‘4 yıldır Migros’un peşindeydik’

0
115

Dünya gazetesinin haberine göre, Anadolu Holding, Migros’un satın alma işlemlerini yıl sonuna kadar tamamlamayı planlıyor. Bilindiği gibi Grup, Ekim başında Migros’un yüzde 40.25 hissesi için yaklaşık 1.8 milyar dolarlık bir teklif verdiğini açıklamıştı. Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “4 yıldır ilgimiz vardı. Ağzımız sulanıyor, gidiyor, geliyorduk. Tüm yönetim kurulu bu işleme çok sıcak bakıyor. Ana şartlarda anlaştık ama due diligence süreci devam ediyor. Yıl sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz” değerlendirmesini yaptı.
 
Asla yüzde 50’nin üzerine çıkmayacağız  
BC Partners kontrolündeki Moonlight Perakendecilik 2008 yılında Migros’un yüzde 50.83 hissesini Koç Holding’den yaklaşık 2 milyar euroya satın almış; aradan geçen sürede yeni satın almalarla Migros’taki payını yüzde 98’e kadar yükseltmişti. Özilhan, yüzde 40.25 hisseye teklif verdiklerini, ilerleyen süreçte borsadan biraz daha hisse alabileceklerini ancak asla yüzde 50’nin üzerine çıkmayacaklarını söyledi. Hedefl erinin şeffaf bir yönetimle perakende devini daha da büyütmek olduğunu söyleyen Özilhan, “Bu bizim tarzımız, Anadolu Efes’te de yüzde 45 hissemiz var” bilgisini verdi.
 
Türkiye perakendeciliğinde gelişme trendinin büyük olduğunu vurgulayan Özilhan, geçtiğimiz yıl kurdukları ucuz market konsepti Ekomini markasının Migros alımı olsa da korunarak genişleyeceğini söyledi.
 
Özilhan, Migros ile bira satış kanalı olduğu için ilgilendiklerine dair yorumlara ise tepkili: “Hayır, elma satmak için ilgileniyoruz! Bizim ürünlerimiz Migros’un toplam satışlarının en çok yüzde 4’üdür. Bu kadar bir pay için böyle bir teklif verilmez.”
 
Marketlere meyve satacak, Pakistan’da tesis kuracak

  •  Toplam 61 fabrikası olan Anadolu Grubu yatırım planlarına hız verdi. Satın alma olmadığında grubun yıllık yatırımı 500 milyon doların altında olmuyor.
  •  Coca Cola İçecek’le meşrubatta hem Türkiye hem de yurtdışında büyüme planlanıyor. İkisi Pakistan’da 3 yeni tesis gündemde. 250 milyon dolarlık yatırım planı var.
  •  Birada küçülme var. Türkiye’de satış yüzde 8 azalmış. Rusya’da verimsiz bir tesisin kapatılmasının ardından yeni bir küçülme yok. Civardaki ülkelere yeni tesis söz konusu olabilir.
  •  Anadolu Gayrimenkul, Kartal’da yeni bir projeye başlayacak.
  •  Anadolu Etap ile 150 bin tonluk meyvesuyu işleme kapasitesine ulaşıldı, Japonya’dan Kanada’ya ihracat yapılıyor. 25 bin dönümlük tesisteki 2.5 milyon adet ağaç mayıs sonunda 3.8 milyona çıkacak. Gelecek yıl marketlerde paketli meyve satışı başlayacak. Plan 2020’de 10 milyon ağaca ulaşmak.

 
Problemleri hesap ederek teklif verdik 
Tuncay Özilhan, “Yaşanan olaylardan sonra Türkiye’de yatırım ortamı nasıl, bugün olsa Migros’a aynı teklifi verir miydiniz” sorumuzu şöyle yanıtladı: “Sıkıntılı bir ortamdan geçiyoruz ancak Türkiye’nin geleceğine inanıyoruz. Teklifimizi bu problemlerin hesabını yaparak verdik. Bu sorunlar bugün başlamadı. Bizim daha global bir şirket olma hedefimiz var. Yatırıma devam edeceğiz. Yabancı ortaklarımız elbette neler oluyor diye soruyorlar, takip ediyorlar. Türkiye kritik bir noktadan geçiyor ama yatırımcı daima risk alan insanlardır. Ukrayna’da fabrikamızın 500 metre ilerisinde çatışmalar oluyor. Irak’taki tesisimiz de aynı şekilde. Biz bu karışıklıkların içinde iş yönetebiliyoruz.” Özilhan, bir ülkenin sanayiyi bırakıp gayrimenkul ile büyüyemeyeceği saptamasına katıldığını da belirterek, “Buradan Türkiye’yi yönetenler dersler çıkaracaktır eminim. Biz hep sanayiye yatırım yapmış bir grup olarak bundan mutluyuz” dedi.