Online seyahat siteleri manipülasyon şampiyonu

    0
    22

    Avrupa Komisyonu’nun 28 Avrupa ülkesinde (26 AB ülkesi + 2 AB dışı ülke) 352 online seyahat rezervasyonu fiyat karşılaştırma sitesinde yaptığı araştırma oldukça düşündürücü sonuçlar ortaya koydu.

    Le Figaro gazetesinde yer alan haberde, Ekim 2016’da yapılan çalışmanın 352 seyahat rezervasyon fiyat karşılaştırma sitesini kapsadığı kaydedilirken, mercek altına alınan sitelerden 235’inin “güvenilir” olmadığı belirlendi. Bu da incelenen online sitelerden üçte ikisinin fiyatlarla “oynadıklarını” ortaya koyuyor. İşte araştırmanın sonuçları:

    • İncelenen web sitelerinin yüzde 32’sinde ilk başta sunulan fiyat (karşılaştırmalı liste sayfasında) rezervasyon sayfasında beyan edilen fiyatlar aynı değildi.
    • Web sitelerinin yüzde 30’unda toplam fiyat- ya da bu fiyatın nasıl hesaplandığı-net değildi.
    • Web sitelerinin yüzde 26’sı bazı tekliflerin sınırlı olduğu izlenimini veriyordu (örneğin, “son 2 oda” ya da “yalnızca bugüne özgü”); oysa bu sınırlamalar yalnızca bu siteler için geçerliydi.
    • Ayrıca web sitelerinin yüzde 21’i asıl rezervasyon sayfasında yer almayan özel fiyatlar sunuyordu (yani promosyonlar aslında mevcut değildi). Avrupalı yetkililerin araştırmalarına göre bu durum, tüketicilerin online rezervasyon siteleriyle ilgili olarak en çok şikayette bulundukları husus.

    AB yetkilileri, söz konusu 235 sitenin bu tür manipülatif girişimleri sürdürmemeleri için uyarıldığını, buna uymamaları halinde ulusal düzeydeki yetkililerin yasal yollara başvurabileceklerini kaydettiler.