Trump bu hedge fonları ihya etti

    0
    17

    ABD’de Donald Trump’ın seçimleri kazanması Carl Icahn ve John Paulson gibi milyarderlerin yönettiği hedge fonların da ihya olmasını sağladı. Bu iki yatırımcının ortak noktası ise, her ikisinin de Trump’ın seçim kampanyasının danışmanları olmaları.

    Fortune’da yer alan habere göre, Çarşamba akşamı piyasalar kapandığında Icahn’ın hisse portföyü 700 milyon doları aşkın bir kâr elde etmişti. Bu kazançta en büyük pay ise 219 milyon doları aşkın bir kazanç sağlayan CVR Energy’deki çoğunluk hissesine ait. CVR Energy’nin hisselerinin değeri Trump’ın zaferinin ertesi yüzde 24’lük bir değer artışına tanık oldu. Icahn’ın portföyünde ayrıca yüzde 8 oranında değerlenerek 100 milyon doları aşkın bir kâr sağlayan maden şirketi Freeport-McRoRan ve yine 100 milyon doların üzeri bir getiriye imza atan kendi şirketi Icahn Enterprises’ın hisseleri yer alıyor.

    Carl Icahn her zaman Trump’a olan desteğini yüksek sesle dile getirmekten çekinmedi ve başkanlık kampanyasının da gayrı resmi danışmanı olarak hizmet sundu. Hatta Trump’ın Hazine Bakanlığı için düşündüğü isim olduğu da biliniyor. Ancak Icahn ilk başta bu görevle ilgilense de, daha sonra hükümette ekonomi danışman konseyinde yer almayı düşünmediğini, kendi işine odaklanmayı tercih ettiğini söylemişti.
    Bu arada, Trump’ın ekonomi danışmanlarından olan bir başka hedge fon yöneticisi John Paulson da seçimin zaferinden kazançlı çıkanlardan. Milyarder yatırımcı Paulson &Co hedge fonunun portföyündeki hisseler Çarşamba günü itibariyle 463 milyon doların üzerinde bir değer kazandı; bu artışta, fonda en büyük paya sahip eczacılık hisselerinin değerlenmesi önemli bir rol oynadı.

    Nasdaq Biyoteknoloji Endeksi gün içinde yaklaşık yüzde 9’luk bir değer kazanarak, 2008 yılından beri bir günlük en iyi performansı sergilemiş oldu. Hillary Clinton yönetiminin ilaç fiyatlarını sıkı denetime tabi tutabileceği endişesi bir yılı aşkın bir süredir eczacılık hisseleri üzerinde aşağıya doğru baskı oluşturuyordu. Ancak Trump’ın ilaç fiyatları üzerinde baskı oluşturması beklenmediği gibi, vergi indirimi durumunda eczacılık şirketlerinin deniz aşırı yerlerdeki üretimlerini ülkeye taşımaları beklentisi de oluşmuş durumda. Bu da Paulson’un eczacılık hisseleri için potansiyel avantaj yaratarak, özellikle de vergi avantajı nedeniyle İrlanda’da faaliyet gösteren iki Amerikalı ilaç üreticisinin hisselerinin değerlenmesini sağladı. Bunlardan Shire’ın hissesi yaklaşık yüzde 12 değer kazanıp Paulson’un portföyüne 100 milyon dolar ekledi; Allergan hissesi de yaklaşık yüzde 9 oranında değer kazanarak, hedge fona 68 milyon dolarlık bir katkıda bulundu.