Sosyal medya oyunlarının kıran kırana savaşı

0
64

Angry Birds (Rovio), Candy Crush (King.com) ya da FarmVille (Zynga) gibi sosyal medya oyunları tüm dünyada milyonların ilgisini çekerken, arka planda ise bu oyunların yaratıcılarının aralarındaki rekabetin aslında hiç de eğlenceli olmadığı görülüyor.

“Les Echos” gazetesinde yer alan haberde, bu pazarda başarıları kalıcı ve uzun vadeli kılabilmenin çok zor olduğuna, pazara dahil olanların çok ince bir çizgi üzerinde durduklarına dikkat çekiliyor.

Mobil telefon ve web üzerinde oynanabilen bu oyunlar görece basit ve konsol üzerindeki video oyunlarını geliştirmekten daha düşük maliyetli. Verilere göre, halen tüm dünyada her gün Candy Crush oynanma oranı 1 milyarın üzerinde. Yine 550 milyonu aşkın insan her ay yaratıcısı King.com’un diğer oyunlarını oynuyor.

Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio, Candy Crush’ın yaratıcısı King.com ya da FarmVille’in yaratıcısı Zynga gibi oyun yaratıcılarının cirosu iki, üç yıl içinde sıfırdan yüz milyonlarca dolara çıkabiliyor. Bunların para kazanma modeli “freemium” olarak tanımlanıyor: Oyuna erişim bedava ama daha hızlı ilerleyebilmek için sanal objeler satın alınabiliyor.

Ancak bu sosyal medya oyun yaratıcıları çok hızlı para kazanabildikleri gibi çok hızlı da kaybedebiliyorlar. Nitekim King.com 2014 yılında 2 milyar 260 milyon dolarlık bir ciro elde ederken, 2015 yılının ikinci çeyreğinde ciroda yüzde 17,5 oranında bir gerileme görüldü.

Farmville’in yaratıcısı Zynga’nın cirosu ise 2014 yılında 690 milyon dolar olarak açıklandı; bu rakam 2013 yılında 873 milyon dolardı. Angry Birds’ün sahibi Rovio’nun cirosu da 2013 yılında 218 milyon dolarken, 2014’te 210 milyon dolara geriledi.

Öte yandan, bu üçlünün yanına en son Game of War oyunun yaratıcısı Machine Zone’un eklenmesiyle, rekabetin daha da kızışacağı aşikar. Bu Kaliforniyalı oyun yaratıcısının bu yıldan itibaren 600 milyon doları aşkın bir ciro elde etmesi bekleniyor.