Amgen’den Kadın Çalışanları Güçlendirecek Program

0
487
Satış ve Pazarlama Mükemmelliği Departmanı Lideri Duygu Yılmam

Tüm dünyada en iyi işverenleri ödüllendiren “Great Place to Work®️” platformunun yürüttüğü araştırmada, 2021 Türkiye En İyi İşverenleri arasında yer alan Amgen Türkiye, şirkette kadın-erkek oranında denge yakalamaya öncelik veriyor. Kadın çalışan oranı yüzde 41’lere ulaşan Amgen’in yönetim kurulunda bu oran yüzde 65’e çıkıyor. Kariyer gelişim fırsatlarının cinsiyet gözetmeksizin herkese sunulabilmesi adına global ve lokal olarak yürüttüğü “Amgen Sıradışı Kadın Liderler (WE2)” programı ile kadın çalışanlarını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden Amgen, bilimsel yenilikçiliğe verdiği önemle hastaların hayatına değer katacak ilaçlar geliştirirken; çalışanlarına bireysel sorumluluğu teşvik eden, çeşitliliğe değer veren, profesyonel tutkularını takip etmeleri ve tam potansiyellerini ortaya çıkarmaları için kendi yol haritalarını çizmelerine olanak tanıyan bir çalışma ortamı sunuyor. Tüm farklılıklara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasının hem temel insan hakkı, hem de sürdürülebilir kalkınmanın ön koşulu olduğunun bilinci ile Amgen, çeşitliliğe ve kapsayıcılığa
olan tutkusunu, değerleri ışığında yaşatmak üzere hareket ediyor. Tüm dünyada en iyi işverenleri ödüllendiren “Great Place to Work®️” platformunun yürüttüğü araştırmada, 2021 Türkiye En İyi İşverenleri arasında yer alan Amgen Türkiye, şirkette kadın-erkek oranında denge yakalamaya öncelik veriyor. İşe alımdan kariyer planlamasına kadar tüm süreçlerde çalışanlarına eşit yaklaşım sergiliyor ve bunu şirket politikaları ile destekliyor. Bugün Amgen Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 41 iken, yönetim kurulunda bu oran yüzde 65’e çıkıyor. Amgen, her iş kolunda en az bir kadın çalışan istihdam etmeye önem veriyor.

“Amgen, kadınların yarattığı değeri büyütme hedefiyle çalışıyor”
Amgen Türkiye yönetim ekibinde yer alan, evli ve bir çocuk annesi Duygu Yılmam, Satış ve Pazarlama Mükemmelliği departmanına liderlik ediyor. Yılmam, kişisel olarak zorlandığını hissettiği tüm anlarda, Amgen’in kadın ağırlıklı yönetici grubu sayesinde benzer tecrübeleri geride bırakmış iş arkadaşlarının desteğiyle karşılaştığını kaydetti. Yılmam, “Esnek olmayan çalışma modelleri, esnekliği işten veya performanstan feragat gibi gören yaklaşımlar, annelikten sonra kadınların kariyer azimlerinin azaldığı varsayımı, terfi ve atamalarda ilk tercihlerde konumlandırılmamak; annelerin kariyerleri boyunca en çok karşılaşabildikleri sorunlar. Özellikle pandemi döneminde Amgen’deki öne çıkan esnek çalışma modeli bana çok yardımcı oldu. Zamanımı görev odaklı şekilde yönetebildim. İhtiyaç duyduğu her anda bebeğimin yanında olabildim, gerektiğinde de işime ekstra odaklanabildim. Kadınların iş hayatına dahil olmasının sadece bir eşitlik konusu olmadığı, kadınların eşit oranda temsil edildiği şirketlerin çok daha başarılı olduğu, araştırmalarla kanıtlandı. Amgen, kadınların her alanda yarattığı değerin farkındalığı ile bu etkiyi büyütmek ve pozitif etkinin yayıldığı alanı daha da genişletmek hedefiyle çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Hollanda Maastricht Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme Yönetimi alanında Yüksek Lisans ve Boğaziçi Üniversitesi’nde Ekonomi alanında Lisans derecesine sahip olan Duygu Yılmam, Abbott, Shire ve halen çalıştığı Amgen’de finans, strateji ve iş geliştirme ile satış ve pazarlama mükemmelliği gibi farklı ekiplerde görev yaptı. İnovasyon ve dijital dönüşümün gelecekte iş hayatımızı nasıl şekillendireceğini keşfetme konusu ile ilgilenen Yılmam, insanların hayatlarını daha iyi hale getirebilme hedefiyle ilaç endüstrisi ve Amgen’in bir parçası olmaktan mutluluk duyuyor.

WE2 programı ile kadın çalışanlarını sıradışı sonuçlara ulaştırmayı hedefliyor
Kadınların işgücünün şirkette etkin olarak var olabilmesi ve kariyer gelişim fırsatlarının cinsiyet gözetmeksizin herkese sunulabilmesi adına yürütülen Amgen WE2 (Women Empowered to be Exceptional – Amgen Sıradışı Kadın Liderler) programı ile kadın çalışanlarını güçlendirerek, sıradışı sonuçlara ulaşmalarını sağlamayı hedefliyor. Geçen yıl başlatılan WE2 mentorluk çalışmasında, farklı ülkelerden 6 üst düzey kadın yönetici “mentor” ve 9 kadın çalışan “mentee” olarak bir araya getirildi. Farklı departmanların kadın ve erkek gönüllü çalışanlarından temsilcilerin görev aldığı WE2 programı vizyonunu, “Amgen’in en iyi işveren olma yolunda, temel taşı olmak ve cinsiyet çeşitliliğini yukarı seviyelere taşıyarak iş performansını artırmak” olarak belirliyor. Bu doğrultuda, Kariyer Gelişimi, Ebeveynlik, İş-Yaşam Dengesi başlıkları altında stratejik açılımlar belirleyen Türkiye ve Orta Doğu Afrika ekiplerinden oluşan grup, çalışanlar için farklı pencereler açıyor.