Kadın Girişimcilere Özel İhracat Kredisi

    0
    52

    Alternatif Bank, “yöneten kadına güç katan” ihracat destek kredisiyle, ihracatçı firmalar arasında kadın girişimcilere özel ayrıcalıklar sucanacak. Alternatif Bank satış ve pazarlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı Yeşim Şimşek “kredi dışında diğer bankacılık ürünlerinde de kadın girişimcilere masrafsız ve avantajlı fiyatlama sunuyoruz” diyor. ERSAN ÇIPLAK

    Nasıl ihracat yaparım?

    Artık bu sorunun yanıtını bulmak çok zor değil. Günümüz şartlarında, bir işletme sahibi ya da yöneticisinin nasıl ihracat yapacağı konusunda bilgi eksikliğinden bahsedebilmesi mümkün görünmüyor.

    Ancak bilgi tek başına yeterli olmuyor. Örneğin gerekli finansman kaynaklarına ulaşamamak işletmelerin en büyük sorunlarından biri. Bu önemli ve büyük problemin çözümüne katkı sağlamayı hedefleyen Alternatif Bank, sadece kadınlara özel yeni bir ihracat kredisi olan “Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’ni müşterilerine sunmaya başlıyor. Bu kredi desteğinden firmaların kadın patronları, ortak ya da yöneticileri yararlanabilecek. Alternatif Bank, söz konusu yeni destek programı ile toplam 100 milyon dolarlık kredi sağlayacak. İhracat yapan ya da yapmayı planlayan müşterilerin yararlanabileceği söz konusu kredi, ihracatçı firmalara döviz olarak finansman imkanı sağladığı gibi firma da kur riskine karşı korunmuş oluyor… Son iki yılda ihracatın finansmanında dört buçuk kattan fazla büyüme göstererek 675 milyon dolarlık kredi hacmine ulaşan banka, ihracatçılara sunduğu finansal desteklerin yanı sıra Dış Ticaret Danışman Hattı ve Dış Ticaret Eğitim Seminerleri’yle şirketlere ücretsiz hizmetler sunuyor.

    Alternatif Bank Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Şimşek ile ihracatçılara yol arkadaşı olacak yeni ürün ve hizmetleri konuştuk. İşte ayrıntılar…

    Kadınlara pozitif ayrımcılık sağlayan ihracat kredinizin başvuru koşulları nelerdir?

    Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’nden yararlanabilmek için firmanın ortaklık yapısının yüzde 51’inin bir kadın veya kadınlardan oluşması gerekiyor. Bunun altındaki ortaklık yüzdesinde CEO, COO, başkan veya başkan yardımcısı pozisyonlarında en az 1 kadın bulunan firmalarda söz konusu kredimizden yararlanabilir.

    Bu kredi ile kadın girişimcilere sunduğunuz ayrıcalıklar var mı?

    Krediyi kullananlar ihracat için finansman bulma fırsatının yanı sıra birçok avantaja sahip oluyorlar. Örneğin üç ay süre ile internet ve mobil bankacılık kanallarından yapılan tüm EFT ve havale işlemlerinden masraf alınmayacak. Ayrıca yüzde 50 indirimli kargo gönderimi sağlıyoruz. Yüzde 5’e kadar indirim sunan akaryakıt kartın hediye ediliyor. İş seyahatleri için acente komisyonsuz uçak bileti alabilecekler. BES giriş aidatları ve kesintilerde onlara özel avantajlarla sunulacak. Hayat sigortalarında özel teminat artışı sağlanacak. Bir yıl süre ile ticari kart aidat ve limit tahsis ücret muafiyetine kavuşacaklar. Bonus kart aidat ücretinden bir yıl muaf olacaklar. Kredi tahsis masrafında indirim olacak. Bunun yanı sıra nakit kredilerde ayrıcalıklı fiyatlarımız olacak. Dış ticaret işlemlerinde özel fiyatlama yapılacak. Çek defteri bedeli ve istihbarat masraflarında yüzde 50 indirim olacak. Tüm bunların yanı sıra avantajlı POS tekliflerimiz var.

    Yöneten Kadına Güç Katan Paketi kapsamında kadınlara sunulan başka avantajlarınız var mı?

    İhracatçı firmalar arasında ortaklık yapısı veya yönetiminde kadınların söz sahibi olduğu şirketlere Yöneten Kadına Güç Katan Paketi’miz kapsamında özel ayrıcalıklarımız bulunuyor. İşini kurmuş, en az bir yıldır faaliyet gösteren girişimcilere ulaşmayı hedeflediğimiz, onların desteklenmesine yönelik önemli bir adım olan bu paket ile kredi dışındaki diğer bankacılık ürünlerinde masrafsız ve avantajlı fiyatlama sunuyoruz. Ayrıca özel iş yeri sigortası, hayat sigortasında özel teminat gibi hizmetler veriyoruz.

    İhracatçı birliklerine üye olan firmalara sunduğunuz ihracat kredilerinde bu yılki hedefinizin ne kadardır?

    Öncelikle TİM ve bünyesindeki ihracatçı birlikleriyle yaptığımız protokollerde Alternatif Bank olarak, ‘Danışman bankacılık’ anlayışımız doğrultusunda ürün ve hizmetlerimizi ihracatçılarımızın ihtiyaçlarına göre özelleştirmek olduğunu belirtmeliyim. Bununla beraber rakamlara bakacak olursak, TİM üyelerine 2019’un ikinci çeyreğinde kullandırılan toplam kredi tutarı 675 milyon dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl ihracat kredilerinde ilk hedefimiz 1 milyar dolar, yılsonu itibarıyla ise 1.5 milyar seviyesini zorlamak. TİM ihracatçılarına bankamız kaynaklı euro ve dolar cinsinden sağlanacak ihracat kredilerinde 12 ay eşit taksitli ve 8 aya kadar spot olmak üzere farklı vadelerde piyasa şartlarına göre güncellediğimiz özel fiyat sunuyoruz. Ayrıca Türk Eximbank A.Ş. ve TCMB kaynaklı kredilerde de aynı yaklaşımı gösteriyoruz.

    İlgi çeken hizmetleriniz arasında gösterilen “Dış Ticaret Danışman Hattı” hakkında bilgi verir misiniz?

    İhracatçılarımızın ihtiyaçlarına baktığımızda bilgiyle donanmalarının ne kadar önemli olduğunu gördük. İhracatı geliştirmek için Türkiye’nin sadece büyük şehirlerinde değil, dört bir yanında fırsat var. Doğru bilgilendirme ise önemli fırsatlara kapı açıyor. Alternatif Bank olarak, basiretli ticaret yapan firmaların ihracat hamlelerinde de destek olabilecek birikime sahibiz. Bu birikimi müşterimiz olsun veya olmasın bize başvuran tüm kurumlara sunmayı bir görev biliyoruz. Bu bakışla konunun finansal boyutunun ötesinde işinde uzman olan kadromuzun bilgisini ve deneyimini ihracatçılarımızın kullanımına açtık. Dış Ticaret Danışman Hattı, ihracatçılara gereksinim duydukları mevzuat, teknik destek ve benzeri konularda bilgi veriyor. Tüm ihracatçılarımız 444 00 55 numaralı çağrı merkezimizi arayarak ihracat süreçleriyle ilgili konularda uzmanlarımızla direkt görüşerek destek alabiliyor. Bir örnek vermem gerekirse; mevzuatla ilgili yakın zamanda gündemimize giren ihracat bedelinin yurda getirilmesi ve ihracat taahhüdünün kapatılması veya ihracat sürecinde FOB, CIF gibi teslim şekillerinde ihracatçıların yükümlülüğünün neler olduğu gibi konularda gerekli bilgileri firmalarla paylaşıyoruz.

    Bir süre önce Dış Ticaret Eğitim Seminerleri’ne başlamıştınız… Bu eğitim programınız kapsamında kaç firmaya ulaşmayı hedefliyorsunuz?

    Banka olarak, ihracatçılarımıza ihtiyaçlarına göre hem finansal kaynaklar hem de bilgiyle donanmaları için destek sağlıyoruz. Bu doğrultuda Dış Ticaret Eğitim Seminerleri düzenlemeye başladık. Bu seminerle ile şimdiye kadar 100’e yakın firmaya ulaştık. Bu sayıyı yıl sonuna kadar 300’ün üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar İstanbul, Konya ve Mersin’de eğitim programları düzenledik. Hedefimiz bu yıl sonuna kadar Manisa, Adana, Kayseri ve İzmir başta olmak üzere toplam 10 ilde bu eğitimleri sürdürmeyi hedefliyoruz.

    Dış ticaret eğitimlerinizde, benzer eğitim programlarından farklı olarak neler yapıyorsunuz?

    Bu eğitimlerde dış ticaretteki teknik veya mevzuatsal bilgilerin yanı sıra tarafların aldıkları riskler ve bunların minimize edilmesine yönelik çözümler öneriyoruz. Aynı zamanda süreç içinde ve ticaretin finansmanında oluşabilecek vergi konularına da detaylı bir şekilde değiniyoruz. En basit yabancı para transferinden daha karmaşık olan akreditif işlemlerine kadar uzanan yelpazede bu konuları anlatırken dünyada gelişen yeni trendleri de ele alıyoruz.

    Eğitimlerde firmalara, dış ticaret kaynaklı kur risklerinin anlatıldığını söylediniz. Bunu birkaç örnek ile açıklamanız mümkün mü?

    Dış ticarette işin içine vade girdiğinde otomatik olarak kur riski doğuyor. Buna örnek olarak hammadde ve sabit maliyeti TL olan bir ihracatçımızı düşünelim. Yurtdışına gerçekleştirdiği ihracatın vadesi 60 gün, döviz cinsi euro olsun. Böyle bir durumda ihracatçı 60 gün sonunda euro/ TL kurunda yaşanacak bir düşüşten dolayı gelir kaybı yaşayacak. Aynı ihracatçının dolar cinsinden hammadde ithal ettiğini düşünürsek bu sefer benzer bir durum euro/ dolar paritesinde gerçekleşecek. Euro, dolar karşısında güçlenirse kâr elde edecek fakat dolar euro’ya karşı güçlenirse zarar edecektir. Benzer riskler satış gelirinden farklı bir döviz cinsinden kredi kullanılması durumunda da çıkıyor. Örnek olarak dolar geliri olan bir firmanın faiz avantajı sebebiyle euro kredi kullanması gibi. Eğitimlerimiz kapsamında bu risklerin hedge edileceği finansman tekniklerine de değiniyoruz.

    Dış ticaret müşterilerinizin işlerini kolaylaştıracak yeni ürün ve hizmetleriniz varsa onlardan da söz eder misiniz?

    TCMB Reeskont kredilerini mart ayı başında aktive ettik. Şu anda ihracatçılarımız için oldukça uygun olan bu kredileri aktif bir şekilde kullandırıyoruz. Konvansiyonel olarak sunulan kredilerin dışında mal mukabili ihracatların yurtdışında gayri kabili rücu iskonto edilmesine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Bu konunun ilk aşamasında özellikle Türkiye– Katar arasındaki ticarete odaklanmış durumdayız.

    Bunlara ek olarak, dış ticaret müşterilerimizin operasyonlarını kolaylaştıracak ürün ve hizmetlerimizi de geliştirmeye devam ediyoruz. Eylül ayı itibarıyla ihracatta e-Teminat Mektubu’na geçiliyor. Biz de sadeleşen ve hızlanan bürokratik süreçlere paralel olarak e-Teminat Mektubu alt yapımızı kurduk ve çalışır hale getirdik. Ayrıca Katar ile Türkiye arasında 60 saniyede TL para transferi, SMS ile gümrük vergisi ödeme, yabancı para toplu ödeme gibi ürün ve hizmetlerle müşterilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.

    Alternatif Bank’ın halihazırda kaç ihracatçı müşterisi var?

    Bankamızın yaklaşık 1000 ihracatçı müşterisi bulunuyor. Bu sayıyı önümüzdeki yıl iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.