Google’ın Türkiye Ekonomisine Katkısı 3,3 Kat Arttı

By Fortune Türkiye

15 yıldan uzun süredir Türkiye’nin dijitalleşerek büyümesine destek sağlayan Google ekosisteminin Türkiye ekonomisine olan katkısını ölçmek ve daha iyi anlamak amacıyla uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte tarafından gerçekleştirilen sosyoekonomik değer analiz raporunun sonuçları açıklandı. – LEVENT DAŞKIRAN

Google ürün ve hizmetlerinin desteklediği ekosistemin ekonomik büyüme ve sosyal refaha etkilerini ortaya koymak amacıyla bağımsız denetim kuruluşu Deloitte tarafından hazırlanan “Google Ekosistemi Sosyo-Ekonomik Değer Raporu” başlıklı araştırmaya göre, Google’ın 2021 yılında dört temel ürün ve hizmet kategorisiyle oluşturduğu ekonomik değerin 476 milyar TL’ye ulaşarak GSYH’nin yüzde 6,6’sına ulaştı. 2018’de yapılan rapora kıyasla Google’ın ekonomik katkısı 3,3 kat artarken, bu katkının 2025’te 1,1 trilyon TL’yi aşmasını bekleniyor. 

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, raporla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

“Google’ın ürün ve hizmetleriyle desteklediği ekosistemin Türkiye’de oluşturduğu sosyo-ekonomik değer artık pek çok sektöre yayılmış, birçok kişinin hayatına dokunmuş durumda. Bunun en güzel örneklerini girişimlerde ve işletmelerini büyüten başarılı mikro ve küçük işletmelerde görüyoruz. Türkiye’nin dijitalleşmesi, dijital ekonominin büyümesi küçük esnafımızın dijitalleşmesiyle olacaktır. Bu doğrultuda raporun bizi en çok heyecanlandıran sonuçlarından biri işletmelere sunduğumuz Google Benim İşletmem Profili’nin 2021 yılında 700 binden fazla mikro ve küçük işletmenin ek gelir artışı elde etmesine katkı sağlaması oldu. Bunun yanı sıra yine raporun sonuçlarına göre 2021 yılında oluşturulan ekonomik faaliyetlerin 1,9 milyon iş imkanı yarattığını gözlemliyoruz. Bu rakam da 2021 yılındaki Türkiye istihdamının yüzde 6’sına karşılık geliyor.” 

Keteloğlu’nun paylaştığına göre Google tarafından desteklenen istihdamın yüzde 58´ini mikro ve küçük işletmeler üstlenirken, bunların yüzde 30’unu kadın çalışanlar oluşturuyor. 

2025 Yılında GSYH’nin Yüzde 7,4’üne Ulaşmak Hedefleniyor

Google’ın 2021 yılında dört temel ürün ve hizmet kategorisiyle oluşturduğu ekonomik değer, 476 milyar TL’ye ulaşarak GSYH’nin yüzde 6,6’sına denk geldi. 2018’de GSYH’nin yüzde 3,9’una tekabül eden bu rakamın 2025 yılında yüzde 7,4’e ulaşacağı öngörülüyor. 

Google ekosisteminin ülke ekonomisine sağladığı katkı Google ürün ve hizmetlerine bağlı olarak da farklılık gösteriyor. Google reklam ürünlerinin katkısı 2021 verilerine göre 193 milyar TL’ye ulaşırken, 2025 yılında bu rakamın 422 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor. Google Haritalar ve Google İşletme Profilinin ekonomik etkisi ise 62 milyar TL’ye ulaşırken 2025 yılında bu rakamın 136 milyara ulaşacağı öngörülüyor. 

Google Cloud ve Workspace alanındaysa 2021’de oluşan 12 milyar TL’lik etkinin 2025 yılında 33 milyara çıkması beklenirken, Android ve Google Play ekosisteminin ekonomik etkisi 210 milyara ulaşmış durumda ve 2025’te de 535 milyar olacağı öngörülüyor. 

Raporun öne çıkan diğer bulguları şöyle:

  • Google ürünleri aracılığıyla desteklenen istihdam, 2021 yılında 1,9 milyona ulaşırken, 2025 yılında bu rakamın 2,3 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.
  • Google reklam ekosisteminin oluşturduğu ekonomik katkının önümüzdeki 4 yıl içinde Türkiye’de iki katından fazla artacağı öngörülüyor.
  • Google reklam ürünleri sayesinde fiziksel mağaza müşterilerinde yüzde 25 artış yaşandı. Google reklamlarına harcanan her 1 TL işletmelere 3 TL ihracat geliri olarak dönüyor. 
  • Rapordaki Akademetre işletme anketine göre 3,4 milyon işletmeden yaklaşık 1,7 milyonu Google Haritalar’ı aktif olarak kullanıyor.
  • Türkiye’de her dört firmadan biri Google Haritalar ile entegre çalışabilen Google hizmetlerinden firma tanıtım ürünlerini kullanıyor.
  • Firma tanıtım ürünleri arasında en çok tercih edilen uygulama ise yüzde 94 ile Google İşletme Profili. Türkiye’de yaklaşık 900 bin işletme Google İşletme Profilinden faydalanıyor. 700 bini ise fazla mikro ve küçük işletme İşletme Profili kullanımı ile ek gelir artışı elde etti.

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...