Tofaş’tan kapasite artırımı için tarihi formül

0
51

Bursa’daki fabrikasında 400 bin adetlik tam kapasite ile çalışan Tofaş’ın mühendisleri, üretimi durdurmadan ek kapasite sağlamanın yollarını arıyor. Bir yandan üretim hızını artırmaya odaklanılırken öte yandan 50 bin adetlik ek kapasite artışı sağlayacak bir mühendislik çalışması yürütülüyor. Eylül ayına kadar bu çalışmayı tamamlamayı planladıklarını açıklayan Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu,”Başarılı olursak otomotivde önemli bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Ulaşacağımz 450 bin kapasite Avrupa için de önemli olacak” dedi. 

Üretilen her 4 araçtan biri Tofaş’ın 
Dünya’dan Aysel Yücel’in haberine göre, Tofaş’ın yarıyıl performansını değerlendiren Eroldu, ilk altı ayda Tofaş’ta geçen yıl aynı döneme oranla yüzde 33’lük bir artışla toplam 182 bin adet aracın üretimini gerçekleştirdikleri söyledi. “Toplam otomobil üretimindeki artış yılın ilk yarısında yüzde 9 oldu. Bunun yüzde 6’sı Tofaş’tan geliyor” diyen Eroldu, Türkiye’de üretilen her 4 araçtan birinin Tofaş olduğunu söyledi. Eroldu, “Tofaş’ın 2015’te toplam otomobil üretiminden aldığı pay yüzde 20 iken, 2016’nın ilk 6 ayında bu oran yüzde 25’e yükseldi” dedi. 

Üretim ve ihracatta rekor 
Otomotiv sektörünün ilk altı ayda yüzde 14’lük artışla 554 bin otomobil ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Eroldu, “Tofaş olarak aynı dönemde ihracatımızı yüzde 54 artırarak 134 bin adetlik ihracat gerçekleştirdik. Böylece geçen yıl yüzde 18 olan ihracattaki payımız, 2016’nın ilk 6 ayında yüzde 24’e çıktı. Üretime paralel olarak Türkiye’den ihraç edilen her 4 otomobilden 1 tanesi Tofaş Türk Otomobil Fabrikası bantlarından çıkmış oldu. Bu ihracat rakamı da tıpkı üretimde olduğu gibi, bizim için ayrı bir rekor oldu. Bizim için bir diğer önemli husus ise yerli satış oranı. Şu anda geldiğimiz noktada iç pazarda sattığımız araçların yüzde 93’ünü yerli üretimden yapıyoruz. Türkiye’de bu konuda açık ara lideriz.” 

3 vardiya 10 bin istihdam 
Tofaş olarak yoğun bir altı ayı geride bırakarak üç vardiyalı dönemi başlattıklarını ifade eden Eroldu, şöyle konuştu: “Üç bine yakın yeni istihdam gerçekleştirdik. 10 bin kişilik istihdama ulaştık. Tofaş’ın elde ettiği başarıların en önemli oyuncusu Egea. Geçen yıl Sedan ile başlayan, bu sene HB ile devam eden ve eylül ayında SW ile ailenin tamamlanacağı proje Tofaş’a boyut atlattı. Öte yandan, şirketin ilk altı aydaki cirosu geçen seneye göre yüzde 36’lık artışla 6.4 milyar liraya ulaştı. Egea yurtdışında büyük ilgi ve talep görüyor. Station Wagon modelinin ihracatına başladık. Sedan’ın Avrupa pazarlarındaki başarılı performansını SW’da da bekliyoruz. Ayrıca Türkiye’de kendi segmentini de büyütebilir. Günlük üretim kapasitemizi her geçen gün arttırıyoruz. 1488 adede ulaştık. Hedefimiz ise 1500 adet ve üzerini görmek.”

Fabrika bu yıl 1 hafta fazla çalışacak 
Bu yıl ne kadar araç üretilirse o kadar satış yapacaklarını belirten Eroldu, “Fabrikayı genelde her ağustosta üç hafta süreyle kapatırdık. Bu sene ise iki hafta kapatacağız. Çok modelli, hızlı üretim artışını başarı ile gerçekleştiriyoruz. Bir yandan üretim hızımızı arttırırken yeni modellerimizi üretimi aksatmadan devreye alabiliyoruz. Fabrikamızda olası kapasite artırma ihtiyacına yönelik ön çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizim için önemli olan üretimi aksatmadan, durdurmadan arttırabilmek. Bunlar bilinen reçeteler değil, Tofaş’taki mühendislerin ortaya koyduğu yepyeni prosesler üzerinde çalışıyoruz. Eylül ayında tamamlamayı planladığımız bu çalışma başarılı olursa otomotiv sektöründe bir ilk olacak. Kapasiteyi artırmamız halinde ilk hedefimiz 450 bin adetlik üretime çıkmak olacak. Avrupa’da 400 bin üzeri üretim yapan fabrika sayısı ise oldukça az” şeklinde konuştu. 

ÖTV teşviki belirleyici olacak 
Bu yıl pazarın 900 – 950 bin bandında kapatacağını öngördüklerini ifade eden Eroldu, geçen ay açıklanan teşvik paketinin devreye girmesinin ise yılsonu rakamlarına büyük etki yapabileceğini söyledi.Cengiz Eroldu, “Temmuz ayında ağırlıklı olarak filodan kaynaklanan bir daralma görüyoruz. Ancak gündemde olan teşviklerin hayata geçmesi durumunda pazara olumlu katkı sağlayacağını düşünüyorum. Teşvik paketi henüz netleşmedi. İnsanlar beklemede. Eğer ÖTV’siz araç alımı yıl sonuna kadar geçerli olursa insanlar alımı bu sene yapar ve bu da yılsonu rakamlarına olumlu yansır. Ancak süre 1 sene olarak açıklanırsa insanlar son ana kadar bekleyebilir o zaman da teşvikin etkilerini 2017’de daha fazla görürüz. Dolayısıyla yıl sonu rakamlarını bu teşvikin netleşmesi ile daha iyi öngörebileceğiz” diye konuştu. 

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, Fiat Egea’nın yılsonunda en çok satan otomobil olmasını hedefl ediklerini vurguladı ve “Yakında dizel otomatik şanzımanlı versiyonlarımız peş peşe pazara girecek. Fiat markasının lansmanlar yılında, ürün gamımız her ay biraz daha genişliyor” dedi.

Meksikalılar Dodge Neon’u sevdi 
Tofaş’ın ihracattaki önemli kozlarından Egea Projesi’nin sedan modeli Dodge Neon markası ile Meksika pazarına sunuldu. Geçtiğimiz aylarda Tofaş’ın Bursa’daki fabrikasında üretimine başlanan ve ertesinde ihraç edilen Dodge Neon Meksikalı otomobilseverlerle 20 Temmuz’da buluştu. Cengiz Eroldu, “Kuzey ve Güney Amerika dahil bütün Amerika kıtasında çok güçlü bir mirasa sahip Dodge markasını ihracat portföyümüze kattık ve Dodge Neon modelininin ihracatına başladık. Meksika rekabetin çok yaşandığı ve yılda 1.5 milyon adet aracın satıldığı büyük bir pazar. Ayrıca yılda 3.5 milyon adetlik üretim kapasitesiyle otomotiv endüstrisi açısından da büyük bir yapıya sahip. Model geçen ay tanıtıldı ve kısa sürede aldığı geri bildirimler oldukça başarılı. Bu motivasyonla yakında farklı pazarları portföyümüze katacağımıza inanıyorum” dedi.