Kardemir Çelik 2024’te üretimini bir önceki yıla göre yüzde 24’lük artışla toplam 1.7 milyon tona çıkardı. Şirket küresel ekonomide devam eden belirsizlikler ve sektördeki dalgalanmalara rağmen etkili bir şekilde büyüyor. Şirketin, 2024 cirosu 20.2 milyar TL’ye ulaştı. Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel, “2025’in ilk beş ayını da hedeflerimiz doğrultusunda tamamladık” diyor. – Ersan Taylan
Kardemir Çelik, Nevzat Karalp tarafından 1968’de Denizli’de kuruldu. Günlük 2 bin ton kapasiteli bir işletmeyken, 1986’da Denizli profil fabrikası, 1997’de İzmir profil fabrikası devreye alınarak büyümeye devam etti. 2022 yılında Çelikhane, 2023 yılında filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisleri faaliyete geçiyor. Bugün şirket 1350’nin üzerinde çalışan ve 7 adet üretim tesisi faaliyetlerini kesintisiz bir şekilde sürdürüyor. Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel ile şirketin büyüme planlarını konuştuk. İşte ayrıntılar…
Büyüme planlarınız arasında öncelik verilen konular nelerdir?
Modern teknoloji ile donatılmış Denizli ve İzmir’deki tesislerimizde hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki taleplere cevap verebilecek nitelikte özel ürünler ve çeşitli çelik ebatlarını üretebilmekteyiz. Kardemir Çelik olarak ülkemizin global arenadaki konumunu daha da yukarı taşımak, şirketimizin global yolculuğunu desteklemek için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Yatırımlarımızla, sürdürülebilirlik, kalite ve ihracat odaklı büyüme stratejimizi destekleyeceğiz. Bu doğrultuda mevcut çelikhane ve haddehane tesislerinde üretilen ürün çeşitliliğinin artırılması ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla tesislerimizde modernizasyon ve kapasite yatırımları yapmayı planlıyoruz. Aynı zamanda yenilenebilir enerji yatırımlarımıza devam ederek sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmayı ve enerjide bağımsız hale gelmeyi amaçlıyoruz.
Kardemir Çelik’in hangi özellikleriyle fark yarattığını düşünüyorsunuz?
Ege Bölgesi’nin 9’uncu büyük sanayi kuruluşuyuz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında ise 95’inci sırada yer alıyoruz. 100’den fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı listesinde 121’nci sıradayız. Türkiye’nin ve dünyanın saygın demir çelik üreticileri arasındaki yerimizi güçlendirirken, ülke ekonomisine ve istihdamına sağladığımız katkıyı en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz.
Nasıl bir organizasyon ile üretim gerçekleştiriyorsunuz? Üretim stratejinizde neler var?
Üretim stratejimizde rekabette avantaj sağlayan özelliklerimizi ürün çeşitliliği, kalite standardı, üretim teknolojisi ve tedarik zinciri yönetimi olarak sıralayabiliriz. Kütük demir, filmaşin, inşaat demiri yanı sıra yapısal ve ticari profil ürünlerimizde istenilen kalite ve ebatta üretim yapabiliyoruz. Yani bu sadece ürün olarak çeşitlilik değil, her bir ürünün kendi içinde ihtiyaca göre çeşitlenmesi anlamına geliyor. Örnek vermek gerekirse; 100’den fazla ülkeye ürün gönderiyoruz. Sıcak ülkelerdeki hava koşullarıyla soğuk ülkelerdeki yapıların ihtiyacına göre bile talep değişiyor. Biz tüm bu isteklere cevap verebiliyoruz. Ürünlerin kimyasal niteliklerinden tutun da paketlemesine kadar kalitede istikrarımız var. Bu kalite standardını her yıl sertifikalandırıyoruz. Hem bağımsız denetim kuruluşları hem kendi laboratuvarlarımızla ölçüm ve denetimleri gerçekleştiriyoruz. Birçok ülkeye ihracat yaparken de orada geçerli olan sertifikalara sahip olmanız gerekiyor. Biz bu sayede 100’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu da bize rekabette avantaj sağlıyor. Çelikhanemizde yer alan elektrikli ark ocağı ile enerji tasarrufu sağlıyoruz. Bu çelikhanesi olan bir şirket için oldukça önemli bir maliyet avantajı. Ayrıca üretim sisteminde donanımsal ve sistemsel olarak modern yapılanmamız sayesinde fabrikalarımızda verimlilik artışı sağlıyoruz.
Üretim-satış rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kardemir Çelik olarak profil demir, filmaşin ve inşaat demiri ile kütük demir üretimimiz 2024 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 24’lük artışla toplam 1,7 milyon tonun üzerine çıktı. Küresel ekonomide devam eden belirsizlikler ve sektörümüzdeki dalgalanmalara rağmen başarılı bir 2024 yılı geçirdik. 2024 yılında ciromuz 2023’e göre %59 oranında artış göstererek 20,2 milyar TL seviyesine ulaştı. İhracatta ise 228,4 milyon dolar tutar ile Ege Bölgesi’nin demir çelik sektöründe en çok ihracat yapan ikinci şirketi olmayı başardık. 2025’in ilk beş ayını da hedeflerimiz doğrultusunda tamamladık.
Tesislerinizin teknolojik özellikleri hakkında bilgi verir misiniz?
İzmir Aliağa›da yer alan çelikhanemiz Türkiye›de alanında en yeni teknolojiye sahip üretim tesislerinden bir olma özelliğine sahip. 60 bin m2 kapalı ve 185 bin m2 açık alanda kurulu, 1.200.000 ton/yıl üretim kapasiteli tesisimizde elektrikli ark ocağı ile hurdadan kütük demir üretimi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizde Fescon sistemine sahip 100 tonluk elektrikli ark ocağı bulunuyor. Bu özel atık ısıdan geri dönüşüm sistemi sayesinde üretimde %15 ile %30 arası enerji tasarrufu sağlıyoruz. Çelikhanemiz ile aynı lokasyonda yer alan filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisimiz yıllık 600.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip. Türkiye’nin en uzun filmaşin ve inşaat demiri soğutma hatlarından birine sahip olan tesisimizde üretimden paketlemeye tüm süreç tamamen otomasyon ile ilerliyor. Profil demir üretimimizi ise Denizli ve İzmir’de yer alan 3 adet üretim tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Denizli ve İzmir Profil Demir Üretim Tesislerimizin yıllık üretim kapasitesi toplam 700.000 ton. Kardemir Çelik olarak çeşitli endüstriyel sektörlere yüksek kaliteli çelik ürünleri sağlamaktayız. Denizli ve İzmir’deki profil tesislerimizde ise yapısal çelik profiller U ve C Şekilli Profiller, I ve IPE, RSJ, güneş enerjisi çelik profilleri ve ticari profiller olmak üzere 10 bin farklı çeşide varan üretim gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge merkezimiz, kalite kontrol prosedürlerimiz, dahili laboratuvarlarımız ve bağımsız denetimlerden başarıyla geçerek aldığımız sertifikalarımızla; ulusal ve uluslararası düzeyde talepleri karşılayabiliyoruz.
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında neler söylemek istersiniz?
2016 yılından bu yana Ar-Ge faaliyetlerimizi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezimiz bünyesinde sürdürüyoruz. Bugüne kadar 37 proje tamamladık ve devam eden 7 projemiz bulunuyor. Ar-Ge çalışmalarımızda; proses iyileştirme, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve çevre dostu, katma değerli ürünlerin tasarlanmasına odaklanıyoruz. Üretimin tüm aşamalarını tam otomasyonla gerçekleştirebilmek adına yeni teknolojileri araştırıyor, süreçlerimizi dijitalleştirmek için çeşitli projeler yürütüyoruz. Laboratuvar altyapımızı daha yetkin ve kapsamlı hale getirmek amacıyla önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Ayrıca, RES ve GES projeleriyle üretim süreçlerimizde ihtiyaç duyulan enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan karşılayarak, çevreye duyarlı bir enerji dönüşümü sağladık. Atık ısı ve enerji geri kazanım sistemleriyle enerji verimliliğini artırarak hem ekolojik hem de ekonomik fayda elde ettik. Ar-Ge merkezimizde, yeni çelik kalitelerinin geliştirilmesi ve yeşil çelik üretimi hedefiyle sürdürülebilir sistemlerin oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Mevcut üretim altyapımızla hizmet verdiğimiz sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirirken, yeni sektörlere özel katma değerli ürünler üretmeyi de hedefliyoruz. Ayrıca, çelik özelliklerinin sanal ortamda belirlenmesine olanak tanıyan çelik simülasyon programları kullanarak prototip üretim ihtiyacını azaltmayı amaçlıyoruz. Kaliteli çelik üretimi için vakum sistemlerinin kurulması yönünde de çalışmalarımız sürüyoruz.
İhracat ve ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarınızdan söz eder misiniz?
30 yılı aşan ihracat tecrübemiz var. Kardemir Dış Ticaret bünyesinde çalışan ekibimizle uluslararası pazarda söz sahibiyiz. Bugünlere elbette bir anda ulaşmadık. Yıllara dayanan iş ilişkileri, uluslararası fuarlar, teknik geziler, pazar araştırmaları, birebir ziyaretler ve müşteri yönetim sistemimizle kalite ve güven odaklı bir yapı inşa ettik. Global durumu iyi analiz edip; ülkeye hatta bölgeye göre çalışmalar yapıyoruz. Tesislerimizin limana yakınlığı sayesinde deniz yoluyla uzak ülkelere ulaşıyoruz. Elbette hedefimiz her zaman ihracatı artırmak. Bu sebeple global piyasayı yakından takip ediyor, fuar katılımları, ziyaretler ve ikili görüşmeler yapıyoruz. Kardemir Çelik ekibi dünyanın dört bir yanında diyebiliriz.
Global hedeflerinizden söz eder misiniz?
Türk çelik sektörünün günümüzde karşılaştığı en önemli sorunlar arasında; yüksek enerji ve hammadde maliyetleri, dış pazarlardaki aşırı rekabet ve korumacılık önlemleri bulunuyor. Bu sorunlar, üretim maliyetlerimizi artırıyor ve ihracatımızı zorlaştırıyor. Dış piyasalarda ayakta durabilmek için Kardemir Çelik olarak pazar araştırmalarına ve stratejik planlamaya büyük önem veriyoruz. Her ülkenin talep ettiği ürünlere göre esnek üretim yapabilmek, özel ürünler geliştirmek ve bu ürünleri hedef pazarlara yönlendirmek, uzun vadede başarılı bir ihracat stratejisinin temel taşlarını oluşturur. Türkiye’de elektrik tüketimi ve karbon salınımı düşük olan demir çelik fabrikalarından biri olarak öne çıkıyoruz. Çevreye duyarlı üretim teknolojilerine ve sistemlerine yaptığımız yatırımlar sayesinde hem maliyet avantajı hem de uluslararası rekabette avantaj sağlıyor. Tesislerimiz hammadde tedariki ve ürünlerin hızlı sevkiyatı noktasında da son derece stratejik bir konumda yer alıyor. Aliağa Limanı’na yaklaşık 2 kilometre, Bergama İzmir otoyoluna 1,5 kilometre, Aliağa tren istasyonuna ise 500 metre mesafedeyiz. Bu sayede ihracatta da bir adım öne çıkıyoruz. 2016 yılında kurduğumuz Ar-Ge merkezimin de katkısıyla 10 bin farklı çeşitte ürün üretebiliyoruz.
2025’in ilk çeyreğini değerlendirir misiniz?
2025 yılına da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi büyüme hedefleriyle girdik. Yılın ilk çeyreğini değerlendirdiğimizde de hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz. Sektörümüze bakacak olursak 2025 yılının ilk çeyreğinde dünya ham çelik üretimi %0,4 azalarak 468,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde ülkemizde de %3,4 düşüş göstererek 9,3 milyon ton oldu. Bu düşüşe rağmen dünyanın en büyük 8’nci çelik üreticisi konumumuzu 2025 yılının ilk çeyreği itibarıyla bir basamak artırdık ve 7’nci olmayı başardık. Sektörümüz yılın ilk çeyreğinde ise ihracatını geçen yılın aynı dönemine kıyasla artırmayı başardı. Yüzde 18,5 artışla 3,8 milyon ton ihracatla 2,6 milyar dolar gelir elde etti.
Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan söz eder misiniz?
İzmir Aliağa’da Çelik Üretim Tesisleri lokasyonunda yer alan Karbon üretim ve Hava Ayrıştırma tesisimiz mevcut. Karbon üretim tesisimiz yıllık 40.000 ton kapasiteyle üretime devam ediyor.Hava Ayrıştırma tesisimiz ise 47.500.000 Nm3/yıl Gaz Oksijen, 26.000.000 Nm3/yıl Gaz Azot ve 1.380.000 Nm3/yıl Gaz Argon kapasiteye sahip. 19,7 MW’lık RES ve 4 MW’lık GES santralimiz ve atık ısıdan 1 MW gücünde elektrik üretimi sağlayan ORC sistem yatırımımızla yenilenebilir enerji üretim gücümüz mevcutta 24.7 MW’a ulaştı. Buna ek olarak önümüzdeki dönemde toplam gücü 57.9 MW’a ulaşan GES, RES ve atık ısı yatırımlarımız bulunuyor. Kısa süre önce çelikhanemizdeki su tesislerimizde 2 milyon Euro değerinde yenileme yatırımına başladık. Çevreye duyarlı üretim teknolojileri ve sistemlerine yaptığımız yatırımlarımız sayesinde bugün Türkiye›de elektrik tüketimi ve karbon salınımı düşük olan demir çelik fabrikalarından biri olarak öne çıkıyoruz. Enerji Verimliliğine ve Yönetimine En Fazla Harcama Yapan Sanayici ve İhracatçı Firmalar (Türkiye EN-VERİM 100) araştırmasına göre 2023 yılında demir ve demir dışı metaller sektöründe enerji verimliliğine en fazla harcama yapan 7’nci, genel sıralamada ise 40’ıncı şirket olduk. Bununla beraber Çağrı Mektupları alınmış; izinleri ve imar planları Çevresel Etki Değerlendirme Raporları (ÇED) çıkmış durumda olan GES ve RES yatırımlarımız da bulunuyor. Van Özalp’ta 22,5 MW kurulu güce sahip, Muş Bulanık’ta 9,5 MW kurulu güce sahip, Bozyaka’da 9 MW ve Hacı Ömerli’de 1.5 MW kurulu güç ile GES yatırım projelerimizin kurulu gücünü 42,5 MW’a ulaştırmayı hedefliyoruz. Yine ÇED raporu çıkmış durumda olan 3.6 MW kurulu güce sahip RES yatırımımızı da Hacı Ömerli’de hayata geçirmeyi planlıyoruz