Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “”SIFIR ATIK” projesini desteklemek amacıyla Çankırı Yerel Yönetimler Çevre Hizmetleri Birliği’nın sıfır atık temiz Çankırı anlayışı ile Pelitözü Enerji Üretim A.Ş. ile kurulan ortaklık çerçevesinde inşaatı tamamlanan katı atıktan elektrik enerjisi üretim tesisi ve birlik tarafından alınan 8 dorse ile 1 TIR törenle hizmete girdi.
Yukarı Pelitözü köyü sınırlarında kurulan çöp santralinde Çankırı merkez ve ilçelerinin atıkları depolanarak yıllık 10 milyon 920 bin megawatt elektrik enerjisi üretimi hedefleniyor. Tesis, bölge istihdamına ve yerli enerji üretimine de katkı sağlayacak. Pelitözü Enerji Üretim A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Çetin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK)1.6 megawatt mekanik, 1.56 megawatt elektriksel güç lisansı aldıklarını ifade ederek, “ Şirketimizin ana hedefi , Çankırı nüfusunu 198 bin olarak kabul edersek normalde 180 ton çöp toplanması durumuna göre hareket ettiğimizde yıllık elektrik enerjisi üretim miktarımızı 12 milyon megawatta kadar ulaştırmak” dedi.
Çöp dağlarına dönüşen, zaman zaman patlamaların yaşandığının hiçbir zaman unutulmadığının altını çizen Çetin, “Ülke olarak 18 yılda yerli ve yenilenebilir enerjide çok yol kat ettik. 2005 yılında yürürlüğe giren enerji kanunu ile teşvikler getirildi. Dışa bağımlılığın azaltılması, yenilenebilir enerjinin artırılmasında çok ciddi yol aldık. 2002 yılında yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulu gücü 12 bin 315 megavat iken bugün 46 bin megavata ulaştı” ifadelerini kullandı.
“Burada, hem çöp dağlarını oluşturmayacağız hem de çöpten elektrik enerjisi üreterek ülkemize maddi kaynak sağlayacağız” diyen Çetin, 12 milyon megavat üretiminin yakalanması durumunda birliğe yıllık 450 bin dolar civarında katkı payı vereceklerini söyledi.