107 yaşındaki berber hâlâ işinin başında!

    0
    96

    Anthony Mancinelli elindeki havlusunu hafifçe silkeledi ve yeni gelen müşterisini “Fantastic Cuts” (Fantastik Keismler) adlı berber dükkânının koltuğuna oturttu; burası New York’tan arabayla yaklaşık bir saat uzaklıktaki New Windsor’da yer alan erkek berber dükkânı.
    Berber koltuğuna yerleşen 56 yaşındaki John O’Rourke, “her zamanki gibi” dedi. “Başka birisinin saçıma dokunmasına izin veremem” diyen O’Rourke, Mancinelli’nin yüz yıldır saç kestiğine dikkat çekiyor.
    İtalyan kökenli bir aileden gelen ve 8 yaşındayken ailesiyle birlikte Napoli’den New York’a göç etmiş olan Anthony Mancinelli henüz 11 yaşındayken bir berberin yanında çırak olarak mesleğe başlamış. 12 yaşında ise zaten tek başına saç kesmeye ve lisedeyken de okulu terk edip tam zamanlı olarak berberlik mesleğini icra etmeye başlamış.
    Mancinelli zaman içinde saç stillerindeki değişimlere de adapte olmayı başarabilen birisi. Kendisi müşterinin talep ettiği her tür stile uygun kesim yapabildiğini söylüyor.
    Bazı müşterileri 50 yılı aşkın bir zamandır kendisine geliyor. Mancinelli “bazı müşterilerimin babalarının, büyükbabalarının ve hatta büyük büyük babalarının saçını kestim” diyor.
    1911 yılı doğumlu Mancinelli’nin altı torununun torunu var.  Oğlu Bob Mancinelli babasıyla ilgili olarak esprili bir biçimde şöyle diyor: “Yaşlı müşterilerinden bazılarına koltuğa oturmaları için yardımcı oluyor. Örneğin, 80 yaşındaki bir müşterisine ‘bak, benim yaşıma gelirsen… ‘ diye takılıyor. Müşteriler bu nüktedan tarzını seviyorlar.”
    Anthony Mancinelli 2007 yılında yani 96 yaşındayken dünyanın en yaşlı çalışan berberi olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na geçmiş.
    Mancinelli haftanın beş günü düzenli olarak öğle saatlerinden akşam 8’e kadar çalışıyor, saç kesiyor. Çalışmaya devam etmesinin bir nedeni de, 14 yıl önce eşini kaybetmiş olması. Eşinin ölümünden beri yalnız yaşıyor ve her sabah dükkâna gelmeden önce eşinin mezarını ziyaret ediyor.
    Mancinelli’nin sağlığı da gayet iyi. Müşterilerinden biri “hiç hasta olduğunu duymadım” diyor. “Sırt ve diz ağrıları olan bir sürü genç var oysa Mancinelli formunda.” Üstelik işi de ayakta durmasını gerektiriyor.
    107 yaşındaki berberin tüm dişleri sağlam, düzenli olarak kullandığı ilacı da yok. Gözlük de kullanmıyor ve elleri de kesinlikle titremiyor. İşe kendi kullandığı arabasıyla gidip geliyor, kendi yemeğini kendisi pişiriyor, çamaşırını yıkıyor, evinin önündeki bitkileri de kendisi buduyor.