11 trilyon dolarlık İslami servet fonları bekliyor

    0
    60

    İslam dünyasının elinde olan 11,5 trilyon dolarlık servet havuzunu değerlendirebilmek için büyük bir yarış başlamış durumda.

    Bloomberg’te yer alan haberde, Malezyalı RHB Bank Bhd ve Endonezyalı PT Bank Mandiri’nin varlık yönetimi birimlerinin yeni İslami fonlar planladıkları kaydediliyor. Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi’nin tahminlerine göre, İslami kurallara uygun yatırıma olan talep artarken, yaklaşık 9,5 trilyon dolarlık İslami sermaye hâlâ finans endüstrisinin dışında.

    RHB Group Asset Management 2017 yılında girişim sermayesi, emlak, sukuk ve hisselere kanalize olacak en az dört adet İslami kurallara uygun yatırım aracını devreye sokacak. Cakarta merkezli PT Mandiri Manajemen Investasi de Ağustos ayında dolar bazlı İslami kurallara uygun ilk yatırımını hayata geçirmesinin ardından gelecek yıl dört İslami fon daha oluşturacak.

    13,5 milyar dolarlık bir fonu yöneten RHB Group Asset de Malezya’da yeni İslami fonlar kurmanın yanı sıra bunların bazılarını Brunei, Endonezya, Singapur ve Ortadoğu’ya kaydırmayı planlıyor.

    İslami kurallara uygun fon yöneticileri, sukuk ihracı varlıkların gerisinde kaldığı için İslami yatırımı artırma peşindeler. Bloomberg’in topladığı verilere göre, dünyada sukuk ihracı 2015 yılında toplam 35,6 milyar dolarlık bir değere ulaşmışken, bu yıl şimdiye kadar olan dönemde 27,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti.

    Malezya Uluslararası İslami Finans Merkezi’nin 26 Şubat tarihli raporuna göre, 2015 yılında 58 milyar dolar olan global İslami varlık yönetimi endüstrisinin 2019’da 77 milyar dolara ulaşması bekleniyor.