PayU yeni yatırımlar peşinde

0
100

Ödemeler dünyası tüketici beklentilerine göre dünyanın her ülkesinde yeniden şekilleniyor. Fintech şirketleri de bu alandaki ürün ve hizmetlerini yeniliyorlar. Türkiye’de de 7 yıldır faaliyet gösteren, Naspers iştiraki ve dünyanın önde gelen online ödeme altyapı sağlayıcısı şirketlerinden PayU hızlı büyümesini sürdürüyor. Tabi bu büyümede Türkiye’de online pazarının büyümesinin yanı sıra PayU’nun global bir ağın parçası olmasının avantajları da bulunuyor. Bilindiği gibi PayU, dünya genelinde 18 ülkede 2.3 milyar potansiyel kullanıcıya ulaşıyor. Visa ve MasterCard tarafından onaylı bir ödeme servis sağlayıcısı olan PayU Türkiye’de, bu alanda faaliyet gösteren ilk şirketlerden olmanın hem zorluklarını hem avantajını yaşayan şirketlerden. Şirket, şimdi globalde PayU’nun yaptığı yatırımların etkisiyle pazar payını artırmayı planlıyor. Diğer yandan PayU, Türkiye’de de satın almalar planlıyor.
Hatırlanacağı gibi global PayU, geçtiğimiz aylarda ödeme teknolojisi platformu ZOOZ’u satın aldı. Böylece, PayU’nun 2016 yılında finansal hizmetlere erişimi açmak için dünya genelinde başlattığı bir dizi strateji doğrultusunda toplam yatırım ve satın alma işlemleri 400 milyon dolara yaklaştı. Bu satın alma işleminin ardından geliştirilen PayU Hub Platformu ile işletmelerin yurtdışına açılmasını kolaylaştırılması hedefleniyor.
 
994 MİLYAR DOLARLIK SINIR ÖTESİ E-TİCARET HEDEFİ
PayU Türkiye Genel Müdürü Emre Güzer, dünyada 2016 yılında 400 milyar dolar olan sınır ötesi e-ticaretin 2020 yılında 994 milyar dolara ulaşmasının beklendiğine dikkati çekerek, “Türk şirketleri de bundan pay almalı. Büyük şirketlerimiz daha yeni yeni yurtdışına e-ticaretle satış yapmaya başladı. Şu anda şirketlerin ajanlarının en önemli gündem maddesi globalleşmek. Türkiye’den de global bir e-ticaret şirketi çıkmalı. Şirketler artık daha fazla e-ticareti düşünmeli” diyor. E-ticareti fırsat olarak düşünen firmalara PayU Hub Platformu’yla dünyanın her yerinden kullanıcıya erişme imkanı sağlayabildiklerini belirten Güzer, “Firmalara 18 ülkede, 350’ye yakın ödeme sistemiyle entegrasyon sağlayabiliyoruz. İşletmelere tek bir entegrasyonla 2.3 milyar kullanıcıya erişebilmesinin yolunu açıyoruz” diyor.
Türkiye’de 15 binden fazla işletme ile çalışan PayU, müşterilerine taksitli sanal POS, kart saklama, sahteciliği önleme gibi birçok ürün sunuyor. Güzer, Türkiye’ye özel geliştirilen bazı ürünleri yurtdışına da ihraç ettiklerini belirtiyor. Emre Güzer, Türkiye Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra EMEA ve LATAM’ın (Latin Amerika) Ürün Strateji Başkanlığı’nı yürütüyor. PayU böylece, Türkiye’nin ürün konusundaki inovasyonlarını diğer ülkelere daha kolay taşıyabilecek.
Grubun önümüzdeki dönemde Türkiye’ye yaptığı yatırımları artırmayı planladığını belirten Emre Güzer, “Türkiye’de e-ticaret pazarı yüzde 35 büyüyor. PayU Türkiye’de yüzde 60-70 oranında büyüyor. PayU’yu daha farklı noktalara taşıyacak yatırımlara bakıyoruz” diyor.
Bu arada, PayU’nun faaliyet gösterdiği ülkeler içinde pazar payı en büyük ülke Hindistan. İkinci sırada Polonya, üçüncü sırada Arjantin bulunurken Türkiye dördüncü sırada yer alıyor. Güzer, “PayU Türkiye hızlı büyüyor. Yakın zamanda ilk üçte yer alabiliriz” diyor.
Emre Güzer, Türkiye’de internet bankacılığı kullanan 20 milyon kişinin bulunduğunu, ancak internet üzerinden kredi kartıyla alışveriş yapan kişi sayısının 7 milyon olduğunu belirterek, “Bu rakamlar Türkiye’nin alternatif ödemeler sektöründe büyüme potansiyelini gösteriyor” diyor. Hindistan’da ödemelerin sadece yüzde 3’ünün kredi kartıyla yapıldığını, ağırlıklı olarak alternatif ödeme sistemlerinin kullanıldığını anlatan Güzer, Polonya’da da ödemelerin yüzde 80’inin bankalarla gerçekleştirilen entegrasyonlar üzerinden yapıldığını söylüyor. Türkiye’de ise ağırlıklı olarak kredi kartının kullanıldığını kaydeden Güzer, “Amacımız lokal ve globalde yeni ödeme yöntemleriyle daha fazla kullanıcıyı daha fazla işletmeyle buluşturmak” diyor.
 
YAPAY ZEKA VE BLOCKCHAIN YATIRIMLARI…
Güzer, PayU’nun dünyada konsolidasyon fırsatı gördüğü pazarların yanı sıra yapay zeka ve blockchain alanlarında yatırımlar yaptığını hatırlatıyor. PayU dünyada son 1.5 yılda 400 milyon dolara yakın yatırım yaptı. Bu yatırımlar şirketin yeni vizyonunu belirliyor. Ödemeler dünyasında bu kadar agresif yatırımlar yapan başka bir şirket olmadığını ifade eden Güzer, “Bu dönemde Türkiye’ye yatırım getiriyor olmak iyi bir şey. Şirketimize katma değer sağlayacak yatırımlar yapacağız” diyor.
“PayU işletmelere yönelik çözümler sunuyor. Bireylerin kullandığı alanlarda da yatırımlar planlıyor mu?” sorusuna Güzer, bu alanda da yatırımlar planladıklarını, böylece bambaşka bir alana dokunmuş olacaklarını söylüyor. Bunları yurtdışına açabileceklerini de ekliyor.
PayU’nun globalde 15 yıllık bir şirket olduğunu hatırlatan Güzer, “Bizim de kendimizi artık disrupt etmemiz lazım. Çünkü, yeni nesil finansal teknoloji girişimleri güzel işler yapıyor. Bizim de kendimizi yenilememiz gerekiyor. Bunun için yeni yatırımlara bakıyoruz” diyor.
Günümüzde hangi işi yapıyorsanız yapın 5 yıl içinde o işin yıkıcı (disruptive) inovasyona uğrama olasılığının o kadar yüksek olduğuna dikkati çeken Güzer, “Bankacılık sisteminde 20-30 yıldır aynı şekilde kart işi yapılıyor. Demek ki bu yavaş yavaş distrupt olmaya başlıyor. Fintech’ler yeni teknolojilerle daha hızlı işlemler yapmaya başladı. Bulunduğumuz pazarlarda kredi kartı kullanımı düşerken alternatif ödeme yöntemlerinin payı artıyor” diyor.
Türk bankalarının teknoloji olarak dünyadaki birçok bankadan daha iyi konumda olduğu her fırsatta dile getiriliyor. Ancak Güzey, ödemeler dünyası sektörünün çok hızlı geliştiğine dikkati çekerek, örnek olarak bir bankanın mobil cüzdanına sadece kendi kredi kartının eklendiğini veriyor. Dünyada Alipay, WeChatPay, Apple Pay gibi devlerin bulunduğunu hatırlatan Emre Güzer, “Örneğin, Çin’de tüm ödemeler, para transferleri WeChat Pay üzerinden yapılıyor. WhatsApp, Facebook da bunları takip ediyor. Dünyada her işlem mesaj uygulamaları üzerinden yapılırken bankalar ne yapacak? Yeni nesil bunları istiyor. Bu kadar konservatif olurlarsa 20 yıl sonra ne yapacaklar? Bankalar API’lerini fintech’lere açacaklar” diyor.
 “PayU ödemelerin Android’i olmak istiyor” diyen Emre Güzer, amaçlarının dünyadaki tüm ödeme sistemlerini işletmelere sunmak olduğunu belirtiyor. Nitekim, ZOOZ’a yapılan yatırım da bu hedefe ulaşmayı kolaylaştıracak. Çünkü, oluşturulan PayU Hub Platformu’nda şirketin global rakipleri de yer alıyor. Güzer, uzun vadeli hedeflerini, “Bir platform haline gelip, dünyadaki bütün ödemelere dokunmak” şeklinde özetliyor.