30 yaşındaki Web’e hüzünlü kutlama

0
119
Tim Berners-Lee, the inventor of the World Wide Web, speaks during an interview with Washington Post columnist David at the Washington Post in Washington, DC on March 5, 2019. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)

Bundan tam 30 yıl önce internet hayatımıza girdi. Ancak internetin ortaya çıkışının kökeninde yer alan İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee bu doğum gününü kutlarken pek de mutlu değil.

1989 yılında World Wide Web fikrini ortaya koyan ünlü fizikçi pazartesi akşamı bir mektup yayımlayarak, internetin doğum gününü kutlamakla birlikte zararlarıyla ilgili endişelerine de dikkat çekti.

Tim Berners-Lee mektubunda şöyle dedi: “Web kamuya açık bir kütüphaneye, bir doktorun ofisine, mağazaya, okula, tasarım stüdyosuna, sinemaya, bankaya ve daha da fazlasına dönüştü. Yeni işlevlerinin, yeni sitelerinin her biri, çevrimiçi olanlarla olmayanlar arasındaki farkı her geçen büyütüyor. Web’i herkesin erişebileceği hale getirmek şart. Ancak internet fırsatlar yaratmasının yanı sıra suç işlemek, nefret yaymak isteyenlerin de önünü açtı.”

İngiliz fizikçiye göre halihazırda web’i etkileyen belli başlı üç sorun var. 1) Devletlerin de desteklediği hacker saldırıları, siber suçlar 2) Toplumsal değerleri altüst eden unsurları ödüllendiren uygulamalar, site tasarımları. 3) Bu tür tasarımların öngörülemeyen, negatif sonuçları.

Tim Berners-Lee bu sayısız sorunu çözmek için yasaları değiştirmeyi ve aynı zamanda, belki de daha da önemlisi, geleceğin internet hizmetlerini kodlama biçimimizi de belirlemeyi öneriyor. Bilim adamına göre, bu konuda tek bir hükümeti, tek bir sosyal ağı ya da genel olarak insanların düşünce biçimlerini suçlamak yersiz. Bunlar basitlikçi yaklaşımlar ve enerjimizi tüketmekten başka bir işe yaramaz. Tim Berners her şeyden önce “web için yeni bir anlaşma” olarak tanımlanabilecek bir yaklaşımı savunuyor. Bu anlaşma çerçevesinde hükümetler, şirketler ve yurttaşlar örneğin özel hayata saygı duyan temel bir hak üzerinde uzlaşabilirler.

Tim Berners-Lee aynı zamanda şu aralar “Solid” adını verdiği bir bilgisayar projesi üzerinde de çalışıyor. Bu projeyle amacı, her bir internet kullanıcına kişisel verilerini Facebook ya da Google gibi büyük platformlar yerine kendi kendine saklama hakkı tanımak. İngiliz fizikçi bu sürecin kolay olmayacağının bilincinde ancak kendisi biraz hayal kurulması ve çok çalışılması halinde, web’i düzgün bir hale getirmenin mümkün olduğuna inanıyor. (LE FIGARO/Çev: Anahid Hazaryan)