerinde sayıyor” denilirken, bu alanda 2014’ten bu yana mesafe kaydedilmediği vurgulandı. AB Komisyonu, Kürt sorununun çözüm sürecinin de duraklama evresine girdiğine dikkat çekti. Türkiye Kürtlerle barışa davet edildi. Müzakerelerin yeniden başlatılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Yolsuzlukla mücadele de “yetersiz” olarak nitelendi. 

”TÜRK EKONOMİSİ DENGESİZLİKLERLE KARŞI KARŞIYA’
AB Komisyonu, Türkiye için bugün yayınladığı ilerleme raporunda Türk ekonomisinin dış ve iç dengesizliklere karşı karşıya olmaya devam ettiğini belirterek, geniş kapsamlı yapısal reformların yanı sıra parasal ve mali politikalarda ayarlamalara ihtiyaç olduğunu bildirdi. Yüksek cari işlemler açığının Türk ekonomisinin global parasal şartlarda ve risk algılamalarında değişikliklere kırıganlığına katkı yapmaya devam ettiğini belirten AB Komisyonu, diğer taraftan enflasyonun göreceli olarak yüksek bir oranda seyretmeye devam ettiğini, bunun makro ekonomik istikrar, kaynak dağılımı ve yeniden dağıtım etkileri açısında problem yarattığını da vurguladı. Komisyon, enflasyonun hedefi tekrar aşmasına rağmen TCMB’nin faiz indirimine gittiğini de not etti. 
   
Komu borcunun sürdürülebilir bir seviyeyi yakaladığına, ancak genel kamu yapısal dengesinini ciddi şekilde negatif olduğuna işaret eden Komisyon, mal, hizmetler ve istihdam piyasalarının çalışmalarının iyileşmesinin hızlandırılması için yapısal reformlara ihtiyaç olduğunu da vurguladı. 
   
Türkiye’nin AB içindeki rekabetçi baskılar ve piyasa güçleri ile başa çıkmak için kapasite ediniminde iyi bir hazırlık seviyesinesahip olduğunu da ifade eden Komisyon, eğitimin kalitesine ve eğitim içindeki cinsiyet eşitliğine özel dikkat gerektiğini de belirtti. 
     
Komisyon, Türkiye’de kamu yardımlarının şeffaflaştırılması, kamu satın almaları alanında sınırlamabaların ve muafiyetlerin kaldırılması gerektiğini de vurguladı.