Dünya ekonomisini sırtlayan metropoller

By Fortune Türkiye

ABD’nin Batı kıyılarında yer alan şehirler Vancouver, San Francisco’dan Lima, Auckland, Jakarta, Hong Kong’un metropollerine, Şanghay ve Tokyo’ya kadar, büyük bir bölümü Asya Pasifik’te yer alan şehirler 2014 yılında dünya ekonomisinin beşte birini yani 22 trilyon dolarlık dilimini oluşturdular.

Bloomberg’te yer alan habere göre, Brookings Enstitüsü dünyanın en büyük 100 metropol ekonomisini belirledi; araştırmada Çin’den 49 kent, Japonya, Güney Kore ve Tayvan’dan 19, Kuzey Amerika’dan 12, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika’dan yedişer, Avustralya ve Yeni Zelanda’dan da altı metropole yer verildi.

Raporu hazırlayan analistler Joseph Parilla ve Jesus Leal Trujillo’ya göre, Asya-Pasifik MetroMonitor küresel ekonominin büyüme ibresinin Doğu ve Güney’e yöneldiğini gösteriyor. Analistler, Asya’daki şehirleşme ve sanayileşme trendinin sürdüğünü, bunun sonucunda da belli başlı metropol ekonomilerinin Asya-Pasifik ekonomisinin motoru, ticaret ve yatırımın merkezleri olarak önemini koruduğunu belirtiyorlar.

Nitekim rakamlar da bu saptamayı doğruluyor: Asya Pasifik bölgesindeki en büyük 100 metropol ekonomisi 2014 yılında global GSYİH’nin yüzde 20’sini oluşturdu. Bunlar eğer tek bir ekonomi olsaydı, geçen yıl 21.9 trilyon dolarlık üretimle dünyanın en büyük ulusal ekonomisini oluştururlardı.

Ancak büyüme hikâyesi yalnızca Asya’yla sınırlı değil. Portland, San Jose, Seattle gibi ABD kentleri de 2014 yılında ulusal ekonomik büyüme ortalamasını aştılar.

Araştırmayı gerçekleştiren analistler, Çin’de liberalizasyonun sürmesi, Güneydoğu Asya’nın yükselişi, Kuzey Amerika’da da teknoloji odaklı büyümenin olumlu etki yarattığını kaydediyorlar. 

BENZER MAKALELER

SON MAKALELER

Loading...