5G, gözdelerini yaratacak

0
72

Dünyada 2019’da emeklemeye ve belki de yürümeye başlayacak 5G bebeği, kendi değer zincirini yaratmaya başlayacak. 5G’nin ihtiyaç duyduğu veri merkezleri, fiber altyapı, baz istasyonu kuleleri ve small cell’lerin değeri artacak.

Telekomünikasyon çağının yeni mucizesi 5G, bu sene emekleyerek de olsa arz-ı endam edecek. Bunu şebeke altyapısı tedarikçileri kadar akıllı telefon üreticilerinden de duyuyoruz. Bu yeni nesil kablosuz teknolojinin sağlık, imalat, otomotiv, perakende ve eğlence sektörlerinde ezberleri bozacağına işaret eden CB Insight, 5G’nin veri merkezi, fiber altyapı, baz istasyonu kulesi ve small cell’lere ihtiyaç duyduğunu da vurguluyor. 5G’nin ihtiyaç duyduğu bu unsurların değerinin artacağı aşikar ancak bunun farklı bir dinamiğinin olacağını da öngörmek gerekiyor.

5G geçişini yeni bir Altına Hücum dönemi olarak kabul edersek bu değerin dinamiği, altın madeni bulanların hızla zengin olması ile değil, altın arayanlara kazma, kürek ve diğer ihtiyaç malzemelerini satan dükkanlarınki ile benzerlik gösterecek. Bunun bir sonraki telekomünikasyon mucizesine kadar süreceğini anlamak zor değil ancak veri tabanlı bu yeni telekomünikasyon standardının kısa vadeli olmayacağı da görülüyor.

Yüksek kapasite ve hızın yanında çok düşük gecikme süresi ile neredeyse gerçek zamanlı bağlantı sağlayan 5G, bütün cihazların üzerindeki veriyi güncel tutma kapasitesi sayesinde güncelleme terimini tarihe gömmeyi planlıyor. CB Insight, 4G ve 5G arasında yaptığı kıyaslamada önemli noktalara dikkat çekiyor. 4G’nin kablosuz teknoloji alanında sağladığı güvenilir ve hızlı bağlantı Snap ve Instagram gibi sosyal medya platformları ile Uber ve Lyft gibi ulaşım uygulamalarının yaygınlaşmasına önemli katkı sunarken bu teknoloji ve Türkiye’deki şekliyle bunun bir adım ötesine işaret eden 4.5G birçok mobil kullanıcı için standart haline geldi.

Son kullanıcıların ihtiyaçlarını çözmek için bu kadar önemli bir katkı sunan 4G ve 4.5G, mobil tüketim için yeni mecralar yaratarak hayatı değiştirirken şu anda yaşamakta olduğumuz nesnelerin interneti (IoT) devrimi başka ihtiyaçları gündeme getiriyor. Her iki kablosuz teknoloji için zurnanın zırt dediği yer, IoT ile birlikte gelecek 10 yıla damgasını vuracak olgu, neredeyse gerçek zamanlı olarak büyük miktarda verinin gerçek zamanlı olarak taşınması olacak. Zaten 5G şebekelerinin tanımlamaması olan bu ifade, 4G ve 4,5G ile 5G arasındaki dengeyi çarpıcı bir biçimde 5G lehine bozarken değer zinciri de çarpıcı bir biçimde değişecek.

Daha yüksek frekansları kullandığı için kısa ve içinde fiziksel engel barındırmayan alanları kapsamak zorunda kalacak. Böylece daha önceki kablosuz teknolojilerde bir büyük hücrenin kapsadığı sahada aynı hizmeti sunmak için daha büyük sayıda small cell kullanmak gerekecek. Small cell’lerle sağlanacak bu kapsamada hızların çok daha yüksek olacağını vurgulamakta yarar var.

Kapsama işi bu şekle dönüştüğünde, IoT sistemlerinden gelen büyük verinin saklandığı veri merkezlerinin, small cell’lerde veri alışverişini yapan donanımın üzerinde yer aldığı direklerin ve kulelerin, gerçek zamanlı veri iletimi için gerekli olan hızı ve kapasiteyi sağlayacak fiber altyapının önem kazanacağını anlamak zor değil. Fortune Türkiye Dijital’in kapağına taşıdığımız ve mobil telekomünikasyonda kullandığımız kulelerin yatırım aracı olarak değerini vurguladığımız konumuz, bu yeni gelişme ile birlikte daha büyük önem kazanıyor. Small cell’lerin yönetimi ile bakım ve onarım hizmetleri, bu ekonomiyi daha dikkat çekici hale getiriyor.