Beyaz Eşya Sektörü İhracatı İç Tüketimle Dengeliyor

By Fortune Türkiye

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), düzenlediği basın toplantısında sektörün 2023’ün ilk 6 ayında aldığı sonuçları değerlendirdi. İthalatçı ve üretici firmalardan oluşan yerli ve uluslararası üye şirketleriyle (Arçelik, BSH, Dyson, Electrolux, Haier Europe, Miele, SEB, Silverline ve Vestel) Türkiye’de beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörünün %90’ını temsil eden TÜRKBESD’in paylaştığı bilgilere göre; 2023’ün ilk yarısında 6 ana üründe yurt içi satışlar geçen yılın aynı dönemine göre %18 arttı. TÜRKBESD’e üye firmaların ihracatları ise bu dönemde %13 oranında düşüş gösterdi. 

TÜRKBESD Başkanı Gökhan Sığın, 33 milyon adetlik üretimi ve 26 milyon adetlik ihracat performansıyla beyaz eşya sektörünün sadece üretim ve satış ağı ile değil, temas halinde olduğu tüm diğer üretim ve hizmet sektörleriyle ekonominin itici gücü olduğunu belirtti. 60 bin doğrudan, 600 bin dolaylı istihdamla ulusal ekonomiye katkı sağlamaya devam ettiklerini ifade eden Gökhan Sığın, 2023’ün ilk altı ayının hem küresel ölçekte hem de ülke içinde deprem felaketi nedeniyle zorlu geçtiğini ifade etti. 

Yılın ilk altı ayında TÜRKBESD üyesi firmaların ihracat ve yurt içi satışlardan oluşan toplam satışlarının yüzde 6 oranında gerilediğine dikkat çeken TÜRKBESD Başkanı, dış piyasalardaki daralmanın ihracatı olumsuz etkilediğini ancak haziran sonuna kadar iç satışlar sayesinde dış pazardaki daralmayı telafi edebildiklerini kaydetti. Ancak şimdi kredi kartı taksit sayılarının azaltılması, kredi faiz ve komisyonlarının artırılması gibi gelişmelerin sektörde üretim ve istihdamı zorlamasından endişe ettiklerini vurguladı.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise, ekim ayı itibariyle raporlama dönemi başlayacak AB sınırda karbon düzenlemesi kapsamındaki ürünlerin kullanıcısı bir endüstri olarak, uygulamanın tedarik operasyonlarını etkileme olasılığı taşıdığını belirtti.  Raporlama dönemi akabinde kapsamın genişletilmesi durumunda gündeme gelebilecek risklere dikkat çekerek, “Ülkemizde AB ile uyumlu bir ETS (Emisyon Ticaret Sistemi) hayata geçirilmesi ve oluşan fonun özel sektörün yeşil dönüşümüne aktarılması kritiktir” dedi.

Özkadı ayrıca, AB’nin net sıfır sanayi inisiyatifi kapsamında, ülkemizde üretim merkezlerinin ve organize sanayi bölgelerinin demiryollarıyla limanlara bağlanması ve entegrasyonunun da kritik önemde olduğuna dikkat çekti.

“Yassı çelikte gümrük vergileri kaldırılsın”

TÜRKBESD Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yavuz ise, beyaz eşya sektörünün maliyetlerinin önemli bir kısmını yassı çeliğin oluşturduğuna dikkat çekerek, fiyat dalgalanmalarına ve teslim sürelerindeki belirsizliğe karşı üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için beyaz eşya sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin farklı kaynaklardan ithalata gerek duyduğunu belirtti. İhracatın olumsuz seyrettiği bu dönemde yassı çelik özelindeki politikaların gözden geçirilerek, temel girdilerden biri olan çelik üzerindeki gümrük vergilerinin kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Üyesi Semir Kuseyri de, sektör olarak en büyük ihracat pazarı olan AB’deki ikiz dönüşüm kaynaklı mevzuat gelişmelerini yakından takip ettiklerini belirtti. Bu kapsamda, ülkemizde yapay zeka, siber güvenlik, kişisel veriler ve ticari sırrın korunmasına yönelik mevzuatların AB ile tam uyumlu hale getirilmesinin sektör açısından son derece önemli gördüklerini ifade etti. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...