S&P: Euro Bölgesi’nde ekonomik toparlanma hızlı ilerliyor

    0
    19

    Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ekonomistleri Euro Bölgesi için son ekonomik göstergelerin güçlü iç talebin yumaşak ihracatın üstesinden gelmekte olduğunu gösterdiklerini ifade ediyorlar.
         
    S&P’nin bugün yayınladığı “Euro Bölgesi Toparlanması: Zayıf Yurt Dışı Talebe Rağmen Kendini Bırakma” başlığı ile yayınladığı raporda değerlendirmelerde bulunan S&P’nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika baş ekonomisiti JeanMichel Six, “Bununla birlikte 2016 sonundan önce toparlanmayı güçlendirecek ve işsizliği düşürecek güçlü bir 
    yatırım toparlanmasına ilişkin belirsizlik görüyoruz” ifadelerini kullanıyor.
         
    Euro Bölgesi’nin 1 numaralı ihracatçısı Almanya’dan gelen son verinin Euro Bölgesi dışından zayıf talebin ekonomik büyümeyi cezalandırdığını teyit ettiğini belirten S&P ekonomistleri, dış talebin zayıf olmasına karşın Euro Bölgesi’nde tüketicilerin büyümeye memnuniyet yaratan bir katkı sağladıklarını belirtiyorlar. Euro Bölgesi’nin çoğu ülkesinde güçlü iç talep gördüklerini belirten ekonomistler, düşük enflasyon, istihdamda büyüme ve vergi indirimlerinin bu talebe destek verdiğini vurguluyorlar.     
         
    Baş Ekonomist Six de değerlendirmesinde, “ECB, enflasyona yönelik aşağı yönlü risklerle mücadelede kararlı ve hızlı şekilde hareket etme ihtiyacını terarlayarak, parasal genişleme programının bazı etkiler göstermek için zamana ihtiyaç olduğu ortalda kendisi üzerine çok fazla baskı koyuyor. Avrupa ekonomilerinde iş gücüne katılım oranında artış emsalsiz bir zorluk oluşturuyor. Bu artış oranı, geçmiş yıllarda emekli maaşları ve emeklilik yaşı konusunda yapılan yapısal reformların ekonomi üzerinde pozitif etki gösterdiğine işaret ediyor.Euro Bölgesi genelinde istihdamda verimliliği tehlikeye atmadan daha fazla pozitif büyüme başarmak için, güçlü ekonomik büyüme gerekli ve para politikası bunu tek başına başaramaz” ifadelerine yer verdi.